Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Voňavý zázrak jménem hyacint

12. února 2009 | 10:35

Svěží vůně hyacintů probouzí sny o jaru, i když za okny ještě vládne zima, a krásné barvy nabízejí možnost sladit je s jakýmkoliv interiérem. Hyacint je symbolem klidu a síly, kterou tolik potřebujeme.

Rostlina vykvétá při teplotě 16 až 20 °C. Doba kvetení obvykle trvá 21 dní, při vyšších teplotách je kratší. Kořenový bal udržujte mírně vlhký, přihnojování není nutné. Hyacinty jsou k dostání v mnoha barvách − modré, fialové, růžové, bílé, smetanové a žluté.

Autor: Archív

Kvete každý rok

Máte schované cibule loňských hyacintů a chcete se na jaře těšit z jejich krásy? Věnujte jim péči. Koncem února nebo začátkem března je dejte do tepla a bohatě zalijte. Cibule ožijí, obrazí a znovu vykvetou. A pozor, hyacint potřebuje lehkou a dobře hnojenou půdu a střední zálivku. (Pokud příští rok na podzim opět cibule vyjmete, nebo i s květináčem dáte do chladna s teplotou kolem 10 °C, na jaře vás opět potěší nádhernými květy.)



Klamání přírody

Rychlení je jakési oklamání přírody. U cibulnatých rostlin nejprve vytvoříme nejprve iluzi zimy a pak dříve v roce uměle připravíme lepší teplotní podmínky pro růst a kvetení. Chladné období můžete simulovat tak, že cibuloviny na tři měsíce postavíte na tmavé místo, kde teplota nepřesáhne 9 °C. Nejlépe v září vysaďte cibulky do lehké půdy tak, aby jim vyčnívaly špičky. Nádoby s cibulkami zapusťte do půdy a přikryjte tak, aby se nepřehřívaly. Nejlepší je nevytápěný skleník, fóliovník nebo pařeniště. Cibule během podzimu dobře zakoření. V prosinci můžeme již přinést do tepla drobné cibuloviny, v lednu hyacinty a modřence, v únoru tulipány a začátkem března narcisy. Nádoby nejprve dáme na místo s teplotou 10 až 12 °C, asi za dva týdny postupně zvyšujeme na 16 až 18 °C. Doba od přinesení do místnosti po rozkvět je tři až šest týdnů.

Skleněné vázičky. Hyacinty můžete pěstovat ve skleněných nádobách, ve kterých je vidět cibule i s kořínky.
Autor: Holandská květinová kancelář

Autor: připravila: Majka Vinická