Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tmavé rtěnky: Jak je nosit a kdo si je může dovolit?

3. dubna 2018 | 06:00

Jedním z letošních kosmetických trendů jsou tmavší než tmavé rtěnky. Jde o nesmyslný výmysl návrhářů, nebo nositelný styl? 

Pokud vám nechybí odvaha, pořiďte si klidně černou rtěnku, ale nosit se budou i hodně temné odstíny vínové – ať už v matné nebo lesklé variantě. Temná rtěnka je hitem sezony, který si pořídily snad všechny celebrity, a nechyběla ani na módních přehlídkách značek, jako jsou Max Mara, Marc Jacobs, Dior, Louis Vuitton nebo Bottega Veneta. Bez temné rtěnky to prý letos nepůjde. Jak ji nosit, nám poradila vizážistka Barbora Nevická.

Komu sluší hodně tmavé rtěnky?

Trend velmi tmavých rtů od temně červené přes tmavě švestkovou po ostružinově černou barvu sluší zejména mladším ženám. Tmavé rty totiž zdůrazní veškeré tmavé stíny v obličeji, tedy pokud vás trápí kruhy pod očima či vrásky, tmavá rtěnka by tyto nedostatky více zdůraznila. Extra tmavá rtěnka vynikne na perfektní pleti spíše světlejšího odstínu a na plnějších rtech. Nicméně jak je vidět na Rihanně nebo Adrianě Limě, sedne i tmavším typům.

Zbytek líčení zvolte ve velmi jemném duchu. Oční stíny nechte v neutrálních tónech béžové či pudrově růžové, lehce zvýrazněte řasy a oči můžete projasnit světlou tužkou ve spodní slzné hraně.

V galerii najdete tipy na produkty i inspiraci od celebrit, jak být v tmavé rtěnce za hvězdu:

Jak se tmavou rtěnkou správně namalovat?

Nejprve sjednoťte rty lehkým make-upem, který prodlouží trvanlivost rtěnky a zabrání jejímu rozpíjení. Dále vykreslete konturovací tužkou linii rtů a tužkou rty vybarvěte. Pigment tužky se tak perfektně spojí a zajistí opět dlouhodržící efekt. Tužku lehce rozmažte a nakonec aplikujte rtěnku. Pro matný efekt na závěr rty přepudrujte transparentním pudrem.

Pokud sáhnete po matné rtěnce, je dobré předtím, než se začnete vůbec líčit, na rty nanést balzám, aby byly hydratované. Nechte ho vstřebat a těsně předtím, než půjdete rty malovat, je obtiskněte do savých papírků, abyste se zbavila přebytečné mastnoty.

Jak vypadá černá rtěnka Stay Matte od Rimmel, jsme vyzkoušely ve videu: 
Video se připravuje ...
Vyzkoušeno před kamerou: Vyzkoušely jsme černou rtěnku! • VIDEO: Adam Balažovič

 

Autor: Majka Dvořáková, luh