Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

15 praktických tipů, jak využít olivový olej v domácnosti

  • Olivový olej není skvělý jen do salátu. Pomůže vám vyřešit spoustu problémů, které vás doma mohou potkat.
    22. srpna 2014 | 06:00

    Většina z nás má v kuchyni láhev olivového oleje, který používáme na zálivky a vaření. Možná jste ale netušili, že je mnohem více univerzální a lze jej použít v různých životních situacích. Podívejte se na praktický seznam, jak vám tenhle přírodní zázrak může pomoct v domácnosti.

  • Uvolní zaseknutý zip

    Zaseknutý zip
    Autor: shutterstock.com

     

    Určitě se to občas stane i vám. Jezdec zipu se vám zasekne a ne a ne jím pohnout. Nejde to dopředu, ale ani dozadu. A nervozita stoupá. Řešení najdete v kuchyni. Namočte nejlépe vatovou tyčinku do olivového oleje a opatrně potřete zip z obou stran jezdce. Dávejte ale pozor, abyste si oblečení nezamastili. Někdy může pomoci i když potřete zip z vnitřní strany oblečení.

  • Utiší vrzající panty

    Vrzající panty
    Autor: shutterstock.com

     

    Tenhle nepříjemný zvuk dokáže pořádně lézt na nervy. Ať už jde o panty u dveří, skříňky, či vrzající kliku nebo kolečka u židle. Rozhodně ale kvůli němu nemusíte hned chodit do obchodu pro grafitový sprej či jiné drahé chemické prostředky. Zkuste použít olivový olej. Nakapejte par kapek olivového oleje shora na problematický pant a několikrát s ním zahýbejte tam a zpět. Uši drásající pískot by měl být pryč.

  • Vrátí lesk nerezovému dřezu i spotřebičům

    A ani jí nevadí, že si v dřezu namočila ocásek.
    Autor: Facebook/Twitter


    Přestaňte zbytečně vyhazovat stokoruny za předražené speciální spreje. Výrobky z nerezu, jako je kuchyňský dřez, digestoř, lednice, či myčka, snadno vyleštíte hadříkem s kapkou olivového oleje. Dokonale je zbavíte všech nečistot, map a dokonce i otisků prstů. Díky tenké vrstvě oleje ve dřezu navíc kapky vody rychleji poputují do odpadu a budou se na povrchu méně usazovat.

  • Odstraní nalepenou žvýkačku

    Nepřilnavá žvýkačka přestane hyzdit chodníky
    Autor: Famous

     

    Pokoušeli jste se už někdy odstranit žvýkačku z podrážky vašich bot nebo třeba z vlasů? Pokud ano, tak víte, že je to téměř marný boj. Ale i v tomto případě vám pomůže olivový olej. Namočte do něj nějaký menší hadřík a položte ho na deset minut na žvýkačku nalepenou na podrážce nebo jím dobře obalte lepivý žmolek ve vlasech. Guma se doslova rozpadne a vy ji pak snadno odstraníte.

  • Obnoví dřevěný nábytek

    Moderní zařízení doplňuje vkusný dřevěný nábytek se starožitným nádechem.
    Autor: Blesk – Martin Hurda

    Stačí, když smícháte deci levného olivového oleje, lžíci octa a lžičku esenciálního oleje pro příjemnější vůni a ta nejlepší leštěnka je na světě. Pak už jen stačí kapka tohoto přípravku a váš nábytek bude zase zářit jako nový. Pokud potřebujete jen oživit starý dřevěný nábytek po babičce, použijte čistý olivový olej.

  • Osvěží koženou sedačku i bundu

    Posaďte se do kůže
    Autor: NO+BL, Jespen, L.A. Bernkop, Decoland a BoConcept, Nábytek Říha

    Máte doma nebo na chalupě koženou sedací soupravu, která je pohodlná, ale už má ty nejlepší léta za sebou? Nebojte se, nemusíte jí ještě vyhazovat! Je pravda, že permanentní používání, tepelné rozdíly a působení slunce udělají s kůží své. Vyschne, objeví se na ní škrábance a vlásečnicové prasklinky. Olivový olej vám pomůže obnovit a oživit alespoň z části její dřívější vláčnost a udělat přítrž dalšímu šíření prasklin. Nalijte ho do rozprašovače, nastříkejte na kůži, nechte asi 30 minut vpít a pak dobře rozleštěte. 

