Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

10 překvapivých míst, kde se vám doma líhnou bakterie

  • Místa v naší domácnosti, na která při úklidu zapomínáme, jsou ideálním rájem pro množení nebezpečných bakterií.
    11. února 2014 | 15:00

    Některé z nás se v něm vyžívají, jiné ho nemohou vystát. Úklid domácnosti ale patří mezi činnosti, které obvykle vykonáváme denně. Přesto existují místa, na která při čištění často zapomínáme. A právě ta jsou ideálním rájem pro množení nebezpečných bakterií.

  • Kuchyňské houbičky


    Houbičky na nádobí často měňte
    Autor: profimedia.cz
    Jsou neocenitelným pomocníkem, ale zároveň doslova líhní nebezpečných bakterií. Obvyklé vymáchání a vyždímání nestačí, spousta bakterií zůstává uvnitř a zbytky vlhkosti jim poskytují ideální podmínky pro úspěšné množení. Takže pokud chcete mít nádobí po umytí opravdu "čisté", je třeba houbičky pravidelně dezinfikovat nebo jej vyměnit.

    Pokud se rozhodnete pro první variantu, namočte houbičku ve směsi z 3/4 šálku bělidla a 3,5 litru vody. Abyste zabila bakterie, můžete ji také přihodit do myčky na nádobí nebo ji na chvilku dát do mikrovlnné trouby. Ale pokud použijete sílu mikrovln, ujistěte se, že je houba nasáklá vodou, protože jinak by se mohla vznítit.

  • Prostor mezi nábytkem a spotřebiči v kuchyni


    úklid kuchyně
    Autor: Shutterstock.com
    Prostor mezi lednicí a pracovní deskou nebo kuchyňskou linkou nebývá nijak velký, často jde jen o centimetr. Přesto bývá právě tady opravdu hodně špíny. A bakterie tu mají ideální podmínky pro množení. Použijte dlouhý prachovku nebo tenký nástavec na vysavač, kterým vyčistíte všechna zákoutí.
  • Nákupní tašky


    Elegantní a praktická nákupní taška české designové značky Morrows ze série MAMMA se vyrabí v šesti barevných kombinacích, www.morrows.cz, 390 Kč
    Autor: www.morrows.cz
    Látkové nákupní tašky jsou skvělou volbou pro životní prostředí, ale nesmíte zapomínat, že jsou také skvělým místem, kde se drží špína a bakterie. Jednou týdně je proto vyperte při vysoké teplotě a důkladné vysušte, ideálně v sušičce.
  • Zeleninové boxy v lednici a police ve dvířkách


    Dobře uspořádaná lednice dělá zázraky
    Autor: shutterstoclk
    Hlavní police pravděpodobně otíráte poměrně často, ale nezapomínejte ani na zbytek. Čas od času proto vyndejte i spodní boxy na zeleninu a police ze dveří a omyjte je v teplé mýdlové vodě. Otřít je nutné i boční a horní plochy lednice, především však ty zadní, jež působí na prach jako magnet. Pořádné vydrhnutí si zaslouží vnitřní prostory, jež přicházejí do styku s jídlem, ale též držadla a rukojeti, na které saháme při otevírání lednice. A samozřejmě i vrchní plocha spotřebiče zvenku.
  • Horní plochy nábytku


    úklid
    Autor: Profimedia.cz
    Sejde z očí, sejde z mysli? Ale tak by to být nemělo! V předchozím bodě jsme vás upozornili na nutnost věnovat pár minut i vršku vaší chladničky, ale existuje spousta jiných "vrcholů", které také potřebují otřít. Běžně zapomínáme třeba na: horní plochy nábytku, rámy obrazů, lustry a lampičky, nebo třeba lišty kolem oken a futra dveří.
  • Drobnou elektroniku


    ...
    Autor: Shutterstock
    Věděli jste, že vaše dálkové ovládače jsou jednou z nejšpinavějších věcí ve vaší domácnosti? I ostatní drobná elektronika, jako jsou mobilní telefony a sluchátka na sobě mají spoustu bakterií. Vyčistěte je čas od času jemným hadříkem namočeným do dezinfekce nebo alkoholu.

    Obrovskou "sběrnou" prachu, bakterií či drobečků je také počítačová klávesnice, a samozřejmě myš. Použít na ně můžete buď speciální kartáček, nebo sprej se stlačeným vzduchem k odstranění zapadaných nečistot. I tady můžete na dezinfekci použít trochu čistého alkoholu nalitého na hadřík. Podobný postup praktikujte i u notebooku.

  • Smetáky, košťata a smetáčky


    Úklid
    Autor: Shutterstock.com
    Ano, budete muset vyčistit i úklidové prostředky. Smeták či koště jsou skvělým pomocníkem, když se chcete zbavit otravných chuchvalců prachu a odporných pavučin, ale ty mohou uvíznout v štětinách. Čas od času proto smeták vymáchejte v teplé mýdlové vodě, nebo "štětiny" alespoň vysajte vysavačem.
  • Čepice, šátky a rukavice


    Teď už se nemusíte bát žádné nehody!
    Autor: Shutterstock
    Podobně jako jakýkoli jiný kus oblečení, i tyhle doplňky jsou plné odumřelých kožních buněk a bakterií. Rozhodně na ně proto nezapomínejte. Jestli je to jen trochu možné, čas od času je vyperte. Pokud máte vlněnou čepici nebo šálu, máte vyhráno. Vlna totiž není vhodným prostředím pro život bakterií. Kožené rukavice pak otřete čistícím prostředkem na kůži.
  • Taška s věcmi na cvičení

    Dětská sportovní taška, Desigual, info o ceně v obchodě.
    Autor: archiv firmy
    Umýt se po náročném tréninku v posilovně či hodině aerobiku určitě nikdy nezapomenete. Nezapomínejte ale ani na tašku, ve které si nosíte všechny věci na převlečení, sportovní obuv i ručník. Největším hřištěm pro bakterie jsou kožené tašky, jejich textura jim dává ideální prostor pro množení. A jak se těch potvůrek zbavit? Jednoduše si zvykněte svou sportovní tašku čas od času vyčistit vlhčenými antibakteriálními ubrousky. A pokud je látková, pravidelně ji vyperte v pračce. Nevítané pachy vám pomůže absorbovat jedlá soda. Nasypejte ji dovnitř a nechte v tašce přes noc. Pak ji důkladně odstraňte.
  • Ozdobné polštáře a polštářky


    Na stěny lze zvolit uklidňující zelenou barvu, polštářky a potahy mohou být v barvách výraznějších
    Autor: Umíme udělat domov.cz
    I když se většina polštářků už dá jednoduše vyprat v pračce, přesto to většina z nás nedělá. A když ano, tak až v případě, že je polštářek už opravdu hodně uválený a zašpiněný. Bakteriemi se už ale přitom doslova "hýbá".

    Po vyprání můžete dát i většinu kousků do sušičky, budou hezky "nadýchané". Pokud ale nespěcháte, nechte je klidně volně uschnout na sušáku. Vyprat byste je měli každých tři až šest měsíců.

Klíčová slova:  úklid, čištění, domácnost
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...