Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Připravte si pravé italské pesto: Hotovo za pár minut!

Domácí pesto nic nenahradí.
1. června 2013 | 10:00

Nevíte, čím si ochutit mísu dobrých těstovin? A co takhle vyzkoušet lahodné bazalkové pesto? Poradíme vám, jak si ho jednoduše připravit doma. Čerstvou dobrůtku budete mít dřív, než řeknete "mamma mia"!

Budete potřebovat:

větší svazek čerstvé bazalky
150 ml extra panenského olivového oleje
2 lžíce piniových oříšků
2 lžíce strouhaného parmazánu
2 stroužky česneku
trochu hrubé soli

Jak na to?

Otrhejte lístky bazalky, omyjte je, osušte a nasekejte nahrubo. Česnek oloupejte a pokrájejte na menší kousky. Bazalku, česnek, parmazán, oříšky a trošku soli rozdrťte paličkou v hmoždíři, pak postupně přilévejte olivový olej a míchejte, až vznikne hladká směs, podle chuti můžete přidat ještě sůl.

Náš tip: Pokud nemáte hmoždíř, můžete přísady rozmixovat, nastavte si ale nízké otáčky, aby směs nezkysla.

Každý den trochu jinak

Pesto můžete obměňovat podle své chuti, přidat lze například oříšky kešu, nastrouhaný sýr Pecorino, anebo zkuste variantu se sušenými rajčaty. Pokud pesto nespotřebujete najednou, můžete ho na pár dnů dát do skleněné lahvičky s uzávěrem a vložit do chladničky. Přidat ho můžete také do salátu nebo v něm namáčet kousky chleba či sýra.

Autor: oli