Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Prázdniny v Římě: nechte se unášet jako Audrey Hepburn!

6. srpna 2013 | 13:00

Říká se mu Věčné město. Je to snad proto, že nikdy nevyšlo z módy. Ulice plné tmavovlasých krasavců na mopedech. Stará antická dlažba odrážející klapot podpatků, které patří ženám, co jsou šik. Obchodní módní domy versus starobylé památky. Vydejte se do Říma po stopách krásné Audrey Hepburn.

Audrey jezdí na mopedu!

Pokud byste chtěli být jako Audrey Hepburn a Gregory Peck, dojedete do Říma spíš na mopedu, kole nebo v kabrioletu. Je to sice velmi romantická představa, jak vám letní vítr čechrá vlasy a vy objímáte svého sluncem ožehlého Gregoryho, ale v reálu už tak roztomilá není. Z motorky vás bude bolet celý člověk, a kam dáte svojí garderobu přichystanou na teplé noci v ulicích města? Kabriolet už je sice o něco lepší italská káva, ale cestování v autě skýtá také pár problému. Tak za prvé. Benzín, je drahý a cesta je dlouhá, minimálně 11 – 12 hodin. Za druhé, Italové řídí velice vášnivě a „autenticky“. Za třetí, parkování v Římě je docela oříšek. Nechejte si tedy romantiku až do temných římských zákoutí a zkuste to raději letecky. Vždyť všechny cesty vedou do Říma!

Prázdniny v Říme (1953) - Romantická komedie s A. Hepburn a G. Peckem hlavních rolích
Autor: ČTK, Pressdata, profimedia.cz, archiv
Náš tip:

Leteckých společností je celá řada. Pokud ale nemáte čas ani chuť "viset" na internetu a zkoumat, která nabídka je nevýhodnější, vyzkoušejte první  československým mobilní srovnávač letenek. Praktická aplikace Tabletenky pro Apple a Android je schopna vám v několika vteřinách porovnat cenu letenek u osmi největších konkurenčních prodejců letenek jednotlivých společností. A nabízí i speciální akční lety.

Z letiště vlakem do centra města!

Nejlepší varianta jak se dostat z Letiště Fiumicino do centra města na Hlavní nádraží Termini je vlakem. Z letiště jezdí dva vlakové spoje. Rychlejší varianta je Leonardo Express, kde vás lístek vyjde na 14 EUR, vlak nikde nezastavuje a jede přímo na Termini (nástupiště 25). Vlak vyjíždí vždy 5 minut a 35 minut po celé. Vlaky začínají jezdit v 6 hodin ráno a poslední po jedenácté večer. Cesta trvá přibližně 30 minut. Druhou levnější variantou je vlak FR1, který staví všude možně a nejede přímo na Termini. Staví na několika dalších stanicích metra, kde můžete přestoupit a na Termini pokračovat metrem. Tento vlak vás přijde jen na 8 EUR a cesta metrem pak na cca 1 EUR. Cesta trvá přibližně hodinu.

211904:gallery:true:trueCentrum města podle Gregoryho Pecka

Pokud toužíte jako Audrey vidět Řím ze sedla mopedu, nejlépe bude seznámit se s nějakým Římanem, či Římankou a udělat si z nich své průvodce. Když nebudou znát cestu, napovězte jim, že mají začít na Náměstí sv. Petra, tam kde začínají první římské záběry z filmu. Tam se můžete kochat bazilikou sv. Petra ještě před tím, než zažehnete moped směrem na Piazza della Trinita dei Monti, kde sídlí Francouzská akademie. Až se nabažíte krásných výhledů, pokračujte na adresu k Monumentu Vittoria Emanuela II. Poté už Audrey utíká v zásobovacím voze na Piazza della Repubblica k fontáně, kterou byste také neměli minout a pak si dejte dvacet u Forum Romanum, kde si Audrey zdřímla, když jí ze sna probudil princ Gregory.

Určitě zajděte k Fontáně Di Trevi. Je nádherná!
Autor: Shutterstock.com

Druhý den se musíte podívat k Fontáně Di Trevi, kam se Audrey vydala na prohlídku města už po svých. Vyšlapejte Španělské schody, omrkněte kostel Svaté trojice a pak si po jejím stylu zajděte na kávu na Piazza della Rotonda k slavnému Pantheonu. Tam si dejte rande s Gregorym a naskočte s ním na moped a tradá ke Koloseu na Teatro Marcello. Aby tomu nechybělo nebezpečí, nechejte se pronásledovat fotografy, tak jako slavný filmový pár na Corso Vittorio Emanuele II, kde vám do oka padne kostel Il Gesu a slavné průčelí od Giacoma della Porta. Nádherná okázalá stavba v barokním stylu. Pokud na to šlápnete tak moc, jako tito milenci, zavřou vás na chvíli do vězení, které stojí na Piazza della Bocca della Verità, což je krásné náměstí nedaleko Úst pravdy a Herkulova chrámu. Neváhejte a vložte svůj osud nikoliv do rukou, ale do tajemných úst a zkuste najít pravdu.

Pokud vás dobrodružný den s cizincem příliš nevyčerpal, chtělo by to trochu se pobavit. Je čas na tanec a o ten vás musí požádat, kde jinde než pod Andělským mostem na molu u řeky Tibery. Po pár skleničkách výborného vína a sladkých písních už se jen nechejte unášet atmosférou, která je ve vzduchu a zkuste si představit, co by tak asi dělala Audrey nebo Gregory, či spíš princezna Anna a novinář Joe, kdyby byli znovu na vašem místě.

Viaggio felice!

Video se připravuje ...