Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Učitelka jógy ohromuje svět! Bude jí 98 let, ale hýbe se jako osmnáctiletá

16. června 2016 | 06:00

Nohu si bez problémů položí za krk, ve vzduchu se udrží jen na jedné ruce, udělá stojku. Navíc se s o několik desítek let mladším partnerem účastní tanečních soutěží, cestuje po celém světě, je zapsána v Guinnessově knize rekordů jako nejstarší učitelka jógy, loni zazářila v populární show America´s Got Talent. Téměř osmadevadesátiletá Tao Porchon-Lynch zkrátka boří mýty o tom, že staří lidé si už život neužívají a jen odevzdaně čekají na smrt.

Denně vstává v pět hodin ráno a už v šest učí své studenty, jak zvládat nejtěžší jógové pozice a žít v harmonii. Patří k uznávaným kapacitám v oboru. Není divu. Jógu cvičí už více než sedmdesát let, půl století ji pak sama vyučuje.

Její hodiny v New Yorku bývají obsazeny nejméně na půl roku předem. Pokud si ale myslíte, že ve špičkové kondici ji udržuje "jen" pravidelné cvičení, mýlíte se. Také jídelníček vitální jogínky je velmi striktní, střídmý, založený výhradně na veganské stravě. I ona si ale občas dopřeje skleničku kvalitního vína.

Video se připravuje ...
Tao loni zazářila i v show America´s Got Talent • VIDEO: YouTube.com

Tao Porchon-Lynch je zkrátka živoucím důkazem toho, že věk může být skutečně jen pouhé číslo. "Uvnitř, v mé hlavě, je mi pořád dvacet let a rozhodně nemám v úmyslu začít stárnout," říká bývalá baletka a modelka.

Díky józe je Tao ohebná doslova jako proutek...
Autor: Facebook/Tao Porchon-Lynch
Úspěch a popularita krásku provázejí celý její život. Na molu byla hvězdou, předváděla pro špičkové světové návrháře včetně Jeanne Lanvin a Coco Chanel. V roce 1940 dokonce vyhrála soutěž o "nejdelší nohy v Evropě".

S jógou se Tao poprvé setkala už v dětství, kdy s rodiči žila v Indii. A rozhodně s cvičením nehodlá přestat. Tvrdí, že ji bude předcvičovat a učit, dokud bude naživu. Ostatně jak sama říká, i ona se stále učí a pořád je vlastně začátečník.

"Bylo mi pouhých 8 let, když jsem poprvé narazila na jógu. Myslela jsem si ale, že jde o nějakou hru," vzpomíná. "Viděla jsem skupinu chlapců na pláži dělat všechny ty krásné pohyby. Když jsem se optala tety, o co jde, řekla: 'To je jóga. Nic pro slušně vychované mladé dámy.' Já jí na to ale odpověděla: 'Když se tomu mohou věnovat kluci, tak já také.' Ještě nějakou dobu pak ale trvalo, než jsem se sama józe opravdu začala věnovat."

A aby toho nebylo málo, už víc než deset let se závodně věnuje společenskému tanci. Lekce v tanečním studiu začala navštěvovat jen pět měsíců poté, co v roce 2005 upadla a zlomila si nohu v krčku. Následovala výměna kyčelního kloubu a Tao si vyslechla varování lékaře, že už nikdy nebude pohyblivá jako dřív a bude se muset šetřit.

Díky józe je Tao ohebná doslova jako proutek...
Autor: Facebook/Tao Porchon-Lynch
S tím se ale energická žena nehodlala smířit. Dnes se se svým 28letým tanečním partnerem účastní soutěží v New Yorku, New Jersey a Puerto Riku. A umisťují se na nejlépe bodovaných pozicích.

"Svému lékaři jsem navíc poslala fotografii, na které balancuji ve vzduchu jen na rukou, navíc s překříženýma nohama," říká sebevědomá jogínka. "A připsala jsem mu tam malou poznámku: 'Jen jsem vám chtěla ukázat, že s tím nemůžete dělat nic.' Nechal si ji zarámovat a pověsil si ji v ordinaci," dodává.