Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pořiďte si domů dekorativní exotické rostliny

12. prosince 2008 | 10:29

Mít doma pár exotických rostlin dnes už není žádný problém. Ale zkušenější pěstitelé nebo majitelé zimních zahrad si mohou pořídit doslova sbírku tropických krasavic.

Proč zmiňujeme zkušenost a prostor? Znalý pěstitel si poradí s lecjakou hrnkovkou a majitelé zimních zahrad (proti přímému slunci se mohou chránit stíněním) zase rostlinám nabídnou ideální podmínky. Ale nebojte se, o nic nepřijdete ani vy, kdo žijete v bytě. "Malý tropický -prales si můžete pořídit ve světlejší místnosti, kde častým rosením rostlin budete zvyšovat i vlhkost vzduchu.  Obecně je známé, že v tropickém pralese je světlo (nikoliv však přímé slunce) a vlhko, což jsou základní podmínky pro úspěšné pěstování exotických hrnkovek," upřesňuje floristka Stanislava Stašková z květinářství Plumérie. Takové podmínky často nabízí koupelny.

Caladium
Autor: Holandská květinová kancelář, www.plumerie.cz

Kurkuma

V roce 1992 ji nizozemští pěstitelé začali nabízet také jako hrnkovou rostlinu, která se dá pěstovat doma. Hrnková kurkuma (Curcuma) není náročná – vyžaduje teplotu nad 15 °C, dobře osvětlené místo a častou zálivku. Dokonce ji můžete mít i na balkoně, ale pouze na slunném a chráněném stanovišti. V listopadu, kdy jí zežloutnou listy, umístěte kurkumu do chladu a zavlažujte ji zřídka. V březnu ji přesaďte a přeneste do pokoje s teplotou nad 20 °C. Oddenky začnou rašit a v květnu vás znovu potěší nové květy.

Kurkuma
Autor: Holandská květinová kancelář, www.plumerie.cz

Guzmánie a vrísea

Chcete půvabné zákoutí? Postavte tyto dvě rostliny vedle sebe. Guzmánie (Guzmania) má poměrně široké listové růžice, které mohou mít v průměru až 50 cm. Nenechte se zmást – guzmánii nezdobí květy, ale barevné listeny, které září světle žlutou, oranžovou až tmavě červenou barvou. V bytě jí vyhovuje světlo až polostín, dobře se cítí ve vlhku a při teplotě vyšší než 20º Celsia. Zalévat se doporučuje měkkou vodou, a to jak do květináče, tak i do listové růžice.

Vlevo vidíte například žlutou a tmavě červenou guzmánii, uprostřed se pyšní vrísea.
Autor: Holandská květinová kancelář, www.plumerie.cz

Vrísee (Vriesea splendens) se kvůli plochému a oranžovočervenému květu přezdívá hořící meč. Květ vyrůstá ze středu listové růžice, listy jsou asi půl metru dlouhé, nápadně pruhované. Vrísea, stejně jako všechny tropické rostliny, nemá ráda chlad, ale ani přímé slunce. Aby se jí u vás dařilo, potřebuje hodně světla. Zeminu v květináči udržujte stále vlhkou a zalévejte pokud možno odstátou vodou. Rovněž střed listové růžice by měl být pořád "zavodněný". Protože vrísea pochází z tropů, kde je značná vlhkost vzduchu, nic nepokazíte častým rosením.

Strelície

V jižní Africe ptáci opylují roztodivný květ rostliny Strelitzia reginae; snadno se jim usedá na horizontálních listenech, ze kterých směřují vzhůru oranžové a tmavomodré části květu. Dnes už se strelície prodává nejen jako řezaná, ale i jako hrnková rostlina. V létě i v zimě vyžaduje plné slunce. Kořenový bal nemusí být stále vlhký, nesmí však úplně vyschnout. Protože nesnáší chlad, zalévejte ji vodou pokojové teploty. Přes léto ji můžete postavit na chráněné, teplé místo na zahradě, kde však bude potřebuje častější zálivku.