  • Odstraní barvu z rukou i vlasů

    Vymalovat pokoj může být také lečbou na zlomené srdce
    Autor: Shutterstock

    Chcete-li se po malování zbavit barvy na rukou, nasypejte si do dlaně 1 lžičku soli nebo cukru a zalijte ji 1 lžičku olivového oleje. Směsí několik minut důkladně "mydlete" ruce a prostor mezi prsty. Pak je omyjte mýdlem a vodou. Vaše ruce budou čistší a pokožka navíc nádherně vyživená. A stejně se zbavíte zaschlých cákanců barvy z vlasů. Stačí jen vetřít do nich trochu olivového oleje a pak je umýt šamponem. 

  • Zbaví vás samolepek

    Děti si rády svůj pokojík zdobí samolepkami.
    Autor: shutterstock.com

     

    Určitě už jste se také potřebovali zbavit nechtěné samolepky. Ať už šlo o nálepky, které někam nalepili vaše děti nebo třeba cenovku z nové sklenice. Snažili jste se ji strhnout, oškrábat, ale marně. Teď už budete vědět, jak na to. Stačí jen jemně namočit prst do olivového oleje a samolepku jím chvilku potírat. Až se nasákne olejem, můžete ji opatrně sloupnou nebo seškrábnout ostrým nožem. Po lepidle nezůstanou stopy.

  • hrnce a pánve

    Přinášíme tipy a triky pro nerezovou kuchyni beze šmouh.
    Autor: Profimedia.cz

    Vaše hrnce a pánve z nerezové oceli nebo mosazi vám poděkují, když je potřete velmi tenkou vrstvu olivového oleje a pak přeleštíte čistým, suchým hadříkem, aby se leskly. Zabráníte tak jejich zmatnění a korozi, ale také usazování pruhů na vnitřní straně při vaření.

  • Nahradí krém na boty

    Okované boty jsou na podzim opravdu trendy.
    Autor: Shutterstock.com

    Obnovte lesk zašlých bot! Stačí je pořádně napustit hadrem namočeným do olivového oleje a pak je nejlépe suchým flanelovým hadříkem důkladně přeleštit.

  • Promaže a ochrání zahradnické nářadí

    Květinová drapka
    Autor: Mountfield

    Potřete po práci na zahrádce trochou oleje všechny použité nástroje. Zbavíte je tak prachu a špíny, dodáte jim trochu lesku a především zabráníte jejich rezivění.

  • Vrátí lesk pokojovým rostlinám

    Nechte vaše pokojové květiny dýchat.
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud chcete oživit listy svých pokojových rostlin, přetřete je hadříkem s kapkou olivového oleje. Vrátíte jim jejich lesk a budou zase vypadat skvěle.

  • Vyžene krtky z vaší zahrady

    Krtek
    Autor: čtk

    Kdo už někdy krtka na zahradě měl ví, jak těžké je se ho zbavit. Nevzhledné krtince jsou všude a vaše bezradnost narůstá. Ale i když to možná teď bude znít neuvěřitelně, i v tomhle případě vám pomůže olivový olej. Napusťte jím nějaký hadr a ten pak nacpěte do krtčí díry. Je to zaručený způsob, jak udržet tahle černá sametová zvířátka v dostatečné vzdálenosti od vašeho pozemku. Nemohou totiž vystát silně aromatickou vůni olivového oleje.

  • Uklidní psí tlapky

    Psí tlapky potřebují důkladnou péči.
    Autor: Profimedia.cz

    Má váš psí kamarád suché a popraskané polštářky na tlapách? Jemně mu do nich vmasírujte pár kapek olivového oleje. Ten zjemňuje kůži a je vhodný pro suchou, podrážděnou, poraněnou či jinak poškozenou pokožku. 

  • Kočky zbaví chlupatých kuliček v žaludku

    Když nechcete koťata, čeká vás velké rozhodování.
    Autor: Shutterstock.com

    Už jste někdy viděli svého čtyřnohého kočičího mazlíčka, jak se úporně snaží vykašlat kuličkou chlupů? Kočka vypadá vyděšeně a nešťastně, a vsadím se, že když byste se podívali na sebe do zrcadla, vypadáte také tak. Tohohle zážitku můžete ale pro příště být všichni ušetřeni. Stačí, když každý den kočce přidáte několik kapek olivového oleje do jídla. Jako bonus navíc brzy bude mít nádherně lesklý kožich.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...