Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Milenec je lepší než dieta, říká psycholožka

S novou láskou zhbunete "raz dva".
11. února 2014 | 10:00

S předsevzetím zhubnout začala s novým rokem snad každá z nás. Málokteré ale došlo, jak moc zásadní je to krok, co všechno může změnit a jak může ovlivnit naše partnerské vztahy. Na to všechno jsem se zeptala psycholožky Marty Boučkové.


Je pravda, že čím jsou lidé ve vztahu spokojenější, tím víc tloustnou?
Když milujeme, tak krmíme. Jídlo bývá nejpřirozenějším vyjádřením lásky. Takže tahle emoce se dává ve vztahu nejčastěji najevo tím, že se vaří a krmí a společně jí. Vždyť jak se nejčastěji tráví romantický večer? No, jde se na večeři. A jak udržovat rodinnou soudržnost? Samozřejmě u jídla a jednoho stolu. Takže ano, ve spokojeném vztahu můžete díky lásce tloustnout.

Takže to se raději moc nezamilovávat…

"Právě naopak. Nedávná studie ukázala, že seznamování a počáteční zamilovávání přeje hubnutí. Je to proto, že když spolu dva začínají randit, snaží se oba ukázat v lepším světle. I co se stravování týká. Většina mužů se spíš chytí na ženu, která si objedná salát, než na tu, co si dá husu. Navíc, když se seznamujete, chcete vypadat dobře, a tak se v jídle víc hlídáte. To ale neznamená, že láska neprochází žaludkem. Právě naopak."

Může tedy váha ovlivňovat partnerské vztahy?

"Ve vztazích to funguje jednoduše. Jak máte vy ráda sama sebe a jak jste se sebou spokojená, tak dovolíte i partnerovi, aby vás měl rád. Většinou ti, co se nemají rádi, tápou, mají pocit, že jsou nedostatečně milovaní, a o to víc to chtějí. Nepouští lásku přes sebe. Mám zkušenost, že pro spoustu silnějších lidí se váha odráží hlavně v sexuálním životě. Necítí se komfortně a nevěří si, takže se sexu vyhýbají. Někdy i bez toho, že by partner řekl o jejich nadváze slovo."

psycholožka Marta Boučková
Autor: archiv


Myslím, že když partner začne komentovat kila navíc, je už nejvyšší čas zhubnout, ne?

"Moje zkušenost je taková, že když chcete regulovat váhu, musíte chtít hlavně vy. Hubnout kvůli někomu jinému není dostatečnou motivací a nemá to dlouhodobý efekt. Člověk se k hubnutí musí rozhodnout sám a ideální je, když je mu v tom nápomocná i rodina. Nejhorší je, když okolí nespolupracuje. Když partner řekne: „Ty si hubni, ale mě se to netýká.“ Pak chudák ženská musí navařit k večeři svíčkovou a ještě obstarat své dietní jídlo. Zkrátka hubnutí je tak trochu i prověřením partnerského vztahu."

Slyšela jsem, že nejlepším způsobem, jak zhubnout, je milenec. Co vy na to?

"Také se s tím názorem potkávám. Některé ženy dlouhé roky nedokážou zhubnout, ale pak se objeví v jejich životě nový muž, a nadšení udělá své. Najednou to funguje. Ale není to dobrá cesta k hubnutí. Zhubnete, ale neřekla bych, že pak budete mít jednodušší život."

Celý text rozhovoru najdete v tištěném čísle Blesk pro ženy. Přečtete si v něm také, komu bude slušet červená nebo portréty úspěšných trenérek, které prozrazují tajemství dokonalých těl. Spolu s časopisem získáte zdarma Hrníčkovou kuchařku plnou receptů na slané i sladké pokrmy.

Autor: Alice Rossi