Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Piccolo neexistuje! Naučte se správně si objednat kávu

Kávu pije mnoho z nás. Ale víte, co pijete?
18. července 2013 | 08:00

Jste velký milovník kávy, ale za nic na světě nemůžete přijít na to, jakou si dát, když vidíte lákavou nabídku? Vždy požadujete presso, ale když na vás barista "vybalí" pět druhů nevíte, co si objednat? Nevadí, nejste sami. Proto jsme si pro vás připravili malý "kávový" tahák.

U nás je ve zvyku dělat takzvané "české presso". Mnoho z nás si ho dává, protože se ve finále stydí za to, že neví, co ostatní názvosloví znamená. Jenomže víte, co pijete?

Komunistický zvyk

České presso je nápoj o objemu 1-2 dl, přičemž veškerý objem vody natéká do šálku přes mletou kávu v páce kávovaru. Připravovat takovou kávu jsme se naučili po revoluci v Československu a mnoho podniků se tohoto modelu (bohužel) drží dodnes.

Piccolo prostě neexistuje

Ale u kávy espresso neexistuje více variant. Žádné velké, malé, nebo piccolo! Stránky piccoloneexistuje.cz uvádí věc na správnou míru: „Espresso je nápoj o objemu 30 ±5 ml s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund vyrobený pod tlakem přibližně 9 barů.“

Espresso doppio
Presso
Autor: piccoloneexistuje.cz

Je pro milovníky silnější kávy. To znamená, že si nedáte "velké presso", ale požádáte o doppio. Dvojnásobné množství kávy (14 – 20 g), dvojnásobné množství vody (60 ml), jeden šálek. Dobrou chuť.

Espresso macchiato
Macchiato
Autor: piccoloneexistuje.cz

Je vlastně takové miniaturní cappucino. V 80 ml šálku je doplněno až po okraj mléčnou pěnou, která může být ozdobena tzv. latte artem. Pokud nevíte co s výslovností, vězte, že správně uděláte, když vyslovíte "makjáto".

Ristretto

Malé, ale opojné. V 60-90 ml šálku je kávy 20 ml. Je silnější, méně hořké než klasické espresso, přesto má tento nápoj ze Sicílie své kouzlo. Pokud si rádi dopřejete silnější kávu, pak je to to pravé ořechové.

Caffè latte
Caffè latte a Latte macchiato od Zdeňka Smrčky
Autor: piccoloneexistuje.cz

250 ml nápoj milují především české ženy. Ne ale italské, protože tam vzniklo latte především jako káva pro děti. Jak na něj? Nejdříve se napění mléko, které se nalije do sklenice. Zde se během půl minuty mléčná pěna oddělí od mléka a utvoří na povrchu pevnější vrstvu. Espresso se nalévá až jako poslední a vytváří na povrchu nápoje typickou skvrnu od kávy.

Americano

Je espresso doplněné vodou v poměru 1:5. Z hlediska zákazníka požadujícího „velké espresso“ je americano jeho jedinou správnou náhradou. Podle legendy vznikl název kávy za druhé světové války, kdy americkým vojákům nechutnalo silné espresso a nechávali si ho proto ředit vodou.

Lungo

Ředěním espressa horkou vodou v poměru 1:1 se správně připravuje i nápoj s názvem lungo. Ze stejného množství kávy jako u espressa se tedy připraví nápoj o větším objemu.

Cappuccino
Cappuccino
Autor: piccoloneexistuje.cz

Tady jsem v obraze. Vím, že capuccino je nápoj o objemu 150 až 180 ml, jehož základem je 30 ml espressa a teplé mléko. Na capuccinu nemá absolutně co dělat skořice, nebo čokoláda! Co na něm ale rádi vidíme je náš oblíbený latte art.

V čem děláme chyby?

Nejčastější chybou u mléčných nápojů je použití jiného extraktu, než správného 30 ml espressa. Častokrát zbytečné je přehřívání mléka nad 65 °C při jeho šlehání, kdy se jednak mění struktura bílkovin v mléce a s ní i chuť, ale také je již nápoj moc horký.

Spálili jste si někdy kávou jazyk? Neprodleně upozorněte baristu. Pamatujte, že se správně připraveným nápojem na bázi espressa se nelze při napití popálit!

Za spolupráci při přípravě článku děkujeme www.piccoloneexistuje.cz.

Autor: Eva Dvořáková
Video se připravuje ...