Strelície
Autor: Holandská květinová kancelář, www.plumerie.cz

Zázvor nejen v květináči

"Můžete ho koupit i jako řezanou rostlinu, pozor jen na listy, jsou citlivější na poškození. Při opatrné manipulaci se spolehněte, že vám zázvor vydrží i déle než měsíc. Dá se však pěstovat i v květináči, dorůstá do výšky až 1,8 m. Potřebuje teplotu kolem 20 °C, a to i v noci, aby kvetl," doporučuje floristka Stanislava Stašková.

Zázvor
Autor: Holandská květinová kancelář, www.plumerie.cz

Medinila

Kdo má rád opravdu jedinečné rostliny, potěší ho medinila. Rod Medinilla nabízí přes 300 druhů, jedním z njekrásnějších je Medinilla magnifica. Mohutnost a půvab květů stojí za více péče, kterou kvůli své choulostivosti vyžaduje. Ve své domovině, na Filipínách, dorůstá jako stále zelený keř až do dvou metrů, má listy dlouhé i 30 cm a z jejich úžlabí vyrůstají na stoncích o délce 30 až 40 cm květenství složená z jednotlivých květů. S ohledem na rozměry a sklony k rozpínavosti jí dopřejte hodně místa na světle, bez přímého slunečního svitu. Od března do srpna by teplota měla přesahovat 20 °C. V této době medinilu hojně zalévejte, nikdy však nepoužívejte studenou a tvrdou vodu. Důležitá je také vyšší vlhkost vzduchu, proto ji častěji roste. V období růstu pravidelně přidávejte bezvápenné hnojivo. Listopad až únor je pro medinilu časem klidu – nyní ji zalévejte občas, požadovaná teplota se pohybuje okolo 16 °C. Brzy zjara ji můžete přesadit do bezvápenného substrátu.

Medinila
Autor: Holandská květinová kancelář, www.plumerie.cz

Alokázie

Kupuje se kvůli ozdobným listům, které jsou po rozvinutí lesklé a světle zelené, později zmatní a změní barvu na šedozelenou s výraznou žilnatinou. Silné listy se vyrovnají s nižší vzdušnou vlhkostí, ale rostlině svědčí pravidelné rosení. Alokázii vyhovuje teplota mezi 18 a 22 °C. Vlhkost by měla být alespoň 60 procent, proto se nedoporučuje umístění v blízkosti topení. Nejlepší zálivka? Měkká nebo dešťová voda. Tato exotka touží po světlém místě, nikoli přímém slunci, a povzbudí ji přihnojování jednou za 2 týdny (v zimě zálivku a přihnojování omezte).

Alokázie
Autor: Holandská květinová kancelář, www.plumerie.cz

Fitónie

Pochází z tropických dešťových lesů Kolumbie a Bolívie, takže proto potřebuje vyšší vzdušnou vlhkost a v době vegetace rozptýlené, nikoli přímé sluneční světlo. Jak nízká plazivá rostlina roste, skrývá nevýrazné květy, které je vhodné hned zaštípnout. Odrůdy fitónií (Fittonia verschaffeltii) mají listy buď červené až karmínově rudé, protkané zelenou, nebo zelené s bílým až stříbrným žilkováním. Abyste zachovali kontrastní zbarvení listů, dopřejte rostlině v zimě světlejší stanoviště. Udržovat vzdušnou vlhkost pomůže vám půjde lépe, když květináč vložíte do mísy s vlhkými oblázky a budete rosit listy. Nejlépe se jí daří při 21 až 24 °C, pozor ale na průvan, jinak by ztratila listy. Pro zálivku používejte nejlépe měkkou odstátou vodou. Od dubna do října ji můžete každé 2 týdny trochu přihnojit.

Fitónie
Autor: Holandská květinová kancelář, www.plumerie.cz

Světlo mění barvu

Listy kalatey (Calathea crocata) ztrácejí při nedostatku světla svou typickou barevnou kresbu. Ale tvorbě bílých skvrn na listech můžete zabránit, když budete rostlinu zalévat převařenou vodou. Kalatea je zajímavá i tím, že přes den má listy téměř ve vodorovné poloze, kdežto na noc se vzpřímí.

Kaleta
Autor: Holandská květinová kancelář, www.plumerie.cz

Autor: drakš, voj