Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Průvodce kosmetickými štětci - Díl první: Štětce na tvář

9. září 2013 | 06:00

Kosmetické štětce jsou nezbytnou pomůckou na cestě za dokonalým nalíčením. Vyznáte se ale v tom, na které přípravky a části obličeje se jednotlivé druhy používají?

1. Štětce na pudr

Štětec na pudr (powder brush) je naprostý základ kosmetické výbavy, obzvlášť pokud máte v oblibě spíše levnější pudry z drogerie. Přiložené labuťenky totiž nanášejí přípravku zbytečně moc a často tvoří na obličeji nežádoucí mapy.Ideální štětec na pudr má dlouhou rukojeť, aby se s ním dobře pracovalo a pyšní se dlouhými, do kulata zastřiženými vlákny.

Při vybírání volte objemné štětce s dobrou hustotou a především jemností vláken, aby vás při nanášení na obličej neškrábaly. Pudru nabírejte spíše menší množství a na štětec netlačte - nechcete si na tváři vytvořit nepřirozenou masku, ale pouze zafixovat a zmatnit celkový make-up.

Na make-up a BB krém použijte plochý foundation brush.
Autor: shutterstock.com

2. Štětce na make-up a BB krém

V kategorii nanášení tekutých přípravků máte na výběr hned z několika druhů štětců. Tradičním je takzvaný foundation brush, nebo-li štětec na make-up. Je plochý a má spíše delší, pevné a husté štětiny. Práce s ním ale vyžaduje určitou zručnost a zkušenosti. Make-up si vytlačte na hřbet ruky a pomocí tohoto štětce roztírejte na tvář podobně, jako při nanášení prsty.

Jednodušší na používání a na vytvoření přirozeného vzhledu je stipple brush (doslova  tupovací štětec). Vyznačuje se rovně zastřiženými vlákny dvou délek a většinou je dvoubarevný. Pomocí něj make-up nejprve "natečkujete" na obličej a poté krouživými pohyby zapracováváte do pokožky. Pamatujte, že větší hustota vláken znamená nižší spotřebu přípravku a menší pravděpodobnost map na obličeji.

3. Štětce na tvářenku

Zkosený štětec slouží na přesnou aplikaci tvářenky.
Autor: shutterstock.com

Tuto kategorii štětců naleznete pod anglickým blush brush a nabídne vám nepřeberné množství tvarů a struktur použitých vláken. Je to z toho důvodu, že jednotlivé tvářenky mají různou konzistenci a pigmentaci a jejich nanášení tak vyžaduje rozdílný typ štětce.

Obecně platí, že na pudrové a hodně pigmentované tvářenky využijete jemnější, dokulata zastřižené štětce, kterými po lícních kostech pouze lehce kloužete. Na zapečené tvářenky naopak používejte zkosené štětce s pevnějšími vlákny, kterými se tvářenka lépe nabírá.

4. Štětce na rozjasňovač

Použití rozjasňovače sice nepatří mezi základní kroky líčení, ale vězte, že s jeho pomocí dokážete pleť přirozeně rozzářit a dodat vašemu obličeji přirozenější kontury.

Vějířovitý štětec skvěle využijete na pudrové rozjasňovače.
Autor: shutterstock.com

Sypké rozjasňovače můžete aplikovat štětci na pudr, ale vzhledem k jejich velkému objemu nebude nanesení příliš přesné. Vhodnější je proto použití jemných, kulatých štětců na tvářenku.

Naprosto ideální na rozjasňovač, podle kosmetické guru Lisy Eldrige, je vějířový štětec (fan brush). Jedná se o plochý, velmi jemný štětec s doširoka umístěnými vlákny. Kromě rozjasňovače jej využijete také na oprašování pod oči opadaných stínů, nebo třpytek.

5. Kabuki štětce

Štětce kabuki si zaslouží samostatnou kategorii, protože jsou prostě úžasné a hodí se prakticky na všechno. Spadají sem objemné, husté štětce s dlouhými vlákny a velmi krátkou rukojetí, které se skvěle hodí na nanášení všech typů pudrů nebo bronzeru.

Plochý flat kabuki využijete nejen na make-up, ale i pudr, tvářenku, rozjasňovač nebo bronzer.
Autor: shutterstock.com
Takzvané flat kabuki, tedy štětce s dlouhou rukojetí a velmi hustými, spíše krátkými a rovně zastřiženými vlákny zase využijete na aplikaci make-upu, tvářenky nebo rozjasňovače. Skvěle se ale hodí i na sypké pudry.

Kvalitní kabuki štětce jsou sametově hebké a husté tak, že si vlákna při použití "nelehají", ale je možné na ně štětec dokonce postavit.

 

První díl našeho velkého průvodce kosmetickými štětci máme za sebou. V tom druhém se můžete těšit na popis menších štětců, sloužících k líčení očí, rtů a obočí.

Autor: Brigita Zemen