Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak správně skladovat potraviny

7. listopadu 2014 | 00:00
Prezentace klienta |

Víte, proč se vám potraviny rychle kazí, i když je máte ve spíži nebo lednici jen pár dní? Jednou z možností je jejich špatné skladování. Inspirujte se tedy našimi radami, jak správně uchovávat potraviny, aby vydržely co nejdéle čerstvé.

1)     Brambory do sklepa, rajčata do sáčku

Pokud nemáte chladný sklep, uložte brambory do papírového sáčku společně s jablkem – nebudou tak rychle klíčit. Rajčata vyžadují různé skladování podle stupně zralosti – nezralá v papírovém sáčku, zralá v temnu a přezrálá v lednici. 

2)     Oleje do temna

Všechny oleje lisované za studena jsou citlivé na světlo, teplo a vzduch. Takové oleje doma uskladněte v temnu a chladu, při teplotě nejlépe kolem 13 – 15°C. Běžné kuchyňské oleje chladné teploty nepotřebují, ale teploty nad 20°C už pro ně ideální nejsou. Teplo a světlo způsobují chemické reakce, které snižují kvalitu olejů a zkracují jejich trvanlivost. Po použití oleje láhev důkladně uzavřete, aby bylo zamezeno přístupu vzduchu. Tuhé rostlinné tuky, jako je kokosový či palmový, jsou mnohem odolnější a trvanlivější, ale je to na úkor cenných nenasycených mastných kyselin. Takové tuky můžete skladovat při pokojové teplotě, v chladničce vám ztuhnou a budou se těžko krájet.

Vždy čtete etikety a při skladování se řiďte instrukcemi od výrobce. 

3)     Chléb nepatří do igelitu

Igelitový sáček, ve kterém si chleba nebo pečivo nejčastěji přineseme, je pro jeho uložení naprosto nevhodný. Kondenzuje se v něm vlhkost a během pár hodin v něm začnou růst plísně. Jednoduché řešení: Nepotřebujete chlebník, stačí obyčejná utěrka nebo papírový sáček, do kterého pečivo zabalíte. Elegantní řešení: Pořiďte si látkový sáček nebo chlebník. 

4)     Cibule a česnek do sucha a temna

Česnek si můžete pořídit i do zásoby, protože vydrží velmi dlouho – pokud jej uložíte na suchém, tmavém a nepříliš chladném místě. Zabalit jej můžete do papírového sáčku, do kterého propíchnete několik otvorů, případně do punčoch (link) nebo třeba obyčejného hliněného květináče. V papírovém sáčku se česnek nezapaří.

Tip: Prodávají se speciální neglazované nádoby právě na ukládání těchto potravin. Nebo česnek oloupejte a zamrazte – na jeho účinnosti se nic nezmění. Stejně tak můžete zmrazit i pastu z česneku, rozdělenou už na jednotlivé porce. 

5)     Ochrana před plísní a oxidací

Jahody opláchněte ve slabém roztoku vinného octa (jeden díl octa na deset dílů vody) a osušte. Vydrží pak déle, protože je nenapadne plíseň. Malé bobulové plody (borůvky, maliny apod.) ukládejte do chladničky v jedné vrstvě. Ve vaničkách, ve kterých je nejčastěji koupíte, se spodní vrstvy ovoce začnou kazit. V rozkrojeném avokádu nechte pecku a potřete jej olejem, který jej ochrání před okysličením a následným zhnědnutím. Avokádo ze stejného důvodu krájejte plastovým nebo keramickým nožem. Olejem nebo máslem můžete potřít tvrdý sýr, který nebude tak rychle okorávat.

Více na http://jakvkuchyni.cz/

Video se připravuje ...