Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Černý kořen: Dietní lahůdka

25. listopadu 2014 | 00:00
Prezentace klienta |

Černý kořen zatím velkou popularitu v českých kuchyních nesklízí, ale to je možná jen otázkou času. Tato zimní kořenová zelenina, která se vzhledově podobá křenu a chutná jako pastinák, vaše tělo obohatí vitaminy A, B1,B2, C a E. Kromě toho obsahuje řadu minerálních látek jako například železo, vápník, hořčík nebo draslík.  Černý kořen obsahuje také allantoin, tedy látku, která podporuje trávení a činnost žláz s vnitřní sekrecí. Pomáhá i při dně, revmatických chorobách a také dobře působí na nervovou soustavu. Obsahuje sacharid inulin, který velmi dobře snáší diabetici. Velkou výhodou této zimní zeleniny je její minimální kalorická hodnota. 100 gramů obsahuje pouze 14 kalorií!

Využití v kuchyni

Můžete ho použít zasyrova v salátech, jako pyré, v pomazánkách. Hodí se také do polévek a to nejlépe v kombinaci s kořenovou zeleninou, výborně chutná zapečený s bešamelem a sýrem. Můžete jej snadno připravit na mnoho způsobů stejně jako třeba chřest. Kořeny totiž obsahují asparagin, který se vyskytuje ve velkém množství také v chřestu.  Chutný je, když ho osmažíte v klasickém trojobalu, můžete si z něj usmažit i výtečné karbanátky. Dá se použít jako příloha k masům nebo rybám. Pokud máte listové výhonky, upravte je jako špenát.

Tip: Pečený černý kořen: Černý kořen povařte ve slané vodě. Jakmile změkne, tak ho opečte na másle. Opepřete, osolte, jako přílohu si dejte třeba brokolici (kterou můžete jen spařit horkou vodou) nebo baby karotku.

Černý kořen je k dostání od podzimu do jara. Chutí připomíná mandle, proto chutná dobře i v salátech (nejvhodnější jsou kyselé zálivky, citronové nebo octové). Na loupání je nejlepší použít rukavice, kořen totiž po kontaktu s nožem začne ihned hnědnout včetně vašich rukou. Aby vám před přípravou pokrmu na povrchu rychle nezhnědl, namočte jej do vody se šťávou z citronu nebo octa, případně do zředěného mléka.

Pokud si budete černý kořen kupovat, je lepší vybírat slabší kořeny, ty totiž lépe chutnají.

Tip: Pokud je kořen po oloupání lepkavý, zkuste jej spařit horkou vodou.

Skladování

Skladuje se stejně jako ostatní kořenová zelenina, v dolních přihrádkách v lednici nebo ve sklepě. Má sklony k plesnivění, a proto se doporučuje spotřebovat co nejdříve.

Další zajímavé rady naleznete na http://jakvkuchyni.cz/

Video se připravuje ...