16 nejlepších receptů na nakládání okurek | Pro ženy | Blesk.cz

16 nejlepších receptů na nakládání okurek

  • Není nad domácí naložené okurčičky.
    29. července 2017 | 06:00

    Zavařujete okurky podle léty ověřeného receptu, který se dědí z generace na generaci, a vy na něj nedáte dopustit? A co takhle vyzkoušet rodinný poklad někoho jiného? Vybrali jsme pro vás 16 nejlepších receptů našich čtenářů.

  • Okurky s celerovou natí

    ...

    Nálev:
    1 l vody
    1/4 l octa
    60 g soli
    20 dkg cukru
    1-2 bobkové listy
    5 kuliček nového koření
    5 kuliček pepře
    2 ks hřebíčku
    1 lžička hořčičného semínka

    Postup:
    Připravte nálev a povařte asi 15 minut. Do poloviny sklenice narovnejte okurky (ty větší), dále přidejte 3 kolečka cibule, 5 koleček mrkve, 5 kostiček křenu, celerovou nať a kopr, dorovnejte okurkami (malými) a zalijte. Sterilujte 20 minut na 80 °C. Nálev ze tří litrů vyjde přibližně na 15-17 sklenic (obsah 720 ml).

  • Okurky pikantně křenové

    ...

    Nálev:
    2 l vody
    0,6 l octa
    8 dkg soli
    15 dkg cukru
    1 lžíce hořčičného semínka
    25 ks cukerinů

    Postup:
    Svařte vodu, ocet, sůl, cukr a hořčičné semínko. Teprve do hotového nálevu přidejte 25 kusů umělého sladidla. Do sklenic k okurkám přidejte kopr, křen cibuli a mrkev podle chuti a dále 10 kuliček celého pepře, 9 kuliček nového koření, 2-3 bobkové listy. Zalijte lákem a sterilujte 20 minut při 80 - 90 stupních Celsia. Poté je obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

  • Dubňanské bez sterilování

    ...

    Nálev:
    9,5 litru vody
    2,5 litru octa
    6 balíčků deka
    280 sacharinů

    Postup:
    Nálev svařte a nechte vychladit. Než se tak stane, připravte si čtyřlitrové sklenice. Na dno položte křenový list, nahrubo nakrájenou cibuli, kolečka mrkve a kopr. Naskládejte okurky a nahoru zopakujte v menší dávce cibuli, mrkev a kopr. Zalijte tak, aby bylo vše ponořeno, a uzavřete. Okurky už nyní nesterilujte, jen uložte do chladného prostoru.

  • Ivetiny okurky z Nejdku

    ...

    Nálev:
    4 litry vody
    1 litr octa
    30 dkg cukru
    15 dkg soli

    Postup:
    Svařte lák, poté přidejte 50 tabletek umělého sladidla a odstavte z plotny. Do sklenice na dno naskládejte cibuli, mrkev, 1/2 lžičky hořčičného semínka a kousek kopru. Zalejte lákem, sklenice uzavřete a vložte do hrnce. Vodu v něm přiveďte k varu a po pěti minutách sklenice vyndejte a otočte dnem vzhůru. Okurky (ale třeba i květák nebo celer) zůstanou pěkně křupavé.

  • Nakládané za studena

    ...

    Nálev:
    3 litry vody
    0,5 litru octa
    1 deko
    15 kuliček cukerinu nebo jiného
    cukru

    Postup:
    Malé nakládačky vložíme do půllitrových zavařovacích sklenic. Prokládáme kolečky cibule, mrkve, koprem a pro pikantnější chuť můžeme přidat jednu feferonku. Naplněné sklenice zalijeme uvařeným a vychlazeným lákem, upevníme víčky a sterilujeme patnáct až dvacet minut při 90 °C. Pak sklenice odstavíme. Okurky je možno konzumovat již druhý den!

  • Někdo to rád horké

    ...

    Nálev:
    3,5 litru vody
    1 litr octa
    1/2 kg cukru
    10 dkg soli
    50 kuliček pepře
    30 kuliček nového koření

    Postup:
    Nálev připravíte tak, že všechny ingredience dáte do velkého hrnce, přivedete k varu a vaříte asi 5 minut. Do připravených sklenic s okurkami (záleží na chuti každého kuchaře, zda k nim přidáte ještě tradiční mrkev, kopr, cibuli a podobně) nalijete horký lák a sterilujete 15 minut při 85 stupních Celsia.

  • Nálev od odborníka

    ...

    Nálev:
    1,2 l vody
    0,32 l octa
    1 deko
    20 tablet cukerinu
    200 g cukru
    lžíce hořčičného semene

    Postup:
    Na dno sklenic naskládejte proužky cibule a mrkve, část okolíku kopru, lze zpestřit i feferonkou, a vyskládejte okurky. Nálev se povaří, po naplnění sklenic se steriluje 20 min. při 85 stupních Celsia.

  • Okurky jako znojemské

    ...

