Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dítě jako rukojmí: Manžel vyhrožoval, že dceru už nikdy neuvidím

20. října 2011 | 06:00

Některé matky našim úřadům nevěří. Proto se Kamila s malou Karolínou dlouhé měsíce ukrývala. Po rozvodu chtěl její manžel využít vlivu, aby o dceru navždy přišla.

Osmatřicetiletá Kamila se v minulosti dlouhé měsíce se svojí dcerou ukrývala. „Exmanžel mi vyhrožoval, že mi ji sebere, odjede s ní do ciziny a já už malou nikdy neuvidím,“ vypráví se slzami v očích.

„Říkal, že se zná s kdekým, že malou Karolínu klidně nechá zavřít do ústavu. Když ji nemůže mít on, nebudu ji prý mít ani já.“ Kamila se vlivného bývalého muže bála, proto udělala to, proti čemu odborníci brojí.

Měsíce se se svojí dcerou ukrývala u příbuzných i na dalších místech v republice.

Dodnes se bojím, že se od něj nevrátí

„Všude jsme vydržely jen pár týdnů, bála jsem se, že si nás najde. Byl to neuvěřitelný nápor na psychiku, fungovala jsem jen díky lékům,“ vzpomíná na události před pěti lety Kamila.

To, že nejde o řešení navždy, jí došlo ve chvíli, kdy začala být ustrašená a vystresovaná i malá Karolína.„S pomocí rodiny jsem se manželovi postavila čelem, nakonec jsme se spolu na tom, jak bude vídat dceru, nějak dohodli.

Přesto mám každý týden, než mi ji má vrátit z návštěvy, strach, zda opravdu přijede. I Karolína se se mnou pokaždé loučí se slzami v očích a s dotazy, zda se opravdu brzy uvidíme,“ zoufá si i teď po dlouhých letech po rozvodu mladá žena.

Malé děti často odnáší problémy svých rodičů.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Příběh: Dceru bezdůvodně unesla sociálka + rady psychologa, se dočtete: ZDE>>

Zuzana Baudyšová: Ukrývaní dítěte není řešení

1049827:gallery:true:trueMáte strach, aby váš syn či dcera nedopadli podobně jako Alan, nebo Kristina? Bojíte se, že někdo rozhodne o vás bez vás? I když zažíváte velký stres, řešení vždycky existuje. Cenné rady pro řešení pohnutých rodinných osudů pro vás má ředitelka Nadace Naše dítě, Zuzana Baudyšová.

Řešením je mediátor

Nemůžete se na ničem dohodnout, hádáte se, řešení je v nedohlednu? Pusťte mezi sebe mediátora. To znamená, že mezi vás vstoupí třetí osoba, která zaručí, aby komunikace nějakým způsobem fungovala. „Bohužel, když jeden z rodičů tenhle způsob odmítne, nedá se s tím nic moc dělat."

"Pochopitelně hodně záleží následně i na tom, jak moc je osvícený soudce. Jestli umožní, aby bylo dítě vyslechnuté mimo soudní síň a v klidu. Je to pro něj velká zátěž, zvláště když oba rodiče miluje a vychází s nimi,“ říká Zuzana Baudyšová.

Traumatizované dítě už nikomu nevěří.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Co dělat když hrozí odejmutí dítěte?
Proti rozsudku je možné se odvolat, pomůžou advokáti, je možné podat stížnost na ministerstvo spravedlnosti na špatný postup justice. „U nás v nadaci (www.nasedite.cz) funguje každou středu bezplatná linka právní pomoci. Nebo můžou rodiče zkusit kontaktovat Bílý kruh bezpečí, kde je k dispozici non-stop linka Dona."

"Česká advokátní komora má k dispozici seznam právníků, kteří myslí na matky samoživitelky, jež nemají na advokáta peníze. Řešení prostě existuje. Ukrývání dítěte není dobrý nápad, matka tím může ztratit práci a ocitne se v začarovaném kruhu,“ odrazuje od zkratkovitých řešení Zuzana Baudyšová.

Autor: Kateřina Pokorná, Majka Vinická, Kbak