Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ztrácíte čas s tím nepravým? Takhle poznáte, že si zasloužíte lepšího

Jste přesvědčená o tom, že váš partner je pro vás ten pravý? Nemusíte se bát samoty, nekde na vás čeká ta pravá láska
10. března 2014 | 06:00

Jste v romantickém vztahu nebo v manželství, které není úplně podle vašich představ, ale přesto se bojíte ho ukončit? Možná jste přesvědčila sama sebe, že se to změní nebo že jste musela udělat někde nějakou chybu a zasloužíte si méně než je běžné. Nebo je váš strach z toho být sama a nemilována neúnosný?

Možná je to fešák, který se k vám chová se vším respektem a láskou, ale přesto tam něco chybí. Možná vás rodina nebo kamarádi přesvědčují, abyste ještě vydržela nebo se trochu víc snažila.


Vy dobře znáte tu teorii, že by se nikdo neměl spokojit s něčím, co pro něj není dost dobré, ale v reálu se to mnohem hůř realizuje, protože emoce to všechno strašně komplikují. To vám může všechno pěkně zkomplikovat, protože se bojíte, že už nikdy nikoho jiného nepotkáte a tak nechcete skončit sama. Pravděpodobně máte ve svém okolí nějakou kamarádku, která je delší donu sama a pořád si stěžuje, jak je to strašně těžké potkat někoho normálního.


Je vědecky dokázáno, že ti kteří se děsí být sami, se mnohem snáz párují s méně atraktivními partnery, kteří jim zcela nevyhovují i v jiných směrech, jen aby předešli faktu, že budou sami. Ale řekněme si to, nikdo by neměl snižovat své nároky jen proto, aby někoho měl. Strach z toho, že budeme sami, pramení většinou v předchozích vztazích, kde jsme se spálili nebo strachu z toho, že budeme sami dlouho.

Problémy ve vztahu
Autor: shutterstock


Svobodné ženy se bojí toho, že jejich strach ze samoty bude považován za zoufalství. Možná je to dáno minulostí, kdy byly svobodné ženy považovány za osamělé čarodějnice, tiše chřadnoucí ve svém příbytku. Jenže být sama není žádným rozsudkem smrti, ale ani koktejl party. Je to prostě normální běžný život se všemi zodpovědnostmi a radostmi, dobrými a špatnými dny, úspěchy a prohrami.


Ženy si mnohdy své nespokojené vztahy obhajují slovy jako: „Vím, že můj vztah není perfektní, ale alespoň na mě nekřičí,“ nebo „Je opravdu skvělý táta,“ nebo další jako „Vím, že mi nikdy nebude nevěrný.“ Když se to vezme kolem a kolem, tak když se člověk zamyslí, musí uznat, že rozchod stojí opravdu hodně odvahy. Rozejít se s někým, protože pochopíte, že váš vztah by nikdy nefungoval je činem lásky a respektu.


Tady je několik věcí, podle kterých byste měli poznat, že ten partner, se kterým jste není ten pravý:
-    Vztah vás vyčerpává a partner vás nemotivuje k tomu, abyste se nějak víc snažila. Možná je moc kritický nebo se zaměřuje především sám na sebe a své potřeby.
-    Máte pocit, že byste měla změnit své hodnoty, cíle a sny proto, aby vás partner akceptoval
-    Jste ve vztahu, ve kterém je na vás pácháno psychické nebo fyzické násilí. Možná to před přáteli a rodinou tajíte, protože se stydíte.
-    Neustále vás podvádí a vy mu dáváte stále další a další šance, přesto, že vám už tolikrát ukázal, že není hoden důvěry.
-    Neustále se podřizujete. Váš partner není schopen dělat kompromisy a vy mu jdete neustále na ruku, ač vlastně vůbec nechcete.

Nešťastný vztah
Autor: Shutterstock.com


Možná ještě nevíte co přesně ve vašem vztahu hapruje a co vám nesedí. Nikdy není od věci poradit se v takové situaci s odborníkem. Pokud je váš partner ochoten a nechcete vztah jen tak hodit za hlavu a ráda byste zjistila, kde je to jádro pudla a zda opravdu žijete v nefunkčním vztahu, zajděte si do manželské poradny.  Nejdůležitější je zapamatovat si, že si zasloužíte lásku a to bez kompromisů, které by vás nutily dělat věci, které nechcete.