Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

VIP Prostřeno! Samotář Štěpnička vaří a prostírá v čínském bistru

3. července 2012 | 05:22

VIDEO: Netradiční místo pro svoji kuchařskou exhibici si vybral skvělý herec a vynikající dabér Jiří Štěpnička (65). Soupeře pohostí v obyčejném čínském bistru. Místní kuchyň má však na něj připravenou nejednu nástrahu. Knoflíky od sporáku odpadávají a majitel neumí ani slovo česky. Jak tohle dopadne?

Čím půvabné soupeřky okouzlí herec Národního divadla víc? Podmanivým hlasem, kterým na nás z obrazovky promlouvá Michael Douglas nebo Harrison Ford, či svým kuchařským uměním? Hrdina chystaného seriálu Obchoďák nepatří mezi cílové diváky pořadu Prostřeno!, ale blýskne se čínskou kuchyní, kterou doma občas rád vaří.

V úterý vaří: herec a dabér Jiří Štěpnička

„Určitě je pro mě snazší dabovat než vařit,“ přiznává se Jiří Štěpnička, který má prý z účinkování v pořadu větší vítr, než kdyby měl večerní představení. „Mám rád jídlo, mám rád české jídlo, mám rád exotická jídla,“ upřesňuje svůj vztah k jídlu. Hosty pozve do čínského bistra, kde sám uvaří tři čínská jídla.

„O mně se ví, že já lidi domů nepouštím, jsem vlk samotář,“ obhajuje místo konání svého večírku herec, kterému přátelé říkají Štěpňa. „Vařím čínské jídlo českým způsobem přes třicet let,“ říká a ukazuje dvě staré kuchařky, podle kterých se stále řídí.

Video se připravuje ...
Herec Jiří Štěpnička musí trochu improvizovat, sporáku padají knoflíky a majitel bistra neumí ani slovo česky. • VIDEO: FTV Prima

Netradiční menu tvoří tři masitá a slaná jídla, největší hnípalka Sandra se děsí jater, která bude jíst asi potřetí v životě. To Jiří Krampol játra rád. „Bude alespoň nějaká příloha?“ zajímá se Nikol.

A zatímco Jiří krájí v podzemí bistra centimetrové kostičky masa a proužky jater, s úsměvem u toho vzpomíná, jak kdysi Jiří Kodet pozval Jiřího Krampola na oběd a jak to dopadlo.

Musí trochu improvizovat, sporáku padají knoflíky, úplní kamarádi nebudou, rýžovač používá jako ohřívač. A je mu docela horko, ale po chvíli čekání jsou na stole najednou všechny chody.

Jak dopadne konzumace hůlkami? Pro Jiřího Krampola stará vesta, dokonce prý učil doma svoji „citovou jistotu“, že i polévka se jí hůlkami…

Jak se budou dvě blondýnky bavit u vtipů o blondýnách? A jak vidí své šance na výhru úterní kuchař? „Stejně nevyhraju, nikdy jsem nic nevyhrál,“ pesimisticky predikuje svůj výsledek amatér v kuchyni a velký profesionál na jevišti. Tak uvidíme…

Video se připravuje ...