Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jak správně pečovat o svetry a jak se zbavit žmolků?

  • Pečujte o svůj svetr tak, aby vypadal stále jako nový.
    18. ledna 2015 | 06:00

    Váš oblíbený svetr už dávno není tak krásný, jako býval dříve? Nezoufejte, stále ještě ho můžete zachránit, a dokonce mu i navrátit původní vzhled. Poradíme vám také, jak se o svetry starat, abyste už provždy předešla jejich zničení.

  • Jak správně prát?

     

    Perwoll Wool & Silk, 1l za 109,90 Kč
    Autor: archiv firem
    Běžné prací prostředky jsou vysoce zásadité, a proto se k praní svetrů nedoporučují. Existují však speciální prací prostředky, které zajišťují ochranu jemných a vlněných vláken. Pokud je tedy svetr označen symbolem "lze prát v pračce", nastavte šetrný program a přidejte speciální prací prostředek. Váš oblíbený kousek bude i po vyprání stále držet tvar a pružnost.

     

    V případě, že se váš svetr musí prát ručně, napusťte do vany teplou vodu (nikdy ne horkou), přidejte speciální prací prostředek a oblečení jemně promněte. Při praní ani ždímání nepoužívejte příliš síly, abyste nepoškodila vlákna.

  • Jak sušit?

     

    Po šetrném vyždímání zabalte svetr do ručníku a jemnými mačkavými pohyby odsajte přebytečnou vodu. V případě, že svetr perete v pračce, tento krok vynechejte. Dále už postupujte stejně v obou v případech.

     

    Vypraný oděv rozložte na rovnou plochu a nechte uschnout bez působení přímého slunečního světla a tepla. Zapomeňte na věšení na ramínko, svetry tím ztrácejí svůj tvar a pružnost. Vlněné oblečení nikdy nedávejte do sušičky, kde by se kombinací tepla, tření a tlaku srazilo.

    Svetr
    Autor: Shutterstock
  • Jak svetr uložit?

     

    Pokud chcete svému svetru zajistit dlouhověkost, zapomeňte na věšení na ramínko i po usušení. Po delší době se ramínko "obtiskne" do ramenou a svetr ztratí svůj původní tvar. Raději ho pečlivě složte (stejně jako trička) a uložte do skříně.

    Svetr
    Autor: Shutterstock
  • Proč se na svetrech tvoří žmolky?

     

    Proč se vlastně na svetrech tvoří nevzhledné žmolky? Vnější povrch vlněného vlákna tvoří vroubkované šupinky, které se vzájemně překrývají. Vysoké prací teploty i nevhodné prací prostředky způsobí, že se tyto vroubkované šupinky k sobě přilepí a vytvoří se žmolky.

    Víme, jak zachránit vaše svetry od žmolků!
    Autor: Shutterstock
  • Babské rady

     

    Odstraňovač žmolků
    Autor: archiv firem
    Zbavte se žmolků

     

    Zkuste žmolkovitá místa párkrát přejet hrubou částí nové a suché houbičky na nádobí. Žmolky se na hrubé ploše zachytí a svetr bude jako nový. Také je můžete zkusit odstranit jednorázovou žiletkou, ale riskujete trvalé poškození svetru. Lepší bude, když si koupíte za zhruba 300 korun elektrický odstraňovač žmolků.


    Pomoc, můj svetr kouše

     

    Pořídila jste si fungl nový svetřík, který sice odpovídá posledním trendům a lichotí vaší postavě, ale nepříjemně kouše? Složte ho do igelitové tašky a uložte na noc do mrazáku. Až "rozmrzne", budete příjemně překvapena.


    Zbavte se cigaretového kouře

     

    Po večeru stráveném v kuřáckém prostředí se jen těžko zbavuje oblečení nepříjemného zápachu. Abyste se vyhnula častému praní, které svetry poškozuje, vyzkoušejte osvědčenou babskou radu. Vanu napusťte horkou vodou, přilijte do ní hrnek octa a svetr pověste přímo nad páru nebo alespoň co nejblíže k ní. Zavřete dveře a zhruba za hodinu svetr sundejte. Octové výpary spolehlivě vytáhnou nežádoucí pachy a pak už jen stačí nechat svetr další hodinu větrat na čerstvém vzduchu.

Klíčová slova:  móda, oblečení, svetry, svetr, vlna, péče, praní
Diskuse ke článku
.