Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Používáte peelingy? Dejte si pozor, co obsahují, některé už v USA zakázali

8. ledna 2016 | 06:00

Najdete je ve spoustě produktů pečující kosmetiky, jako jsou zubní pasty, tělové i pleťové peelingy nebo sprchové gely. Řeč je o plastových mikrokuličkách, které sice pomáhají pokožce zbavit se odumřelých buněk, ale jejich dopad na životní prostředí je velmi špatný. V USA už jejich používání zákonem zakázali. Kdy se toho dočkáme i u nás a proč byste produkty, které je obsahují, neměli používat?

Mikrokuličky v kosmetických produktech nejsou větší než špendlíková hlavička. Díky tomu mají výborné abrazivní účinky a z naší pleti dokážou bez problémů odstranit odumřelé kožní buňky. Právě jejich velikost je ale velkým problémem pro životní prostředí, a tak nám způsobují mnohem víc škody než užitku.

Jak je poznáte?

Abrazivní mikrokuličky jsou vyrobeny z plastu, který je v přírodě prakticky nerozložitelný. Pokud si chcete být jisti, že zrovna vaše produkty je neobsahují, nesmíte v jejich složení najít látky označené názvy acrylate copolymer, polyethylene, polypropylene, polyethylene trepthalate nebo polyethyl methacrylate.

Autor: youtube.com/storyofstuffproject

Jakmile totiž produkty, které tyto plastové kuličky obsahují, spláchnete ze své pokožky, dostávají se do odpadu a následně i do čističek. Ty jich sice dokážou poměrně vysoké procento přefiltrovat, ale nezachytí úplně všechny. Navíc se kalem z čističek často hnojí pole, takže mikrokuličky nadále putují nejen do půdy, ale i do řek a následně do moří.

A právě v mořích jsou mikrokuličky rybami mylně považovány za potravu. Kromě toho, že se konzumací ryb mohou plasty dostat i do našeho těla, množství, kterým jsou oceány, řeky a jezera zamořeny, je alarmující. Studie zveřejněná v Environmental Science & Technology dokazuje, že jen Spojené státy do životního prostředí uvolňují tolik mikrokuliček, že by jejich množství denně stačilo k pokrytí plochy více než tří set tenisových kurtů.

Bez plastových mikrokuliček se snadno obejdeme

Používání plastových mikrokuliček v pečující kosmetice přitom rozhodně není nutností. Stejně dobře fungují i nejrůznější přírodní abrazivní složky, jako jsou například jemně mletá meruňková jádra, skořápky vlašských ořechů, prášek z baobabu nebo jahodová zrníčka a mnoho dalších přírodních materiálů. Mnohé z vás si možná dokonce někdy myslí, že mají peeling s oříšky, ale přitom jsou to jen umělé mikrokuličky.

I když zrovna nejste fanouškem přírodní kosmetiky, není problém používat produkty, ve kterých jsou plastové mikrokuličky nahrazeny hydratovaným oxidem křemičitým (ve složení jej najdete jako hydrated silica). Ten se také používá jako abrazivní složka a na rozdíl od plastových mikrokuliček neznečišťuje životní prostředí. Právě hydratovaný oxid křemičitý již ve většině případů nahradil mikrokuličky v zubních pastách, ale i tak byste tyto pasty neměli používat příliš často, protože narušují sklovinu a brání v její obnově.

Video se připravuje ...
Co způsobují mikrokuličky v kosmetice životnímu prostředí? • VIDEO: youtube.com/storyofstuffproject


Obama jde příkladem

Velkým zlomem v této znepokojující situaci je zákon, který na konci loňského roku podepsal americký prezident Barack Obama. Zakazuje ve Spojených státech prodej kosmetiky obsahující plastové mikrokuličky a platit začne od 1. července 2017.

Ačkoliv tento zákon již platí v Kanadě a některých evropských městech, jako je například švédský Göteborg, skutečnost, že používání plastových mikrokuliček zakázaly zrovna USA, by mohla spustit lavinu ve všech zemích světa. Ostatně velmi silně se touto problematikou zabývají i státy, jako jsou Velká Británie, Německo, Nizozemí nebo Austrálie.

Pokud tedy nechcete přispívat ke znečištění životního prostředí, kupujte kosmetiku bez plastových mikrokuliček. Jaké přípravky byste tedy měli přestat kupovat, a jakými byste je naopak měli nahradit, to se dozvíte v naší fotogalerii.

Autor: brig