Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Stařenka (93) objevila recept na věčné mládí, pružná je jako dvacetiletá!

16. ledna 2012 | 06:00

Neuvěřitelné! Nohu si bez problémů položí za krk, ve vzduchu se udrží jen na jedné ruce. V tanečních soutěžích s 23letým partnerem poráží o 70 let mladší účastníky. Pro Tao Porchon-Lynch (93) zkrátka požehnaný věk není překážkou.

"Jógu budu předcvičovat a učit, dokud budu živá," prohlásila nedávno třiadevadesátiletá Tao a dodala: "Navíc i já se stále učím. Pořád jsem vlastně začátečník." Jógu přitom cvičí už od dětství, kdy s rodiči žila v Indii a vyučuje ji více než 41 let.

V pravém horním rohu jejích internetových stránkách doslova září slogan: "Neexistuje nic, co byste nezvládli". A tímto heslem se i ona celý svůj dlouhý život řídí.

Přibrzdit? To nikdy!
Tao Porchon-Lynch je na svůj věk neuvěřitelně ohebná a vitální
Autor: Facebook.com, taoporchonlynch.com

Nezastavila ji ani zlomenina nohy v krčku, když v roce 2005 cestou na nákup upadla. Následovala totální endoprotéza (výměna kyčelního kloubu) a varování lékaře, že už to nebude jako dřív a ona se bude muset šetřit. Být na sebe opatrná.

"To není správná cesta!", prohlásila Tao a už měsíc po operaci se vydala do studia společenských tanců a začala navštěvovat taneční lekce. Dnes, po šesti letech, se se svým 23-letým tanečním partnerem účastní soutěží v New Yorku, New Jersey a Puerto Ricu. A umisťují se na nejlépe bodovaných pozicích.

Tao Porchon-Lynch je na svůj věk neuvěřitelně ohebná a vitální
Autor: Facebook.com, taoporchonlynch.com
Lékařům se směje do očí

"Svému lékaři jsem poslala fotografii, na které balancuji ve vzduchu jen na rukou, navíc s překříženýma nohama," vypráví sebevědomá jogínka se šibalským pohledem. "A připsala jsem mu tam malou poznámku: 'Jen jsem vám chtěla ukázat, že s tím nemůžete dělat nic.' Nechal si ji zarámovat a pověsil si ji v ordinaci", dodává s úsměvem.

Tao Porchon-Lynch je zkrátka živoucím důkazem toho, že pravidelné cvičení jógy, v kombinaci s pozitivním pohledem na život může být klíčem k dlouhověkosti. "Nikdo mi nebude říkat, že něco nemůžu dělat. Budu žít tak, jak se cítím," tvrdí.

Každý je svého života pánem
Tao Porchon-Lynch je na svůj věk neuvěřitelně ohebná a vitální
Autor: Facebook.com, taoporchonlynch.com

Duchem stále mladá "stařenka" je přesvědčena o tom, že své tělo můžeme "recyklovat" bez ohledu na věk. "Uvnitř mě vzniká život a jestli ho můžu probudit, nic s tím nenadělám! Budu tančit a dělat jógu tak dlouho, dokud budu dýchat.", prohlašuje sebevědomě.

Nepřestává ani předávat své znalosti ostatním lidem. Týdně má alespoň 12 hodin výuky. "Jóga je 'tanec života v nás'. Pokud ji mohu ostatní učit a dělat tak záslužnou práci, budu pomáhat. Od svých studentů dostávám tolik, kolik oni dostávají ode mě. Jsou mými šperky."


Autor: mivrk, Lenka Chvostová