Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Svatomartinská husa krok za krokem: Vyzkoušejte tradiční český recept

3. listopadu 2017 | 09:00
Prezentace klienta |

Křupavá kůžička, šťavnaté a křehké maso – přesně taková letos bude i vaše svatomartinská husa. Stačí dodržet pár jednoduchých rad, které znaly už naše babičky. Pojďte se podívat na postup krok za krokem a vyzkoušejte náš osvědčený recept! 

Autor: forks.cz

Recept na pravou svatomartinskou husu

Ideální váha pro husu na pekáč je něco kolem 4 až 5 kilo. Co budete na takovou husí pečínku potřebovat?

  • sůl a kmín
  • 2 lžičky rozmarýnu
  • 2 lžičky majoránky
  • 1/2 kg jablek (můžeme přidat i 1 nebo 2 hrušky)
  • 350 g sušených švestek

Jak na to:

Večer před pečením: Tipy pro křehké a šťavnaté maso

Husu si připravte den předem. Odstraňte drobná brka, bohatě ji osolte a okmínujte zevnitř i zvenčí (na povrchu by měla být patrná vrstvička). Přidat můžete i oblíbené bylinky, například rozmarýn a/nebo majoránku. Takto připravené maso nechte přes noc v chladu. Koření a sůl se do něj krásně vstřebají. Druhý den nechte husu ještě 2 hodiny odpočívat v pokojové teplotě. Rychlý přechod ze zimy rovnou do trouby masu nedělá dobře.

Autor: forks.cz

Ještě lepší chuť a jemnější maso získáte, pokud pečeni vybavíte nádivkou. Na tu se skvěle hodí podzimní ovoce, které najdete v každé české zahradě – ideální je kombinace jablek a sušených švestek. Ty můžete v poslední hodině pečení umístit také na pekáč kolem pečínky. Vznikne tak výborná příloha. Chuť masa na talíři potom doladí sklenice svatomartinského vína.

Svatomartinská husa v troubě: Co dělat, aby nevyschla?

Troubu předehřejte na 130 °C. Dříve než po 4 hodinách ji nevypínejte. Husa by se měla péct opravdu dlouho – asi 4 až 6 hodin. Pokud ale máte čas navíc, nechte ji v troubě klidně i 7 hodin. Husu během pečení několikrát otočte. Pečínku průběžně podlévejte výpekem, do kterého se uvolní i husí sádlo. Od přírody sušší husí maso totiž nesmí vyschnout. Husu pečte přikrytou. Poklici odkryjte až na zhruba posledních 20 až 30 minut. Kůžička krásně zezlátne, bude křupavá a chutná.

Jak upéct husu? Svou roli hraje i pekáč

Své udělají nejen ingredience, ale i kvalitní pekáč. Husa by se rozhodně měla péct přikrytá, proto je lepší vybrat pekáč s perfektně padnoucí poklicí. Co se týče materiálu, klasikou je keramika, která vydrží dlouhá léta a výborně vede teplo, takže v ní pokrmy krásně „dojdou“. Zdravé pečení zajistí také litinové pekáče se smaltovým povrchem, které zubu času odolají stejně dobře.

TIP: Udělejte si radost poctivým keramickým pekáčem jako po babičce. Pekáče na svatomartinskou husu jako dělané najdete na forks.cz – teď s 10% slevou.

A teď už je na řadě zasloužená odměna. Dobrou chuť!

Video se připravuje ...