Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jak se bezbolestně rozejít s někým, koho stále milujete?

Když už spolu nemůžete být
23. února 2018 | 06:00

Zní to možná trochu jako paradox. Proč se vlastně rozcházet, když protějšek stále milujete? Občas se stává, že láska neznamená všechno, a pokud už zkrátka necítíte, že byste s tím druhým měli být, nemá cenu vztah déle prodlužovat. Přestože to ze začátku bude bolet, uleví se nakonec oběma stranám. 

Neexistuje zaručený návod, jak se rozejít správně. Existují ale postupy, které rozchod mohou oběma stranám usnadnit. V prvé řadě si musíte ujasnit, jestli vztah chcete opravdu ukončit. Rozhodně se s partnerem nerozcházejte, abyste po týdnu zjistili, že vám chybí a že chcete váš vztah zpátky. Tak či tak už by to nikdy nebylo jako dřív.

Vyberte si vhodnou dobu

S partnerem se nerozcházejte v době nějaké osobní krize. Není vhodné se rozcházet, pokud ztratil zaměstnání, umřel mu někdo blízký nebo zjistil, že je vážně nemocný. Takhle byste mu přidělali akorát další bolest. Nerozcházejte se uprostřed hádky, protože byste mohli říct něco, čeho byste později litovali. Rozhodně byste neměli vztah ukončovat před více lidmi. Tahle chvíle vyžaduje soukromí.

Přestože jde o nelehký úkol, nikdy k rozchodu nevyužívejte telefon nebo e-mail. Nezapomeňte, že toho člověka máte stále rádi, a proto byste si s ním měli promluvit osobně. Zároveň byste to na svého partnera neměli zničehonic vychrlit. Připravte ho na to, že si s ním potřebujete vážně promluvit. Bude to pak lehčí pro oba.

Stůjte si za svým

Jakmile se objeví první lítost, nebo dokonce slzy, budete mít možná pocit, že děláte největší chybu v životě. Mějte ale na paměti, že jste se z nějakého důvodu pro rozchod rozhodli. Těžko se sice dívá na to, že partner trpí a že mu ubližujete, ale bez těchto pocitů se rozchod bohužel neobejde. Možná budete mít najednou pocit, že vaše problémy půjdou vyřešit a že se to zase všechno zlepší. Bohužel to tak většinou není. K tomu, aby vztah fungoval, je zapotřebí mnoho věcí a samotná láska někdy prostě nestačí. 

Buďte upřímní

Opouštíte člověka, kterého stále milujete, a proto si nezaslouží, abyste mu lhali. Přestože bývá pravda občas hodně krutá, každý si ji zaslouží vědět. Řekněte svému partnerovi, co všechno vám na vašem vztahu vadilo, aby mohl rychleji pochopit, proč jste se rozhodli vztah ukončit a co mohl udělat lépe. Nebuďte ale tvrdí. Už tak to pro něj nebude snadná situace a další kritika by mu mohla ještě více ublížit.

Nesnažte se být přátelé

Ve většině z nás je zakotvena iluze, že když nám to s tím druhým nejde ve vztahu, tak to snad půjde v přátelství. Jenomže takhle to zkrátka nefunguje. Oba se milujete a budete po rozchodu trpět. I když váš rozchod proběhne v klidu, budete si navzájem chybět a vaše přátelství by ničemu nepomohlo. Ten druhý by totiž chtěl vždycky víc. 

Svěřte se příteli

Rozhodně budete potřebovat někoho, komu se pak budete moct vyplakat na rameno. Dopředu o vašem rozchodu s lidmi ale moc nemluvte. Může se totiž stát, že si to nakonec rozmyslíte a vaši přátelé vás pak budou mít za blázna. 

 

 

Autor: Aneta Pařízková