Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tip na víkend: Vydejte se do pravěku

27. dubna 2011 | 14:00

Výlet do prahistorie si užijí nejen děti, ale i dospělí. Přesněji má tato naučná stezka název Předmostím až do pravěku. U Přerova nevznikla náhodou – právě v těchto místech byly nalezeny významné archeologické vykopávky.

Už v 19. století se na tomto území našla spousta předmětů, ze kterých byli archeologové nadšení. Pobýval tu prý paleolitický člověk a objevily se zde pozůstatky rostlin, které kdysi žrali mamuti. Světoznámé nálezy zde připomíná Památník lovců mamutů s jedinečnou terénní prezentací kosterních pozůstatků prehistorických zvířat. Navíc po cestě aspoň jednoho zcela určitě potkáte.

Trasa začíná na sídlišti v Předmostí u plastiky Sonda do pravěku a je dlouhá něco málo přes osm kilometrů. Terén je lehký, půjdete po modré značce, na cestu se ale raději nevydávejte po deštivých dnech.

Průvodkyně Pražínka

Celkem je na trase devět zastavení. Hned na první tabuli se vám představí Pražínka – průvodkyně, která vás nejprve zasvětí do historie oblasti Předmostí. Dozvíte se spoustu zajímavostí nejen o pravěku. Jedno ze nejhezčích míst trasy vás čeká, když opustíte Přerovskou rokli a zastavíte se u mamutíka Toma (v budoucnu se tu plánuje celý skanzen pravěkých zvířat).



Tohle místo je považované za jedno z nejhezčích přírodních zákoutí kolem Přerova. Nejvyšším bodem cesty je Čekyňský kopec (305 m n. m.), odkud dohlédnete na Svatý Kopeček u Olomouce. Stezka končí v Přerově.

Ve městě:
Projděte si Horní náměstí, navštivte zámek s muzeem. Přímo ve městě je krásný park, jeden z nejvzácnějších v České republice.
Info: www.mu-prerov.cz

Náš tip:
Přerov spolupracuje s polským městem Ozimek, v jehož okolí se také našlo mnoho archeologických památek. Dnes je v Ozimku postavený velký Dinopark, který stojí za návštěvu: www.dinopark.pl.

Autor: Olga Poucheová, Kbak
Video se připravuje ...