Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Alergie na světlo jí ničí tvář i život! Lékaři si neví rady

Video se připravuje ...
Zákeřná nemoc jí znetvořila tvář i tělo
VIDEO: https://www.facebook.com/HisMainAddicition?fref=ts
6. června 2017 | 06:00

Na světě existuje řada alergií. Některé jsou běžné, jiné méně. Některé jsou reakcí na neustále se zvyšující podíl agresivních látek v potravinách, jiné nám ukazují, jak slábne naše imunita. Unikátní forma alergie na světlo projevující se na kůži se ale objevuje zřídkakdy a této mladé ženě, kterou postihla, není co závidět.

Už čtyři roky trpí dvaadvacetiletá Jokiva Rivers vzácnou nemocí zvanou lupus. Ta ji postihla v důsledku alergie na světlo, kterou dívka zaznamenala, když jí bylo osmnáct let.

„Nejprve se mi začaly objevovat červené puchýře ve tváři a lékaři si s tím nevěděli rady,“ svěřuje se rodačka z New Orleans ve videu, jehož prostřednictvím chce šířit osvětu o zákeřné nemoci, která hyzdí její pleť. 

Onemocnění, které už pátým rokem trápí tuto ženu, se jmenuje lupus a jde vlastně o autoimunitní reakci těla. Obranný systém napadá omylem zdravou tkáň a mívá to fatální následky.

„Styděla jsem se vycházet ven, protože má pleť vypadala stále hůř,“ svěřuje se Jokiva. Z domu může vycházet jen dokonale zahalená a namazaná opalovacím krémem s vysokým faktorem. „Občas je to velmi bolestivé a jediné, co vám zbývá, je modlit se, věřit lékařům a brát pravidelně léky,“ dodává Jokiva. Za sebou má řadu chemoterapií, a přestože se snaží žít zdravě, nekouří a nepije alkohol, bez jedenadvaceti pilulek léků denně se prostě neobejde.

S nemocí, která ji pravidelně přivádí do nemocnice, se Jokiva vyrovnává šířením informací na sociálních sítích. Také organizuje charitativní akce a pomáhá lidem, které lupus izoloval od společnosti. Oporou jí je také manžel Howard, bez něhož, jak sama říká, by toto onemocnění jen těžko zvládala.

Do budoucna by se chtěla stát zdravotní sestrou a pořídit si vlastní děti. Momentálně ji ale nejvíc trápí lupus, který napadá její tělo nečekaně a nepředvídatelně.

Více o nemoci lupus a možnostech léčby čtěte na mojezdravi.cz.

Autor: lch