Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nebojte se klíšťat

23. července 2008 | 13:18

Nechali jste se očkovat? Nepodceňujte nebezpečí nemocí od infikovaného hmyzu. Pokud se ale budete dostatečně chránit, riziko nákazy snížíte na minimum.

Zákeřný přenašeč chorob
Vlivem teplejším klimatickým podmínkám se rozšířily oblasti výskytu klíšťat. Výrazně se tím zvýšilo riziko nákaz nemocemi, které klíšťata na člověka přenášejí. U nás to bývá nejčastěji klíšťová encefalitida a borelióza. O dalších nemocech přenášených tímto hmyzem se dozvíte třeba na stánkách Státního zdravotního ústavu www.szu.cz.

Ještě není pozdě
Ohroženi jsou dospělí i děti, ale u malých pacientů bývá průběh onemocnění mírnější. U dospělých je pak větší riziko trvalých následků. Proti borelióze zatím vakcína neexistuje, ale proti encefalitidě se můžete ochránit snadno. Nechte se očkovat ve zkráceném režimu! Tento způsob vás začne chránit po 4 týdnech od první injekce. Zeptejte se svého lékaře nebo na www.ockovacicentrum.cz.

Jak se bránit?

- Vyberte si vhodné oblečení. Ideální jsou dlouhé nohavice a dlouhé rukávy. Novinkou jsou repelentem napuštěné ponožky.

- Používejte repelenty. Kvalitní výrobky obsahují alespoň 10 % účinné látky DEET, která odpuzuje hmyz a klíšťata. Hlídejte si dobu účinku a po dvou až třech hodinách aplikaci zopakujte. Vsaďte na chemii, přírodní repelenty působí jen chvíli.

- Dejte pozor i na své čtyřnohé miláčky.

- Při pobytu v přírodě si občas prohlédněte oblečení. Můžete se tak snadno zbavit ještě nezachycených klíšťat.

- Po návratu domů se pečlivě prohlédněte. Klíště se může přisát prakticky kdekoli, ale nejčastěji si vybírá měkkou kůži v podkolenních jamkách, podpaží, tříslech nebo za ušima a ve vlasech.

Předpověď aktivity klíšťat
Na www.chmi.cz najdete předpověď aktivity klíšťat o víkendu. Stupnice od jedné do pěti určuje míru rizika napadení tímto nebezpečným hmyzem.

Umíte se ho zbavit?
Čím dříve zakouslé klíště vytáhnete, tím je riziko nákazy menší.

- Místo přisátí včetně klíštěte vydezinfikujte. Nepoužívejte oleje, krémy ani mýdlo. Když se klíště začne dusit, nebezpečí, že vás infikuje, ještě vzroste.

- Pomocí pinzety nebo v rukavicích klíště lehce vytahujte a viklejte jím, po 2 až 3 minutách se uvolní. Otáčením jen zvyšujete možnost utrhnutí hlavičky. V případě nouze použijte navlhčený hadřík nebo igelitový pytlík.

- Čistou ranku znovu vydezinfikujte. Zůstane-li v ní ještě kousek klíštěte, dezinfekce po chvíli zbytek vypudí nebo k jeho odstranění vyhledejte lékaře.

- Klíště bezpečně zlikvidujte. Zabalte ho do papíru a vyhoďte do toalety nebo do koše. V přírodě ho zahrabejte do země nebo hoďte do řeky. Nikdy klíště neničte holýma rukama, nerozšlapujte ani nepalte. Mohlo by prasknout a nákaza by se rozletěla po okolí.

V lékárnách jsou už běžně k dostání sety na odstranění klíšťat. Například Depar (dezinfekce a pinzeta) za 75 Kč.

NÁZOR ODBORNÍKA

MUDr. Marta Šimůnková

Našla jste si klíště. Co dál?
Po přisátí klíštěte je nutné dlouhodobě sledovat zdravotní stav.

Nemáte boreliózu?
První příznaky boreliózy se mohou objevit již za 3 dny, ale také za několik let. Jsou tak pestré, že při každé odůvodněné návštěvě lékaře je dobré hlásit, že jste (kdysi) měla klíště. Možné příznaky jsou: červená skvrna v okolí přisátí klíštěte, různé kožní změny, potíže připomínající chřipku (horečka, třesavka, bolesti ve svalech, kloubech, únava a bolesti hlavy), modročervený uzlík (na kůži ušního lalůčku, nosu nebo i na takových místech, jako je prsní bradavka nebo šourek), zduření mízních uzlin, zánět spojivek, kopřivka, otok kolem očí či varlat.
První stadium řeší léčba antibiotiky, takže k dalšímu postižení nervovému, srdečnímu nebo kloubnímu většinou vůbec nemusí dojít. Pokud se neprojeví konkrétní příznaky, je nesmysl žádat testy po každém přisátí. Z krevních testů je možné nákazu odhalit až po určité době.

A co encefalitida?
Encefalitida se zpočátku (za týden až měsíc) může projevovat jako "letní chřipka". Druhá fáze se uvede nástupem krutých bolestí hlavy a horečkami. Přidává se světloplachost, nevolnost a zvracení, ztuhnutí svalů na šíji, svalový třes, nervové obrny, závratě, poruchy spánku, poruchy paměti a dezorientace. Tento akutní stav trvá 2 až 3 týdny. Poté obvykle dojde k postupnému zlepšování stavu. Lékařská péče je nutná.
Přibližně u jedné třetiny infikovaných pacientů první fáze chybí a onemocnění se již od počátku hlásí závažnými příznaky druhé fáze.
Asi u jedné čtvrtiny nemocných vznikají trvalé následky jako obrny horních končetin, chronické bolesti hlavy, poruchy koncentrace, nálady nebo spánku, snížená výkonnost a deprese. K úmrtí dochází pouze ve výjimečných případech.

Autor: len