Křenové hody
Křen posiluje naši obranyschopnost. Tato kořenová zelenina umí vytáhnout do boje proti infekcím, je vhodným doplňkem léčby při nachlazení a bolestech v krku. Křen pomáhá také v rozpouštění usazených sekretů na sliznicích dýchacích cest.
Křenový salát
Křen můžete smíchat s jablky, mrkví, citronem, agávovým sirupem, záleží na chuti. Můžete si tak udělat snadný a výborný křenový salát.
Tip: Udělejte si „zdravé skleničky.“ Smíchejte nastrouhaný křen s jablky a směs naplňte do uzavřených sklenic, které pak skladujte v chladnu a tmě. Křen působí proti plesnivění a váš zdravý obsah se tak rychle nezkazí. Navíc budete mít rychle po ruce dostatečnou dávku vitaminů, kdykoliv ji budete potřebovat.
Trend: zelené smoothie
Hledáte způsob, jak na podzim zvýšit příjem zeleniny? Ráno si do čerstvé jablečné šťávy rozmixujte několik listů špenátu nebo jiné zeleniny, celer, banán a citrón. Díky banánu a jablku je tento nápoj příjemně sladký a zelenina v něm není téměř poznat. Přesto je ale plný zdravých látek a představuje pět doporučených dávek ovoce a zeleniny – v jedné jediné sklenici.
Tip: Večer si můžete smoothie dopředu připravit a dát do speciální vakuové nádoby na šťávu, ze které můžete odsát vzduch. Ráno si už tak může celá rodina dopřát snadno lahodný nápoj, který v podzimních chmurných dnech zapůsobí jako rychlá vzpruha!
Zelí: Nenápadný superhrdina
Zelí si možná dáváte jako tradiční přílohu k masu, ale zaslouží si daleko více pozornosti. Ve středověku bylo považováno za všelék a na dlouhé cesty si jej brali námořníci. Místo v jídelníčku si zaslouží díky obsahu vitamínu C a bakteriím mléčného kvašení. Najdeme v něm i vitamíny K a B.
Tip: Při léčbě zánětu hrtanu nebo průdušek, pijte šťávu ze zelí s medem.
Klíčky
Nakličování semen je jednoduché a velmi levé. Z hrsti čočky za pár korun získáte plnou misku zdravých a lahodných klíčků. Pro nováčky jsou vhodné také fazole mungo, které skvěle doplní zeleninové saláty. Jsou navíc zdrojem železa a vitamínů skupiny B.
Tip: Klíčky můžete chroupat místo chipsů nebo kukuřice. Stačí je malinko okořenit, třeba pepřem nebo provensálskými bylinkami.
Jablka
Během podzimních dnů si můžete připravit zásoby na zimu v podobě křížal, tedy sušených jablek. Jablka jsou přímo nabitá prospěšnými látkami. Kromě vitaminu C obsahují minerály, antioxidanty a vlákniny. Křižaly si připravíme jednoduše: Na tenké plátky nakrájená jablíčka na půlměsíčky (můžeme se slupkou nebo i bez) sušíme buďv sušičce, na slunci, v troubě nebo na pečicím papíru.
Tip: Přebytek křížal můžete dát do skleniček, hezky zavázat stuhou a hned máte krásný a zdravý dárek pro někoho, koho máte rádi! Veřte, že takovým dárkem nikdo nepohrdne.
Červená řepa
Obsahuje velké množství vitaminu C a minerálních látek. Posiluje imunitní a kardiovaskulární systém, čistí střeva a snižuje krevní tlak. Je to výborná zimní potravina, která se dá různorodě využít v kuchyni.
Tip: Zapečte si řepu! Omytou červenou řepu zabalte do alobalu a pečte necelou hodinu v troubě zhruba na 200 stupňů. Vychladlou řepu nakrájíme na plátky a můžeme přidat jako přílohu k masu, udělat si z ní carpaccio (najemno nakrájenou řepu posypat praženými oříšky a bylinkami), použít ji i do salátu (s feta sýrem je vynikající), apod.
Více naleznete na http://jakvkuchyni.cz/