Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čemeřice – tajuplné krásky

27. ledna 2009 | 11:42

Kvetou i uprostřed zimy a při správné péči přežívají desítky let… Málokteré rostliny jsou opředeny tolika mýty jako právě jedovaté, krásné a záhadné čemeřice.

Kdysi dávno sloužily čarodějnicím a dnes patří k oblíbeným okrasným rostlinám. Řeč je o "sněžné růži", tedy o čemeřici (Helleborus).

Čemeřice - tajuplné krásky
Autor: Holandská květinová kancelář, PROFIMEDIA.CZ, SHUTTERSTOCK.COM

Dlouhověké a odolné
Čemeřici se daří ve vlhké půdě bohaté na vápník a kompost. Během kvetení v lednu až v únoru vyžaduje pravidelnou zálivku, v létě jí hodně vody naopak škodí. Pro tyto rostliny je ideální stanoviště v polostínu pod stromy nebo keři, kde dokážou existovat dlouhá léta.
Tato květina nemá ráda přesazování, proto si nejdříve pořádně promyslete, kde ji v zahradě chcete mít. Po přesazení totiž nekvete i několik let. Na podzim ji můžete vysadit i do balkonových nádob. Zalévejte ji však jen během dní, kdy nemrzne!
Poměrně dobře odolává různým nemocem. Nejzávažnějším problémem při jejím pěstování bývají plísně, příliš vlhkosti nebo nedostatek vápníku v půdě. Vyvarujte se hnojiv s obsahem dusíku a nevysazujte rostliny do kyselých půd.

Více a více
Rozmnožování čemeřic je poměrně složitou záležitostí. Můžete je vysít (od června do září vyklíčí 80 %), jednodušší je ale rozmnožování dělením: celý trs vyhrabejte ze země a rozdělte na jednotlivé části. Tyto rostliny se nesmí sázet příliš hluboko do země, protože by pak kvetly buď velmi málo, nebo vůbec. Je ale třeba počítat s tím, že vykvetou až za dva roky.

Čemeřice - tajuplné krásky
Autor: Holandská květinová kancelář, PROFIMEDIA.CZ, SHUTTERSTOCK.COM

Plné jedu
V poslední době získávají čemeřice čím dál více obdivovatelů, a to nejen pro svou neobvyklou dobu kvetení, ale i pro nenáročnou péči. Stále zelené listy této rostlinky působí dekorativně a obohatí tak každou zahradu. Nejvhodnějšími druhy pro vnější výsadbu jsou čemeřice černá, která kvete jako první, čemeřice východní a takzvané hybridy, které vznikly náhodným, ale i cíleným křížením různých druhů čemeřic. Při manipulaci s rostlinami si však musíte dávat velký pozor, protože všechny jejich části, především kořeny a semena, jsou prudce jedovaté.

Čemeřice - tajuplné krásky
Autor: Holandská květinová kancelář, PROFIMEDIA.CZ, SHUTTERSTOCK.COM

Tajemná minulost
Čarodějnice používaly tuto květinu jako jednu z hlavních přísad do svých přípravků. Dávala se například do mastiček, které měly zajistit věčné mládí a neviditelnost. Oblíbili si ji dokonce také alchymisté, kteří s ní léčili i duševní choroby – pacient měl svoji diagnózu v podobě zlého ducha ze sebe doslova "vykýchat" s pomocí prášku z kořene čemeřice.

Autor: připravily: jon; mif