Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Skandinávské štěstí: Hygge je out, teď letí lagom! Víte, co to znamená?

Jednoduchost vám vnese do života štěstí.
29. prosince 2017 | 06:00

Víte, co znamená podivně znějící slovo lagom? Když to trochu zjednodušíme, jde o spokojenost (se životem). „Lagom är bäst“ je švédská fráze, která ve volném překladu znamená „méně je někdy více“, případně „v jednoduchosti je krása“. A platí to jak o tom, co máme okolo sebe, tak o všem, co máme v sobě.

Možná jste slyšeli o trendu, který hýbal světem v loňské sezoně. Říká se mu hygge a jde o dánský výraz pro domácí pohodu. Zkrátka a dobře, když si zalezete pod deku, dáte si čaj a čtete si, je to hygge. Když si sednete s přáteli ke stolu v kuchyni a zahrajete si karty, je to také hygge, stejně jako monopoly s rodinou nebo háčkování s kamarádkou. Prostě když jste doma a je vám dobře, je to hygge.

Nastupuje lagom

Jednoduchý, střídmý, univerzální, praktický a elegantní. Takový je skandinávský styl, který okouzluje svět, v bytovém designu, módě i v jídle. Prostě žádné zbytečné ozdůbky, mašličky, serepetičky. Skandinávci berou velmi vážně i ekologii – není moc severských výrobků, které byste nemohla recyklovat.

Jak už bylo řečeno, životní styl lagom představuje střídmost. Je-li vám to sympatické, dodržujte nepsaná pravidla: když vaříte, nepřehánějte to s kořením, šetřete omastkem i množstvím, které dáváte na talíř, a vybírejte si, kde potraviny a suroviny na vaření koupit.

Rozhodně by neměly být z míst, kde nejsou šetrní ke zvířatům nebo k přírodě obecně. Když se oblékáte, tak ležérně, pohodlně a v přírodních barvách. Když zařizujete byt, tak jednoduše, prakticky a úsporně. I v tomto případě Skandinávci preferují přírodní barvy a materiály.

Jednoduchý a elegantní styl v domácnosti.
Autor: shutterstock.com

Skromná střední cesta

V duchu lagom se nese i to, že nemusíte mít všechno nové. Jedna věc je minimalismus a druhá věc je nadhled, se kterým Skandinávci klidně budou párat svetry a plést z nich nové šály nebo se budou projíždět na dvacet let starém kole. Auto musí být nikoli luxusní a nejrychlejší, ale bezpečné a nesmí příliš zatěžovat životní prostředí.

A jaký je názor odbornice na Skandinávii Dominiky Wittenberg Gašparové na údajnou větší životní spokojenost Skandinávců? „Celkově mi připadají spokojenější, třeba těžké životní situace přijímají stoicky nebo jimi alespoň nezatěžují ostatní. Jejich šetrnost a spokojenost s málem pramení podle mě hlavně z protestantské morálky.

Vidím to, když porovnávám lidi ve Švédsku a na svém rodném Slovensku. Co Slovákovi přijde jako skvělá nabídka, to si Švéd dvakrát přepočítá a rozmyslí,“ uvažuje skandinávistka a dodává, že Švédi se dodnes spíše vyhýbají extrémům a volí raději skromnou střední cestu.

Autor: Hana Vítková