Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

5 věcí, které byste měli probrat, než se sestěhujete

  • Společné bydlení je nový začátek, ale má svá pravidla.
    10. listopadu 2014 | 06:00

    Společné bydlení je pro zamilované velkým krokem, kterým svůj vztah posouvají na další úroveň. Aby z vašeho zamilovaného soužití nebyla brzy noční můra, měli byste některé věci probrat dřív, než si začnete rozdělovat poličky v koupelně.

  • Dokážete sladit svůj režim?

    spánek
    Autor: Shutterstock

    Jste raní ptáče, ale váš drahý si rád pospí? Měli byste se dohodnout na nějakém kompromisu, abyste se vzájemně nerušili. Pokud totiž jeden z vás musí brzy ráno vstávat do práce či školy a druhý třeba pracuje v noci, nebude snadné se navzájem nebudit. To samé platí o ponocování. Pokud nemáte v bytě oddělenou ložnici, může se záliba v nočním sledování televize stát předmětem nepříjemných hádek.

  • Proberte finance

    Manžel rozhazoval za zbytečnosti
    Autor: Shutterstock

    Nejde jen o to, udělat si jasno, jak se podělíte o nájem. S bydlením totiž souvisí celá řada dalších nákladů. Energie, čistící prostředky, hygienické potřeby, potřeby do domácnosti a bůhví co ještě. Je tedy dobré se předem domluvit na společném fondu, do kterého oba měsíčně vložíte dohodnutou částku, ze které budete domácnost financovat. Dohodněte se také, kdo bude dohlížet na včasné placení poplatků.

  • Podělte se o domácí práce

    Jsou i v dnešní době stále tradičně rozděleny role muže a ženy? Podle průzkumu se začínají prolínat...
    Autor: profimedia.cz

    Zřejmě nejčastějším důvodem partnerských hádek bývají domácí práce. V zamilovanosti máme především my ženy tendenci vzít péči o domácnost na sebe. těší nás našeho milovaného rozmazlovat a chceme se ukázat, jaké jsme hospodyňky. Ale pamatujte, jak pravidla péče o společnou domácnost jednou nastavíte, bude obtížné je později změnit. Je tedy dobré se dopředu domluvit, že například sobotní dopoledne věnujete společně úklidu. Že se jeden postará například o prádlo a druhý o odpadky.

  • Láska prochází žaludkem

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Budete se divit, ale neshody mohou vyvolat i rozdílné stravovací návyky. Pokud je jeden z vás vegetarián, vegan nebo drží nějakou dietu ze zdravotních důvodů, budete se muset domluvit na stravě, kterou bude konzumovat společně. Vegetariáni a vegani bývají kupříkladu hákliví na přítomnost živočišných produktů byť jen v lednici. Taktéž na používání nádobí k vaření masa.


  • Potřebujete svůj prostor

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pravděpodobně netoužíte po ničem jiném, než být pořád spolu. Ostatně proto jste se také rozhodli bydlet spolu, ale věřte, že při každodenním soužití potřebuje každý prostor sám pro sebe. Místo, kde můžete mít své osobní věci a kde se vám nikdo nehrabe. Speciálně v případě, že se stěhujete do bytu, kde již jeden z vás žije, může se v něm ten druhý cítit stále trochu na návštěvě. Proto je dobré bydlení přeorganizovat a uzpůsobit dvěma lidem. Tak, aby měli oba potřebné pohodlí pro odpočinek.

Diskuse ke článku
.