Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak mít krásné vlasy? Nedělejte jednu z těchto chyb!

14. listopadu 2017 | 06:00

Trápí vás lámavé vlasy bez lesku? Řešíte pořád roztřepené konečky? Vlasy jsou korunou krásy, proto se vyplatí jim věnovat extra péči. Ale ruku na srdce – neděláte náhodou tyto chyby?

1. Používáte k mytí vlasů jen šampon

Kondicionér není jen k tomu, aby se vám vlasy dobře rozčesávaly a byly hebké na dotek. Šampon vlasy zbaví nečistot, ale až kondicionér je pak ta správná výživa pro vlasy. Není radno ho vynechávat, protože dokáže každý vlas zatáhnout, a tím zajistit, aby byl odolnější.

2. Myjete si vlasy každý den

Každodenní mytí nedělá vaší hřívě dobře. Čím více vlasy myjete, tím více se mastí, protože každodenním mytím vlasy zbavujete ochranných olejů, a tím pádem jich začne pokožka hlavy produkovat víc, a tak se i víc mastí. A vzniká kolotoč, ze kterého, zdá se, není úniku.

Záchranou tak může mezi mytím být suchý šampon, který mastnotu zamaskuje, a navíc dodá vlasům objem i texturu. Vydržte s mytím alespoň ob den. Odměnou bude i to, že nová barva od kadeřnice vám vydrží déle zářivější!



Autor: istockphoto.com
3. Vlasy si myjete špatně

Pokud milujete horkou sprchu, na vlasy teplotu trochu uberte. Horká by totiž mohla podpořit maštění vlasů. Šampon vmasírujte hlavně do pokožky hlavy a konečky vynechte, zbytečně by je vysušoval. Šampon na ně stejně zapůsobí při smývání.

Po šamponu by měl vždy následovat kondicionér, ten aplikujte jen do délek vlasů, kořínky vynechte, jinak budete mít vlasy mastnější dřív, než je stačíte vyfoukat. Masku na vlasy používejte jednou až dvakrát týdně, častější používání by mohlo vlasy spíš zatížit než jim prospět. Nejdůležitější je však produkty pečlivě vypláchnout z vlasů!

4. Vlasy rozčesáváte od kořínků...

...a navíc mokré! Když jsou vlasy namočené, jsou náchylnější k poškození. Když je začnete navíc rozčesávat od kořínků, asi si umíte představit, kolik jich zpřetrháte. Tohoto zlozvyku se zbavte co nejdřív a uvidíte, že rozčesávání bude snazší, když začnete u konečků a budete postupovat směrem k hlavě.

Pokud bojujete se zacuchanými vlasy po každém mytí, pořiďte si speciální hřeben s měkkými bodlinami, se kterými to půjde snadněji. Zkusit můžete nový hřeben Tangle Angel, který nejen hravě rozčeše vlasy, ale i dobře vypadá. Koupíte zde!

 
5. Používáte barvu z drogerie

Ceny barev z drogerií a v kadeřnictvích se dost liší – a není tomu jen tak. Barvy, které používají v salonech, jsou prostě a jednoduše kvalitnější. Nehledě na to, že neskončíte místo s medově hnědou s mahagonovou.

Teorie je taková, že čím menší barevný pigment, tím menší poškození vlasu. Tak to je u profesionálních barev. "Naopak v levných barvách je velké pigmentové zrno, pro které musí ostatní složky v barvě obsažené vlas hodně otevřít. A tím hodně poškodí jeho kvalitu. Tito výrobci velké poškození vlasů chtějí kompenzovat přídavnými pytlíčky, které uvádějí jako kondicionér po barvení. Ten však má za úkol vlasy neprodyšně obalit obrovským nánosem silikonu, který působí jako laminace, a vlas se nám tak zdá být v pořádku, ovšem se silikonem nerozpustným ve vodě platí: všeho jen do času! Vlas nedokáže přijímat živiny, stane se závislým na dalším obalování, a tím časem podélně praská, láme se, třepí a mastí," říká Martina Fialová z kadeřnického salonu KLIER.

Se šampony z drogerie za pár korun to nebývá lepší, podívejte se, co dokážou s barvenými vlasy. Ještě se divíte, že se vám nová barva tak rychle vymyla? Do kvalitnějších produktů se holt vyplatí investovat.

Video se připravuje ...
Levný šampon z drogerie vs. profesionální šampon: Co udělají s vašimi vlasy? • VIDEO: Youtube.com/RachelTrach/BPŽ


6. Nepoužíváte ochranné spreje

A žehlíte vlasy každý den. Nemusíme vám opakovat, jak moc vlasy trpí, pokud ještě předtím nepoužijete ochranný olej nebo sprej. Investujte do produktů, které vlasy ochrání. Pokud se žehličky neumíte vzdát, tak místo toho, abyste ji měla na nižší stupeň a projížděla si vlasy vícekrát, nastavte si teplotu trochu vyšší, a to tak, aby vám stačilo pramen přejet jen jednou.

Jak si správně žehlit vlasy? Mrkněte na video:


Video se připravuje ...
Jak si správně a šetrně žehlit vlasy? • VIDEO: Adam Balažovič


7. Používáte produkty více značek

Je to stejné jako s péčí o pleť – když budete používat čističe pleti, krémy a séra z jedné řady, výsledek bude lepší. Účinné látky na sebe totiž navazují a mají pak lepší účinek. Proto byste se měla držet jedné značky i u šamponu, kondicionéru a masky.

8. Chodíte spát s mokrými vlasy

Opakování je matka moudrosti, takže opakujeme, že mokré vlasy jsou náchylnější k poškození. Proto pokud chodíte spát s mokrými vlasy, zbytečně si koledujete o olámané konečky. Navíc vlasy jsou pak hrubší na dotek a vypadají krepatě. Je to kvůli tomu, že když je vlas vlhký, trochu nabobtná, a když to takhle udělají všechny vlasy, neprobudíte se s hladkými lesklými vlasy.

Proto je lepší vlasy vyfoukat dosucha, než si půjdete lehnout. A ideálně je zaplést nebo sepnout do volného drdolu. Ráno je nebudete mít zacuchané a rovněž předejdete jejich olamování během spaní.

Autor: Lucie Houdková