Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V Británii zakázali reklamu Yves Saint-Laurenta kvůli vychrtlé modelce

3. června 2015 | 12:04

Černobílé foto na první pohled příliš hubené modelky se objevilo v módním magazínu Elle a setkalo se s vlnou kritiky. Situaci řešil Úřad pro standardy v reklamě a výsledkem bylo zakázání této kampaně.

Módní dům se snažil upoutat pozornost na novou kolekci oblečení, ale víc než toho si lidé všimli nezdravě hubených nohou a vystouplých žeber modelky ležící na zemi. Úřad (ASA) reklamu zakázal s tím, že dívka na černobílé fotce vypadá podvyživeně a nezdravě, a fotka je tedy jednoduše nevhodná. Módní značka se bránila, že modelka podle nich není nezdravě hubená, a dále se k tomu již nevyjadřovali.

On-line petice proti vyhublým modelkám

Není to však poprvé, co Yves Saint-Laurent čelí kritice. Ve svých reklamách s oblibou dávají na odiv extrémně hubené modelky i modely. Minulý rok dokonce americká blogerka Shannon Bradley-Colleary sepsala on-line petici proti „zjevně podvyživeným“ modelkám v módních kampaních YSL. Jejím argumentem bylo hlavně to, že nechce, aby se kvůli "chodícím věšákům na oblečení" ženy trápily. „A obzvláště nechci, aby se k takovým vzorům upínaly mé dcery,“ řekla. Posuďte sami, nás by asi toto ke koupi oblečení nepřesvědčilo. Na ukázku reklamních fotek YSL se můžete podívat v galerii.

Reklama Yves Saint Laurent, kterou v Británii zakázali.
Autor: twitter.com/ysl

Autor: red