Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Soutěž o nejkrásnější dítě Česka: Začínáme už dnes! 7 rad, jak udělat vítězný snímek!

Soutěž Zlatíčka 2014...
12. května 2014 | 05:15

Hledáme nejkrásnější děti Česka i každého kraje! Úderem poledne budete moci přihlásit svého potomka do soutěže o nejkrásnější dítě Česka roku 2014 a založit mu na našich webových stránkách profi l. Nemáte žádnou vhodnou fotku? Vyfoťte ji! Zvládnete to i s digitálním kompaktem! Máme pro vás 7 rad, jak na to a čeho se vyvarovat.

Stejně jako v minulých letech i letos budeme hledat ty nej... děti Česka! Na stupních vítězů však mohou stát jen ti nejlepší. A mezi nimi třeba to vaše »zlatíčko«. Rozhodující může být právě kvalita snímku, která hlasující čtenáře významně ovlivní. Poradíme vám proto, jak udělat ty nejlepší fotky.

PŘIHLASTE SVÉ ZLATÍČKO DO SOUTĚŽE UŽ DNES WWW.BLESKPROZENY.CZ/ZLATICKA

1. Zbavte je napětí

Důležité je, aby se dítě před fotoaparátem cítilo co nejlépe. Proto dřív, než začnete fotit, si chvilku s dítětem povídejte, aby získalo důvěru a cítilo se dobře. Ukažte mu, jak přístroj funguje, starším ho dejte do ruky. Vyberte si lokalitu, kde se mohou děti volně bavit. Skvělým místem na focení je zoo, les nebo hřiště. Pamatujte, že uvolněný model je na každé fotce hezčí! Navíc, čím více zábavy si při focení užijete, tím lepší vaše snímky budou.

2. Dejte jim volnost

Zvolte ten nejotevřenější přístup, děti se vám za to odmění. Nechte je, aby si hrály, a začněte fotografovat. Pokud Vás některá z jejich činností zaujme, prostě je požádejte, aby se zastavily a podívaly se do objektivu. V průběhu jejich hry ale určitě najdete plno momentů, kdy to půjde i bez vašeho zásahu. Vyvarujte se strojených póz, naškrobených oblečků a křečovitých úsměvů.

3. Foťte na úrovni jejich očí

Nejdůležitější radou je dostat objektiv do výšky očí dítěte, někdy i mírně pod. Pro dokonalou kompozici proto neváhejte »padnout« na kolena či lehnout si na břicho. Ten, kdo si pak bude fotografi i prohlížet, naváže s dítětem na fotce daleko intimnější vztah, protože se dostane do bližšího kontaktu s dětským světem.

4. Dobré světlo je základ

Pokud fotíte v interiéru, zajistěte si dostatek světla. Postavte dítě blízko k oknu, kde je přirozené světlo. To je obvykle příjemné a jemné, skvěle se hodí pro snímky dětí. Když bude fotoaparát vyžadovat blesk, rozsviťte lustr či lampy a zkuste automatický blesk vypnout. Pokud se vám fotografování dětí uvnitř neosvědčí, vyberte si den s pěkným počasím a foťte venku.

5. Respektujte pravidlo třetin

Tohle kompoziční pravidlo je základem všech portrétních snímků. Princip je jasný, hlavní objekt na fotce by se měl vyskytnout blízko jednoho z bodů, které se nachází zhruba v jedné třetině od levého či pravého okraje a zároveň od horního či dolního okraje. Taková kompozice působí živě a mnohem zajímavěji než umístění na střed, které často vyznívá nudně.

6. Ostřete na oči

Oči těch nejmenších jsou krásné, velké a zvídavé. Zračí se v nich mnohé emoce. Věnujte jim proto speciální pozornost. Pokud jsou upřeny do objektivu, měly by být vždy bodem, kam zaostříte. Většina moderních kompaktů navíc sama rozpozná obličej a zaostří na něj.

7. Ohlídejte si pozadí

Pozornost věnujte i tomu, co je za foceným objektem. I to nejkrásnější dítě bude s větví či lampou »trčící« z hlavy vypadat víc než komicky. Ohlídejte si i to, zda se vám do hledáčku vejde celá postava. Nekončící nohy nebo půlka hlavy určitě nevyhrají.

PŘIHLASTE SVÉ ZLATÍČKO DO SOUTĚŽE UŽ DNES WWW.BLESKPROZENY.CZ/ZLATICKA