Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

6 týdnů do Štědrého dne! Dokonalý plán, jak vše zvládnout

  • Vyzrajte tentokrát na předvánoční stres! Poradíme vám, jak zvládnout vše včas tak, abyste to stihli.
    14. listopadu 2014 | 06:00

    Před obchodními centry už stojí stromy ověšené koulemi, ulice zdobí vánoční výzdoba, obchody jsou plné zboží s vánoční tématikou. Vánoční atmosféra je zkrátka všude kolem. Sváteční náladu však mohou snadno zkazit vánoční stresy z nakupování dárků, předvánočního úklidu či pečení cukroví. Poradíme vám, jak zvládnout vše včas tak, abyste to stihli. Připravte se na vánoční svátky bez stresu a napětí!

  • Šest týdnů do Štědrého dne

    Autor: Shutterstock.com
    Nechávat vše na poslední chvíli, to je cesta do pekla. Na vánoční přípravy a předvánoční úklid se tedy vrhněte alespoň šest týdnů před vánočními svátky. Nemusíte přece tentokrát vše zvládnout během jednoho či dvou víkendů.

     

    V kuchyni už můžete zvažovat, které druhy cukroví upečete a udělat si předběžný seznam potřebných surovin. Vyplatí se také sledovat akční nabídky supermarketů. Letáky jsou teď plné levných ingrediencí, bez kterých se neobejdete. A každá ušetřená koruna se hodí. Nezapomeňte se zásobit vhodnými krabičkami na cukroví.

     

    Pusťte se do ozdob z vizovického těsta nejsou k jídlu, ale na stromečku či vánoční tabuli vypadají krásně. Na perníčkách si ale můžete i pochutnat! S jejich přípravou začněte také nyní. Také ořechové tyčky a cukroví s citronovou polevou můžete upéct již v polovině listopadu. Ozdobené cukroví zabalte do alobalu a dejte do chladu.

  • Pět týdnů do Štědrého dne

    Předvánoční úklid
    Autor: profimedia.cz
    Zhruba měsíc před Vánoci je nejvyšší čas začít se zamýšlet nad vánočními dárky. Je dobré si předem rozmyslet, co komu koupíte pod stromeček. Ušetří vám to spoustu času i strkanic v přeplněných obchodech. Tento týden můžete v klidu nakoupit na Mikuláše i na Vánoce.

    Začněte starým dobrým seznamem. Kolik lidí chcete letos obdarovat, kolik peněz můžete za každého utratit a co přesně hledáte. Ideální je, když všechno obstaráte v pěti obchodech (knihkupectví, hračky, potraviny, drogerie, elektro). Pokud uvažujete o nákupu přes internet, je jejich včasné objednání o to důležitější. V předvánoční době mají přepravní společnosti skutečně napilno, proto neriskujte, že vybraný dárek dorazí pozdě.

  • Čtyři týdny do Štědrého dne

    Autor: Shutterstock.com
    Jemná linecká kolečka, medvědí pracny, ale i kokosky, pusinky a "strojkové" cukroví chutnají nejlépe, připravíte-li je v prvních dvou týdnech adventu. Stejně tak anýzky a zázvorky, které by jinak byly tvrdé. Cukroví uložte do dóz a krabic. Aby bylo krásně vláčné, přidejte plátek jablka, který vždy po 4 dnech vyměňte.
  • Tři týdny do Štědrého dne


    Autor: Shutterstock.com
    Pomalu si ujasněte, zda letos zvítězí umělý či živý stromeček. Živé stromky se totiž zhruba kolem Mikuláše začínají prodávat. Aby vám živý smrček, jedle či borovička co nejdéle dělaly radost, musíte se o ně patřičně postarat. Ihned po nákupu odřízněte část kmínku, který je zalepený smolou. Kůru neodlupujte, stromek postavte na chladném místě do nádoby s vodou. Vodu stromku pokud možno dopřávejte i během svátků, některé stojany mají dokonce svoji nádobku na vodu.
  • Dva týdny do Štědrého dne


    Předvánoční úklid
    Autor: profimedia.cz
    Pokud jste to ještě nestihli, je nejvyšší čas k výrobě a instalaci vánočních dekorací, abyste nasáli tu jedinečnou atmosféru. Ujistěte se také, že víte, kde skončily po loňských svátcích vánoční ozdoby a zda vám fungují elektrické řetězy a svíčky.

    Nastává čas pustit se do pečení cukroví s čokoládou a máslových dvoubarevných sušenek. Také ořechovo-mandlové marokánky, skořicové hvězdičky, ale i vanilkové rohlíčky se budou rozplývat na jazyku dva týdny po upečení.

  • Týden do Štědrého dne


    Vosí hnízda
    Autor: David Háva
    Pečené cukroví by mělo být hotovo, proto nakupte ingredience na nepečené druhy, do jejich přípravy se pustíme asi jeden až dva dny před Štědrým dnem. Nezapomeňte doplnit zásoby nápojů, kupte brambory na salát, majonézu a zeleninu. Zamrazit můžete salám, kapra a maso na řízky. Když vše koupíte předem, vyhnete se nejhoršímu náporu v obchodech.

     

    Balení dárků byste neměli nechávat na poslední chvíli, možná totiž zjistíte, že jste na někoho zapomněli a budete tak mít ještě stále šanci to napravit.

    A co ještě chybí k té správné atmosféře? Prskavky, svíčky, vůně jehličí a skořice, dobrý čaj či svařené víno, koledy a také někdo, s kým nám bude dobře.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...