Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jaro v Antverpách: Diamanty, móda, slevy, čokoláda...

14. dubna 2011 | 12:00

Nádherné historické stavby, vzrušující shopping, a k tomu na každém kroku spousta čokolády... Druhé největší město Belgie, Antverpy,  zkrátka stojí za to navštívit. A na jaře je tady opravdu krásně!

Fascinující směs starého a nového vás rychle „dostane“. První zmínky o městě pocházejí už z roku 761. Historické centrum tvoří gotická katedrála Panny Marie (Liebfrauenkathedrale), starý hrad Burg Steen, dům malíře Rubense a krásné cechovní domy z 15. a 16. století – pohled na ně vás přenese do úplně jiné doby.

Metropole módy

Víte, že Antverpy jsou jedním z nejvíc „trendy“ měst v Evropě? Najdete tu módní akademii, Muzeum módy a v městské části Zurenborg i mnoho butiků, ve kterých dostanete exkluzivní kousky za velmi nízké ceny. Od poloviny dubna je město nákupním rájem a láká na každoroční velké výprodeje. Přední belgičtí návrháři nabízejí v rámci akce Antverp Design Stocksales konfekci, boty a doplňky ve velkých slevách.

Diamantová čtvrť

Minimálně stejně jako nákupy vás okouzlí procházka legendární Diamantovou čtvrtí. Nachází se tu 1500 firem a čtyři diamantové burzy. V žádném státě Evropy se neobchoduje s tolika hříšně drahými drahokamy. V Muzeu diamantů můžete vidět, jak experti dokážou opracovat „obyčejný“ diamant na překrásný lesklý kousek.

Sladký požitek

V žádném případě si nenechte ujít belgické pokušení číslo jedna – čokoládu. Ve výkladních skříní známého Chocolatier Burie na ulici Korte Gasthuisstraat 3 jsou sladké kousky, které vypadají tak krásně, že je člověku skoro líto je sníst. Překvapivé kreace z čokolády, jako jsou různé postavičky, obrovské rybí figurky nebo také třeba radnice, si můžete koupit právě tady. Veškeré zboží je vyráběné ručně a čokoládu tady můžete ochutnat v podobě vyhlášených pralinek, nugátových kostek nebo známých plodů moře.

Hledáte letenku za rozumnou cenu?
Podívejte se na internetu na www.letuska.cz, www.studentagency.cz/Letenky nebo www.pelikan.cz.

Nejhezčí stanice světa

Pokud přicestujete vlakem, dobře se kolem sebe na nádraží rozhlédněte. Nad hlavou se vám bude tyčit 75 metrů vysoká kupole hlavního nádraží, které domácí vtipně říkají železniční katedrála. Není divu, že „Centraal“ byla zařazena mezi čtyři nejkrásnější stanice světa.
Krása – to je slovo, které vás napadne při pohledu na celé Antverpy. Tato metropole je známá módou, uměním, diamanty a čokoládou – to jsou čtyři pádné důvody, proč sem přijet. Ceny za nocleh jsou tu překvapivě nízké, nebojte se proto hledat nocleh i luxusnějších hotelích.

Když po nakupování vyhládne

Znalci Antverp doporučují Café Bourla na Graanmarkt. Dopřejte si tam Caffé noc latte a jemné Antverpse Hadjes – nejjemnější máslové keksy s marcipánem ve formě malých ruček. Stejně tak byste měla ochutnat aspoň jedno z 500 druhů piva (například třešňové). Ale to ještě není všechno. Protože přístav v Antverpách patří mezi největší v Evropě, v mnohých restauracích se podávají čerstvě ulovené ryby. Například „de kleine zavel“ na Stoofstraat 2 – okoun s hříbkovým rizotem je jednoduše skvělým kulinářským zážitkem.

Autor: brona/Nový čas pre ženy, Kbak
Video se připravuje ...