Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vydejte se do pohádky

26. dubna 2011 | 17:10

Jarní počasí láká ne celodenní výlety. Nevíte, kam vzít děti, aby nezlobily, pobavily se a ještě se něco dozvěděly? S těmi menšími můžete vyrazit třeba do perníkové chaloupky.

Za ježibabou do perníkové chaloupky

„Kdo mi to tu loupe perníček?!“ možná vás při téhle větě ještě trošku mrazí, i když na tváři hraje úsměv. Vezměte sebe i děti do „skutečné“ perníkové chaloupky. Změří vám, jak máte tučné prstíky, nabídnou nejlepší český perník a dozvíte se spoustu zajímavostí. Kde jinde by měla taková chaloupka stát než nedaleko Pardubic, kde má pečení perníku více než staletou tradici.
Vydejte se do podhradí Kunětické hory zvané mile Kuňka.

Z hradu se značenou cestou dostanete přímo do pohádkového království. Perníková chaloupka byla původně lovecký zámeček, dnes je tu nejen muzeum perníku, ale i celý pohádkový a perníkový svět. Všechno (kde se toulá Mrazík, Červená Karkulka a kde najdete frňákovník) budou vědět v Infocentru děda Vševěda, v Otesánkově mlsárně dostanete něco dobrého. Pozor, aby vás nezavřeli do vězení, kde se nachází „tlustoměr“. Když do něj strčíte prst, zjistíte, zda patříte mezi bezpečně štíhlé, kandidáty na pekáč nebo rovnou do pece!

Muzeum perníku

V Perníkové chaloupce je sídlo Muzea perníku. A není to tu žádná nuda. Tady zapojíte všechny svoje smysly: uvidíte více než tisíc krásných perníčků a figurek, poslechnete si vtipně podané vyprávění pro děti i dospělé a dostanete slaďounký perník. Dospělí se dozvědí něco o historii perníkářského řemesla, děti si na vlastní kůži můžou vyzkoušet, jak se cítili Jeníček s Mařenkou, když putovali temným lesem. Možná cestou narazí na oheň pro dvanáct měsíčků.

Perníkové (vstupné) je 50 Kč pro děti i dospělé.

www.pernikova-chaloupka.cz (Návštěvu pro jistotu vždy nahlaste po telefonu.)

Autor: Olga Poucheová, Kbak
Video se připravuje ...