Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Průvodce světem make-upů: Vyberte si ten pravý!

9. května 2013 | 12:00

Dokonalé líčení potřebuje bezchybný základ. Jenže kdo se v tom má vyznat: podkladová báze, tónovaný krém, minerální make-up, pudrový make-up, .... Je to pro vás španělská vesnice? Poradíme vám, jak mezi nimi najít lásku na celý život.

Hledání kosmetického pana Božského věnujte dostatek času - vyplatí se to. Raději oběhejte více drogerií a parfumerií a vyzkoušejte více vzorečků, než abyste se spokojili s průměrem.

Při výběru dbejte na tón pleti. Make-up by mu měl přesně odpovídat. Tmavší by totiž vypadal jako maska a světlejší by z vás udělal upírku. Raději než na hřbetu ruku ho zkoušejte přímo na obličeji. Nejlepší je požádat v obchodě o vzorky a testovat až doma.

Rozhodující je i typ pleti, protože každá má své specifické požadavky. Stejně jako při výběru hydratačního krému tady platí, že suchá pleť si žádá složení těžší, mastnější, a mastná naopak lehčí.

Nejčastější druhy make-upu


Tekutý
Tekutý make-up Wake Me Up, Rimmel, 249 Kč.
Autor: archiv firmy

Je lehký a snadno se aplikuje, proto ho používá drtivá většina žen. Ne všechny ale vědí, jaké složení potřebují. Je to docela snadné: suché pleti bude vyhovovat make-up, jehož základní složkou je olej. Pro smíšenou a mastnou se zase hodí make-up na vodní bázi.

Krémový

Krémové make-upy jsou těžší a velmi mastné, proto patří jedině na suchou pleť. Výborně kryjí. Jestli máte na tváři zarudlá místa nebo větší akné, zafungují často lépe než korektor.

Pudrový

Ideální pro majitelky téměř bezchybné pleti a pro ty, které líčení moc nedají. Make-up ve formě sypkého nebo kompaktního pudru můžete nanést přímo na hydratační krém nebo na bezbarvou bázi. Hodí se spíš pro mastnou pleť.

Pěnový make-up Dream Nude Airfoam, Maybelline, 269 Kč.
Autor: archiv firmy
V tyčince

Make-upy v tyčince mají vlastnosti korektoru - postarají se o extra krytí a sjednocení. Proto s nimi zacházejte opatrně a schovejte si je spíš na večer nebo na důležité focení.

Pěnový

Něco mezi tekutým a krémovým make-upem. Tenhle druh je jemný, nadýchaný a příjemně se s ním pracuje. Navíc vyhovuje všem typům pleti. Zcela ideální je pro starší pleť.

Minerální

Není to jen reklamní tah - tyhle přírodní make-upy se skutečně vyrábějí z minerálů. Jsou lehké a šetrné, pleť nechají dýchat, ale většinou méně kryjí. Hodí se pro všechny typy a mají většinou formu sypkého pudru, někdy i tekutého make-upu.

Tónovaný krém, BB krém, BB make-up
BB make-up Area Teint, Vichy, 450 Kč.
Autor: archiv firmy

Za všemi názvy se skrývá v podstatě totéž - kombinace hydratačního krému a make-upu. BB krémy jsou skvělá varianta pro ty, kdo si potrpí na lehké líčení. Pleť sjednocují, ale nezatěžují.

Primer, podkladová báze

Správný primer je bezbarvý a má lehoučkou texturu. Pleť je po něm krásně hladká a tón sjednocený. Podle potřeby na něj můžete nanést ještě korektor či make-up a vše zafixovat pudrem.

Autor: mab