Budete potřebovat:
větší svazek čerstvé bazalky
150 ml extra panenského olivového oleje
2 lžíce piniových oříšků
2 lžíce strouhaného parmazánu
2 stroužky česneku
trochu hrubé soli
Jak na to?
Otrhejte lístky bazalky, omyjte je, osušte a nasekejte nahrubo. Česnek oloupejte a pokrájejte na menší kousky. Bazalku, česnek, parmazán, oříšky a trošku soli rozdrťte paličkou v hmoždíři, pak postupně přilévejte olivový olej a míchejte, až vznikne hladká směs, podle chuti můžete přidat ještě sůl.
Náš tip: Pokud nemáte hmoždíř, můžete přísady rozmixovat, nastavte si ale nízké otáčky, aby směs nezkysla.
Každý den trochu jinak
Pesto můžete obměňovat podle své chuti, přidat lze například oříšky kešu, nastrouhaný sýr Pecorino, anebo zkuste variantu se sušenými rajčaty. Pokud pesto nespotřebujete najednou, můžete ho na pár dnů dát do skleněné lahvičky s uzávěrem a vložit do chladničky. Přidat ho můžete také do salátu nebo v něm namáčet kousky chleba či sýra.