Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak často prát podprsenku a jak o ni pečovat, aby dlouho vydržela?

  • 31. května 2015 | 06:00

    Každá žena má ze svého dobře padnoucího spodního prádla radost jen do té doby, než se opere, vytahá nebo vybledne. Pro zachování tvaru, barev i pružnosti je třeba dodržovat určitá pravidla. A jak bychom měly podprsenku prát? Poradíme vám!

  • Jak často ji prát?

     

    New Yorker, 349 Kč
    Autor: archiv firem
    Než se pustíme do samotného praní podprsenky, je důležité si uvědomit, že prát ji po každém nošení není vhodné. Příliš časté praní totiž přináší mnohem víc škody než užitku. Můžete například poškodit pružnost podprsenky, která je nezbytná pro kvalitní podporu větších ňader. Podle odborníků je ideální praní po třech dnech nošení.

     

    Je třeba také rozlišovat druh podprsenky. Například sportovní se doporučuje prát po každé fyzické činnosti a zároveň je třeba počítat s tím, že vám opravdu nevydrží věčně. Oproti tomu krajkovou podprsenku, kterou nosíte jen na výjimečné události, můžete klidně vyprat až po zmiňovaném třetím nošení.

  • Jak správně prát podprsenky?

     

    Pieces, zoot.cz, 469 Kč
    Autor: archiv firem
    Naprosto ideální je prát podprsenky ručně. Stačí napustit umyvadlo, přidat šetrný prací prostředek a nechat zhruba 5 minut máčet. Poté jemným třením prsty vyčistěte všechna místa na podprsence. Nakonec důkladně vymáchejte. Do vody nepřidávejte aviváž! Ta může porušit jemná vlákna i elasticitu.

     

    Pokud se rozhodnete podprsenku neprat v ruce, ale v pračce, vždy zvolte ten nejšetrnější cyklus a perte maximálně na 40 °C. Také nikdy nezapomeňte zapnout háčky, které by mohly podprsenku nebo jiné oblečení během praní potrhat. Pračku nikdy nepřeplňujte, váha ostatního mokrého oblečení by mohla podprsenku poškodit.

     

    "Současný životní styl a nedostatek času nutí zákaznice prát své spodní prádlo v pračce. Aby zachovaly déle pěkný vzhled spodního prádla, je vhodné používat speciální sáček na praní, který chrání tvar a vzhled prádla," radí ženám Eva Halfarová, majitelka butiku Sassylady.

     

  • Co po praní?

     

    F&F, 399 Kč
    Autor: archiv firem
    Ať už podprsenku vyperete v ruce nebo v pračce, nikdy ji prudce nemačkejte, neždímejte ani nijak nekruťte. Především u vyztužených podprsenek hrozí nenávratné zničení košíčků i kostice. Stačí jen košíčky jemně vytvarovat rukama a pak dát podprsenku sušit.
  • Jak správně sušit?

     

    Adidas Supernova, 1099 Kč
    Autor: archiv firem
    Po vyprání podprsenku pověsíme za ramínka na kolíčky a necháme vysušit. Sušení na přímém slunci se nedoporučuje, protože silné paprsky mohou barevné prádlo vyšisovat a bílé zežlutit. Stejně tak se nedoporučuje sušení v sušičce, protože vysoká teplota může nenávratně zničit pružnost podprsenky.

Diskuse ke článku
.