Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chlapi chtějí harém! Proč ho nemůžou mít ženy?

Chlapi chtějí harém! Proč ho nemůžeme mít také?
17. února 2014 | 06:00

Je zvláštní, jak nám pánové vtloukají do hlavy, že muži mají na nevěru a mnohoženství biologicky nárok, kdežto ženy netouží po ničem jiném než zůstat s jedním partnerem celý život. Nebo ne?

Dokud se fotograf Jan Saudek chlubil zástupy milenek, které mu jeho oficiální partnerky tolerují a přejí, člověk nad tím jen soucitně krčil rameny. Ať si starý pán užije. Jenže když se „stejnou písničkou“ přišel milionář Karel Janeček, začalo to být nějak vážné.

Tvrdil totiž, že on nikdy věrný nebude a žít jen s jednou ženou je divné. Jestli má v plánu vydržovat si manželku a jednu milenku, nebo si troufá na harém, zatím není jasné. Jisté ale je, že psychologové a sexuologové mu tleskají. Přesně o tom prý totiž sní naprosto všichni chlapi.

Nevěra
Autor: Shutterstock.com
Předpotopní pohled

"Nedávno jeden nejmenovaný odborník tvrdil, že každý muž je už ze své biologické podstaty polygamní živočich – tíhne k mnohoženství. Jsou to nejapné a zhruba třicet let staré názory evoluční biologie, které mě trochu rozhořčují. V tomhle nejenže nejsem konzervativní, ale navíc spolu s moderními biology tvrdím, že kde jsou polygamní muži, tam jsou polyandrické ženy," rozčiluje se sexkoučka Julie Poupětová, která navíc nesnáší zajeté rozdělování nevěrný muž = přirozeně pašák a nevěrná žena = nenormální, nymfomanka nebo děvka.

Věrnost v genech nemáme

A říká to čím dál víc výzkumů. Ať máme doma kohokoli – jemného intelektuála, zarytého sportovce nebo romantického snílka, v době ovulace instinktivně hledáme silného alfasamce, se kterým bychom měly šanci zplodit odolné potomky s největší šancí na přežití.

Více o tomto tématu si přečtěte v Blesku pro ženy, který vychází v pondělí 17. 2.

Autor: MAJ