Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

3 neocenitelní pomocníci, kteří zahradu uklidí za vás

11. října 2012 | 08:55

Děsí vás každoroční podzimní úklid zahrady, protože to pokaždé odnesou vaše záda? Tak si "zjednejte" pomocníky, kteří to oddřou za vás.

1. Zahradní fukar

Boj se spadaným listím můžete lehce vyhrát, když se místo starých hrábí vyzbrojte moderním zahradním foukačem. Nafoukáte listí na jednu hromadu, nejlépe někam do kouta, odkud vám ho vítr nesebere. Pak jednoduše nastavíte funkci vysavače a listí vysajete.

Vybírat si můžete foukače s různým druhem pohonu. Stroje s elektromotorem vystačí na menší pozemek s dobrým přístupem k zásuvce. Pro větší pozemky se už vyplatí benzinový motor. Pracovat můžete s ním všude, kde potřebujete, ale myslete na to, že je těžší. Dobrou alternativou jsou stroje s akumulátorovým pohonem, které spojují výhody obou předchozích. Jsou lehké, tiché a pracovat s nimi můžete kdekoliv. Většinou na jedno nabití vydrží pracovat kolem půl hodiny.

Možná vás napadne, že pořídit foukač jen na úklid listí se vám nevyplatí. Chyba. Tak třeba dlažbu na terase už nebudete muset pracně zametat, ale spadané nečistoty jen odfouknete. A pokud doma připravujete palivové dřevo, bude se vám hodit na vysávání všudypřítomných pilin.

2. Tlaková myčka

Máte plné zuby drhnutí špíny na dlažbě terasy, kolem bazénu nebo neustále „ohozené“ podezdívky plotu? Tak na ni namiřte silný, přesně mířený proud vody z tlakové myčky. Stačí jen zacílit, spustit, a během chvíle se zbavíte i „zažrané“ špíny ze všech zpevněných ploch kolem domu. Při podzimním úklidu se myčku využijete na také čištění zahradního nářadí nebo techniky, než je na zimu uložíte do kůlen a garáží. Stejně dobře s ní můžete vycídit i rodinná jízdní kola.

Máte plné zuby drhnutí špíny na dlažbě terasy, kolem bazénu nebo neustále „ohozené“ podezdívky plotu? Tak na ni namiřte silný, přesně mířený proud vody z tlakové myčky.
Autor: profimedia.cz
Máte pocit, že totéž dokážete se zahradní hadicí? Omyl! Na rozdíl od ní s tlakovou myčkou míříte přesně, a navíc můžete proud vody podle potřeby regulovat. Je spočítané, že při čistění hadicí vyplýtváte o 80 % víc vody než s myčkou. A když je potřeba vyčistit něco hodně zašpiněného, přidáte do nádoby s vodou i saponát.

K některým modelům myček si můžete dokoupit celou řadu příslušenství, jako jsou například trysky, kartáče, pískovací souprava nebo zahnuté koncovky. S nimi se dobře čistí těžko dostupné okapy nebo podvozky aut a motocyklů.

3. Zahradní drtič

Na každé zahradě se s příchodem podzimu prostřihávají živé ploty a stromy a v koutech se pak hromadí větve a kůra. Jak se jich zbavit? Někde vám obce přistaví velkoobjemové kontejnery, jinde fungují kompostovací hnědé popelnice. Ale není to škoda? Zahradní odpad se dá docela dobře zužitkovat v drtiči nebo štěpkovači. Podle hesla korunka ke korunce o tom jistě stojí uvažovat.

Zahradní odpad se dá docela dobře zužitkovat v drtiči nebo štěpkovači.
Autor: archiv firmy

Nejlevnější jsou zahradní drtiče a štěpkovače s elektrickým motorem. Jen je připojíte do zásuvky a můžeme se pustit do práce. Většinou zvládnou zpracovat větve do průměru kolem čtyř centimetrů. Větší a výkonnější jsou stroje benzinové. Mají robustnější konstrukci a poradí si s větvemi i o průměru osm centimetrů.

A jaký je rozdíl mezi drtičem a štěpkovačem? Ve výsledném produktu a způsobu zpracování. Drtiče větve strouhají na jemnou drť. Ta se dá dobře zužitkovat například jako mulčovací materiál na obsypání záhonků a keřů nebo jako základ kompostu. Ve štěpkovači jsou větve rozkrájené na špalíky, které můžete použít také jako mulč na pěšiny nebo se dají využít na topení v krbových kamnech a kotlech.

Autor: toma