1) Brambory do sklepa, rajčata do sáčku
Pokud nemáte chladný sklep, uložte brambory do papírového sáčku společně s jablkem – nebudou tak rychle klíčit. Rajčata vyžadují různé skladování podle stupně zralosti – nezralá v papírovém sáčku, zralá v temnu a přezrálá v lednici.
2) Oleje do temna
Všechny oleje lisované za studena jsou citlivé na světlo, teplo a vzduch. Takové oleje doma uskladněte v temnu a chladu, při teplotě nejlépe kolem 13 – 15°C. Běžné kuchyňské oleje chladné teploty nepotřebují, ale teploty nad 20°C už pro ně ideální nejsou. Teplo a světlo způsobují chemické reakce, které snižují kvalitu olejů a zkracují jejich trvanlivost. Po použití oleje láhev důkladně uzavřete, aby bylo zamezeno přístupu vzduchu. Tuhé rostlinné tuky, jako je kokosový či palmový, jsou mnohem odolnější a trvanlivější, ale je to na úkor cenných nenasycených mastných kyselin. Takové tuky můžete skladovat při pokojové teplotě, v chladničce vám ztuhnou a budou se těžko krájet.
Vždy čtete etikety a při skladování se řiďte instrukcemi od výrobce.
3) Chléb nepatří do igelitu
Igelitový sáček, ve kterém si chleba nebo pečivo nejčastěji přineseme, je pro jeho uložení naprosto nevhodný. Kondenzuje se v něm vlhkost a během pár hodin v něm začnou růst plísně. Jednoduché řešení: Nepotřebujete chlebník, stačí obyčejná utěrka nebo papírový sáček, do kterého pečivo zabalíte. Elegantní řešení: Pořiďte si látkový sáček nebo chlebník.
4) Cibule a česnek do sucha a temna
Česnek si můžete pořídit i do zásoby, protože vydrží velmi dlouho – pokud jej uložíte na suchém, tmavém a nepříliš chladném místě. Zabalit jej můžete do papírového sáčku, do kterého propíchnete několik otvorů, případně do punčoch (link) nebo třeba obyčejného hliněného květináče. V papírovém sáčku se česnek nezapaří.
Tip: Prodávají se speciální neglazované nádoby právě na ukládání těchto potravin. Nebo česnek oloupejte a zamrazte – na jeho účinnosti se nic nezmění. Stejně tak můžete zmrazit i pastu z česneku, rozdělenou už na jednotlivé porce.
5) Ochrana před plísní a oxidací
Jahody opláchněte ve slabém roztoku vinného octa (jeden díl octa na deset dílů vody) a osušte. Vydrží pak déle, protože je nenapadne plíseň. Malé bobulové plody (borůvky, maliny apod.) ukládejte do chladničky v jedné vrstvě. Ve vaničkách, ve kterých je nejčastěji koupíte, se spodní vrstvy ovoce začnou kazit. V rozkrojeném avokádu nechte pecku a potřete jej olejem, který jej ochrání před okysličením a následným zhnědnutím. Avokádo ze stejného důvodu krájejte plastovým nebo keramickým nožem. Olejem nebo máslem můžete potřít tvrdý sýr, který nebude tak rychle okorávat.
Více na http://jakvkuchyni.cz/