Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

8 koupelnových zlozvyků, které ohrožují vaše zdraví

  • Ve vlhku mezi štětinkami zubního kartáčku se množí nebezpečné bakterie.
    17. února 2015 | 06:00

    Každý máme nějaké koupelnové rituály. Při pravidelné hygieně jedeme na autopilota a všechny úkony děláme pořád stejně – ručníky věšíme na háček, zubní kartáčky dáváme do kelímku na umyvadle, nepřiklápíme víko záchodového prkénka... Vůbec si ale neuvědomujeme, že některé tyhle zvyky mohou být zdraví nebezpečné.

  • Nezaklápíme prkénko při splachování

    Čtete na záchodě? Připravte se na hemoroidy.
    Autor: Shutterstock.com

     

    Že vám to přijde samozřejmé? Většině lidí bohužel ne. Nedávné průzkumy prokázaly, že celých 60 procent z nás tenhle důležitý hygienický návyk nemá. A to je velký problém! Pokud totiž necháte při spláchnutí víko otevřené, drobné kapičky vody a s nimi i vše, co je momentálně v toaletě, stříkají přes celou místnost – až dva metry na všechny strany od záchodové mísy. Vědci navíc zjistili, že fekální bakterie vydrží ve vzduchu tak dlouho, aby se dokázaly usadit po celé místnosti. A dostanou se i mnohem dál do bytu. Ujistěte se proto, že všichni členové vaší domácnosti víko před spláchnutím sklopí.

  • Zavíráme zubní kartáčky do skříňky


    Aby se kartáčky a zubní pasty nikde nepovalovaly, svěřte je držáku Inos z nerezové oceli, 590 Kč, Sapho koupelny
    Autor: archiv firmy

     

    Možná si myslíte, že je to ten nejlepší způsob, jak zabránit bakteriím, aby se dostaly na vaše zubní kartáčky. Jenže když je položené "naležato" zavřete do toaletní skříňky, nikdy vlastně úplně nevyschnou, a tak se mezi štětinkami vytváří dokonalé prostředí pro bakterie, které vlhkost doslova milují.

     

    Nenechávejte je ale ani v kelímku na umyvadle. Odborníci doporučují ukládat kartáčky vždy ve svislé poloze, a to tak, aby se navzájem nedotýkaly, tak se totiž snižuje riziko, že přenesete nějaké bakterie z jednoho kartáčku na druhý.  

  • Neuklízíme kosmetické štětce

    Kosmetické štětce jsou nezbytnými pomocníky každodenního líčení.
    Autor: shutterstock.com
    U čehokoliv, co se dotýká vašeho obličeje, byste měla zajistit, že se to nikdy nedostane do cesty záchodovým bakteriím. Nedostatečně opečovávané štětce na make-up jsou samy o sobě rájem těchhle potvůrek. Pokud je ale necháváte jen tak ležet v koupelně, vlhkost v místnosti může zapříčinit, že budou k množení mikrobů a bakterií ještě náchylnější. A věděla jste, že dlouhodobé používání takhle zamořených štětců může způsobovat nežádoucí začervenání, pupínky a nejrůznější vyrážky?
  • Neměníme mycí houbu


    Mycí houba
    Autor: Shutterstock.com
    Vědci prokázali, že bakterie tyhle nadýchané mechové mycí pomůcky skutečně milují. Je proto nutné je nechávat dobře vyschnout a pravidelně dezinfikovat, alespoň jednou za pět dní. Každé čtyři týdny je pak vyměňte. Další možností je pořídit si přírodní mořskou houbu, která obsahuje přibližně 14 procent jodu, tzn. v jednom gramu mořské houby je stejné množství jodu jako ve 130 litrech mořské vody. Tento jod je schopný zabít i nebezpečné bakterie do jedné minuty!
  • Ručníky necháváme schnout na háčku

    Od teď už budete mít jen měkké a voňavé ručníky.
    Autor: Shutterstock.com
    Pravidelná výměna a praní ručníků a osušek je chvályhodné, ale smysl má jen tehdy, když je po každém použití necháváte dobře vyschnout. Pokud je ale vlhké věšíte na háčky, zůstávají vlastně permanentně vlhké, a v jejich záhybech se tak vesele množí bakterie a rostou plísně.
  • Nevětráme, koupelnu neustále zavíráme

    Autor: Shutterstock.com
    Jak jste si už určitě všimli, vlhká koupelna vám může způsobit řadu problémů. Proto ji často větrejte, aby vodní páry měly možnost uniknout. Během sprchy pusťte ventilátor a nechte ho běžet ještě 15 až 20 minut poté. Pokud máte v koupelně okno, používejte ho. A dveře nechávejte otevřené, aby vzduch mohl volně proudit.
  • Nikdy nečistíme sprchový závěs

    Koupelnový závěs
    Autor: Ikea
    Průzkumy prokázaly, že celých 42 procent lidí tohle úplně zanedbává a zbytek to dělá jen občas. Koupelnový závěs je přitom ideálním ložiskem plísní. Naučte se ho proto po každém sprchování nechat roztažený, aby kolem něj mohl proudit vzduch, a závěs tak mohl uschnout. Dobrou zprávou ale je, že většinu z nich klidně můžete vyprat v pračce. Plastový závěs vždy perte spolu s několika ručníky, aby se materiál nepomačkal. Pokud ale máte obavy ho do pračky dát, vyperte ho ručně v teplé vodě, do které jste přidali 50 ml pracího přípravku a 100 ml chlorového bělidla.
  • Používáme v koupelně svůj mobil

    žena mobil záchod
    Autor: Shutterstock
    Chytré telefony si s sebou na WC bere podle posledních průzkumů víc než polovina Čechů. Pokud i vy patříte mezi ty, kteří si na toaletě vyřizují poštu, prohlíží Instagram, Facebook nebo si zahrají několik kol Candy Crush ságy, uvědomte si, že všechno, co tam s sebou máte, je kontaminováno bakteriemi, zbytky výkalů a moči. A i když si po každém použití toalety umýváte ruce, silně pochybujeme o tom, že si pokaždé dezinfikujete telefon, který si pak přiložíte na obličej, když vám někdo vzápětí zavolá.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...