Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Milujeme je! Seriály, které přežily Sametovou revoluci

  • 17. listopadu 2014 | 07:49

    Nemocnice na kraji města, Sanitka, Taková normální rodinka... Tyhle a další seriály byly hitem televizních obrazovek už před několika desítkami let. A i když se po revoluci objevily úplně nové, dokázaly v reprízách stále přitáhnout diváky. Možná z nostalgie, možná proto, že byly zkrátka skutečně dobré. A tak se dočkaly i natočení nových dílů.

  • Nemocnice na kraji města

    850185:gallery:true:trueSnad nejpopulárnější seriál Československé televize natočil podle scénáře Jaroslava Dietla režisér Jaroslav Dudek. Natáčení bylo zahájeno v roce 1976 s Karlem Högrem v hlavní roli primáře Sovy. Ten však v roce 1977 náhle zemřel, když už s ním byly natočeny exteriérové scény. Do role primáře Sovy byl tedy narychlo obsazen slovenský herec Ladislav Chudík. Premiéra 1. série, která čítala 13 dílů, proběhla 5. listopadu 1978.

     

    Protože se u diváků setkala se zcela mimořádným ohlasem, následovala ji roku 1981 dalších 7 dílů 2. série. Jedná se o dílo plné napětí, zvratů a místy i vtipných sdělení a hlášek, které se odehrává z velké části na nemocničním oddělení ortopedie. Spletité osudy moudrého primáře Sovy, vtipného skeptika doktora Štrosmajera, ambiciózního Arnošta Blažeje, podlézavého a neschopného kariéristy doktora Cvacha, sympatické ortopédky Alžběty, vrchní sestry Jáchymové a dalších postav a postaviček, se zapsaly do srdcí miliónů diváků u nás i v zahraničí.

     

    Seriál byl natolik úspěšný, že se dočkal pokračování. V roce 2003 ho podle scénáře Petra Zikmunda zrežíroval Hynek Bočan a dostal název Nemocnice na kraji města po dvaceti letech.

  • Sanitka

    V pokračování seriálu Sanitka se sešli i po devatenácti letech.
    Autor: Foto Daniel Černovský, TV Barrandov, scom a archiv Blesku
    Jedenáctidílný televizní seriál natočil v roce 1984 režisér Jiří Adamec. Děj tohoto díla je zasazen do prostředí pražské zdravotnické záchranné služby od roku 1956 do 70. let 20. století. Děj je úzce provázán s osobními osudy lidí, kteří se zprvu opomíjenou lékařskou profesí spojili své životy. Každý díl se odehrává v jiném prostředí a je motivován novou událostí, v jejímž průběhu se spolu s většinou stálými protagonisty zdravotnického týmu objevují i zcela nové figury.

     

    I tenhle legendární seriál se dočkal pokračování. Roku 2010 byl oznámen záměr natočit další díly seriálu, tentokrát s režisérem Filipem Renčem. Točilo se od září 2011 do června 2012. I Sanitka 2 nabízí divákům setkání s původními postavami, dnes o něco staršími, ale samozřejmě i s postavami novými.

  • Taková normální rodinka

    Po čtyřiceti letech se podařilo vzkřísit slavný seriál Taková normální rodinka.
    Autor: archiv TV Prima
    Úspěšný televizní seriál natočil v roce 1971 režisér Jaroslav Dudek podle scénáře Fan Vavřincové. Ačkoli to tvůrci v době vzniku netušili, natočili vlastně první český sitcom. První příběh seriálu byl původně natočen v roce 1967 jako samostatná komedie, po velkém diváckém úspěchu byl pak celý seriál dokončen. V jednom domě spolu žijí zástupci čtyř generací, o nichž se rozhodně nedá říct, že jsou úplně „normální“.

     

    Nejoblíbenější postavou je určitě babička, kterou skvěle ztvárnila Marie Rosůlková - autorka detektivek, které nikdo nikdy nevydal. Ta dokáže vyřešit všechny problémy své rodiny. Zkouší si na rodince vraždy, zda by se jí podařily provést tak, aby na ně nikdo nepřišel; otrávené přezůvky, kapání jedu spícím do ucha, časovaná bomba nebo podřezané židle jsou díky ní v takové normální rodince na denním pořádku, ale neustále si plete cyankáli a arzén.

     

    Po čtyřiceti letech se slavný seriál podařilo znovu vzkřísit. V šesti nových dílech v režii Dušana Kleina, pod názvem Rodinka, se před kameru z původní sestavy vrátili Jana Štěpánková, Daniela Kolářová a Jaromír Hanzlík. Sympatické je, že novodobá Rodinka „zdědila“ originální smysl pro humor, milou ujetost a zálibu ve ztřeštěných nápadech a že jde pořád o malou
    komunitu lidí, kteří se mají rádi a pro které je rodina a vzájemná soudržnost na prvním místě. Tedy tradiční hodnoty, na které se dnes už trochu pozapomíná...

  • Tři chlapy v chalupě

    Tři chlapi v chalupě s Lubomírem Lipským, Ladislavem Trojanem a Janem Skopečkem
    Autor: archiv
    Tenhle seriál ze 60. let 20. století scenáristy Jaroslava Dietla, stejně jako spousta dalších, se sice pokračování nedočkal, přesto se i po tolika letech pravidelně objevuje na našich obrazovkách dál. Populární seriál vypráví o životě tří venkovských mužů ze tří generací venkovské rodiny Potůčků ve vesnici Ouplavice. Zajímavostí je, že se jednalo se o historicky o druhý československý televizní seriál, který byl vysílán živě a byl zaznamenáván pro účely jeho pozdějších repríz.
  • Žena za pultem

    Petr Haničinec a Jiřina Švorcová v seriálu Žena za pultem
    Autor: Reprofoto TV Nova
    Dalším z nezapomenutelných seriálů je bezesporu Žena za pultem. Normalizační televizní seriál z dob reálného socialismu, který natočil roku 1977 režisér Jaroslav Dudek. Scénář psal jak jinak než Jaroslav Dietl.

     

    Jedná se o příběh o životě a starostech obyčejné prodavačky Anny Holubové, kterou skvěle ztvárnila herečka Jiřina Švorcová, a jejích kolegyň z prodejny potravin. V době, kdy byl uveden, byl, jako všechny Dietlovy seriály, velmi oblíbený. Děj seriálu vyzdvihuje lidskost, přátelství, vztahy mezi lidmi a socialistickou uvědomělost. Propagoval ale také reálný socialismus. Objevovaly se v něm také scény s plnými pulty potravin a ochotnými prodavačkami, což neodpovídalo tehdejší realitě.V době vzniku však byl kritizován pro neuspořádaný osobní život hlavní hrdinky.

     

    Přes to všechno měla jeho repríza v roce 2011 mnohem větší sledovanost, než většina dnešních seriálů. Nenechalo si ji ujít neuvěřitelných 1,85 miliónu lidí. A to už o něčem vypovídá.

     

Klíčová slova:  vip, seriály, sametová revoluce
Diskuse ke článku
.