    Nálev:
    Nedělá se, vše se připravuje rovnou do sklenic.

    Postup:
    Do větší sklenice dáme 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, 2 ks hřebíčku, 4 ks umělého sladidla, 1 velký frťan octa, 1 lžičku soli, 1 bobkový list, kopr, hořčičné semínko, mrkev, cibuli. Napěchujeme okurky. Obsah sklenice dolijeme studenou vodou a při teplotě 80 stupňů 20 minut sterilujeme.

  • Nakládačky pro diabetiky

    ...

    Nálev:
    1,75 l vody
    0.5 litru octa
    1 deko
    55 kusů umělého sladidla

    Postup:
    Okurky naskládáme do zavařovacích sklenic. Do každé z nich přidáme tři čtyři malé cibulky, na špalíčky nakrájenou mrkev a kopr. Takto nachystané okurky k zavařování zalijeme horkým lákem. Sklenice naskládáme do vyššího pekáče, zalijeme 3 cm vodou, aby nepopraskaly a sterilujeme dvacet minut v troubě při teplotě 250 °C

  • Pepřové okurky

    ...

    Nálev:
    2,8 l vody
    1,2 l octa
    60 dkg cukru
    16 g soli

    Postup:
    Do každé zavařovací sklenice vložíme spolu s okurkami 5 kuliček černého pepře, 3 kuličky nového koření, bobkový list, hořčičné semínko, kopr a cibuli a mrkev nakrájené na kolečka. Naplněné sklenice zalijeme povařeným lákem. Nesterilujeme, sklenice pouze pevně uzavřeme a necháme odležet v chladnějším prostoru.

  • Dytrtovy okurky

    ...

    Nálev:
    0,75 l vody
    0,5 l octa
    10 dkg cukru
    3 dkg soli

    Postup:
    Do nachystaných zavařovacích sklenic vložíme společně s očištěnými okurkami na kolečka nakrájenou mrkev, cibuli a snítky kopru. Naplněné slenice zalijeme studeným lákem, do kterého přidáme pět kuliček nového koření, pět kuliček pepře, hořčičné semínko a dva bobkové listy. Sklenice pevně uzavřeme víčky, nesterilujeme, a do týdne můžeme konzumovat.

  • Okurky bez nálevu

    ...

    Nálev:
    Nedělá se, vše se připravuje rovnou do sklenic.

    Postup:
    Do klasické zavařovací sklenice vložte 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, 4 sporiny (umělé sladidlo), kousek bobkového listu, 1 lžičku soli, 1 lžičku hořčičného semínka, 7 - 8 lžic octa (podle toho, kdo má jak rád kyselé), kopr, mrkev, cibuli. Sklenice zalijte vodou 1 cm pod okraj, uavřete a sterilujte 10 minut při teplotě cca 80 stupňů.

  • Kořeněné okurky

    ...

    Nálev:
    1,75 l vody
    1/2 l octa
    35 dkg cukru
    6 dkg soli
    Po 6 ks hřebíčku, nového koření, celého pepře, jalovce
    3 bobkové listy, hořčičná semínka

    Postup:
    Nachystaný nálev nalijeme do zavařovacích sklenic, přidáme kopr a křen. Dále již nesterilujeme, sklenice pouze zavíčkujeme a uložíme do chladnější temné místnosti.

  • Pálivé okurky

    ...

    Nálev:
    1,75 l vody
    0,5 l octa
    1 deko
    30 dkg cukru

    Postup:
    Lák necháme projít varem a následně deset minut odstát. Horký jej nalijeme do nachystaných zavařovacích půllitrových sklenic. K okurkám přidáme deset fazolových lusků, pět stroužků česneku, pět malých cibulek a tři feferonky. Uzavřeme a necháme odležet. Nesterilujeme.

  • Okurky z trouby

    ...

    Nálev:
    3/4l vody
    1/4l octa
    3 dkg soli
    10 dkg cukru

    Postup:
    Vše se povaří a ještě teplé se dává do sklenic kde jsou okurky, 4 kolečka mrkve, 4 proužky cibule, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře a malá hrstka hořčičných semínek. Vše se hned zavře a sterilizuje ve vodě teplé 80 stupňů 20 minut. Já používám horkovzdušnou troubu - 5 minut 100 stupňů a pak 15 minut 80 stupňů - nedává se tam žádná voda jen nasucho. Jsou křupavé a šťavnaté.

  • S vůní hřebíčku

    ...

    Nálev:
    2,5 l vody
    0,5 l octa
    5 dkg soli
    17-20 dkg cukru
    2 ks bobkového listu
    8 ks celého pepře
    2 ks hřebíčku
    8-10 ks nového koření
    1 lžička tymiánu
    2-3 ks umělého sladidla

    Postup:
    Nálev vařte 5 minut a pak nechte vychladnout. Do sklenic s okurkami přidejte dle chutě cibuli, mrkev na kolečka a kopr. Sterilujte 10-15 minut při teplotě do 80 stupňů Celsia.