Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak si udržet vztah na dálku? Jde to!

Nezapomeňte při použití těchto technologií říkat "miluji tě" tak často, jak je to jen možné.
2. října 2013 | 11:36

Léto a čas dovolených je už za námi. Jenže srdce mnoha z nás na cestách zasáhl "Amorův šíp" a zrodila se láska. Některé vztahy skončily s odjezdem, další se ale i přes větší vzdálenost zatím slibně rozvíjejí. Jak si ale vztah na dálku udržet?

Říká se, že "Odloučení působí na lásku jako vítr na oheň: malý uhasí, velký rozdmýchává.", ale každý, kdo je nebo někdy byl ve vztahu na dálku ví, jak těžké je si ho udržet.

Vztahy na dálku jsou postavené na loajalitě, důvěře a respektu. Velká vzdálenost rozhodně není pro každý pár, ale jen pro ty, kteří vědí, že našli své spřízněné duše. Nezáleží na tom, zda vás dělí dvě stě nebo tři tisíce kilometrů. Často bohužel nakonec zatěžkávací zkoušku nevydrží, ale pokud ano, jsou pak o to silnější.

Naše tipy vám mohou pomoci si vztah na dálku udržet a dostat se až do cíle - do bodu, kdy oba budete konečně už napořád spolu.

Nakupujte přes internet
Autor: profimedia.cz
Tip 1: Udělejte si "herní" plán
Když je váš vztah na dálku v počátcích, je důležité, aby si oba partneři ujasnili, jak si to představují v blízké i vzdálenější budoucnosti. Stejně jako u všech dobrých vztahů, je důležité i tady mít na paměti, že je důležité dávat i brát, aby se vztah mohl vyvíjet tím správným směrem.

Tip 2: Klíčem je komunikace
Dejte svému protějšku vědět, jak moc vám chybí, jak moc ho milujete. S rostoucím počtem kilometrů mezi vámi a vaším milovaným, je tak snadné, aby se začal cítit nejistý. Snažte se tyhle pocity utlumit hned v zárodku. Dokažte mu, jak moc vám  na něm záleží tím, že mu řeknete, jak moc ho máte rádi a chybí vám pokaždé, když spolu mluvíte.

Jak zjistit výši platu?
Autor: scom
Tip 3: Buďte tu pro něj (ni), v časech dobrých i zlých
Fráze "Jsem tu kdykoliv pro tebe!" získává ve vztahu na dálku nový význam. Zatímco lidé, kteří bydlí blízko sebe, se mohou kdykoliv vidět, aby oslavili své úspěchy, obejmout se navzájem, opřít se tomu druhému o rameno, když věci nejdou tak dobře, jak by měly, lidé ve vztahu na dálku by měli vědět, že mají takovou podporu alespoň na telefonu.

Tip 4: Slibte si věrnost
Vztahy na dálku jsou těžké, dny a noci dlouhé, takže určitě nebude od věci, když si slíbíte věrnost. I když to stát hodně úsilí, aby vztah na dálku fungoval, nezapomeňte, že to stojí za to, protože víte, máte spřízněnou duši, se kterou si můžete povídat každý večer, než půjdete spát.

Dopisy pro Julii
Autor: hce.cz
Tip 5: Posílejte staromódní dopisy a balíčky

Každý rád najde osobní poštu v poštovní schránce místo strohého emailu. Navíc je romantické vidět myšlenky a emoce svého miláčka vlastnoručně napsané v dopise či na pohlednici. Desítky mezinárodních přepravních společností vám navíc poskytují možnost posílat balíčky naplněné nejoblíbenějšími věcmi vašeho miláčka, vzpomínkami na společně strávený čas i milými drobnostmi. Použití "staromódní" pošty dává vašemu vztahu smysl pro romantiku, která je často přehlížena - a navíc, je to zábava!

Tip 6: Odzátkujte láhev
Je-li tu něco, co vás trápí, řekněte to. Nenechávejte si to pro sebe, protože z vašich poznámek i tónu vašeho hlasu je patrné je to patrné, pokud s něčím nejste 100% spokojeni. Řešení problémů přímo je vždycky těžké, ale ve vztahu na dálku, který závisí na poctivé a otevřené komunikaci, je nutné, abyste o těchto otázkách otevřeně hovořili již od samého počátku.

Lidé s chytrými telefony očekávají, že se jejich aktivity dočkají ihned odezvy
Autor: profimedia.cz
Tip 7: Využijte technologie ve svůj prospěch

E-maily, textové zprávy a webové kamery skutečně mohou pomoci udržet si vztah na dálku mezi vzájemnými návštěvami. E-maily a textové zprávy umožňují odesílání krátkých zamilovaných zpráv i stručných informací o tom, co jste ten den dělali. Obrovským pomocníkem ve vztazích na dálku je samozřejmě webová kamera. Umožňuje vám povídat si tváří v tvář i přes obrovskou vzdálenost, která vás oba dělí, pokud ovšem oba máte připojení k Internetu, počítač a kameru. Nezapomeňte při použití těchto technologií říkat "miluji tě" tak často, jak je to jen možné.

Tip 8: Najděte si společné zájmy
Když žijete ve stejném městě, je snadné najít věci, o kterých spolu můžete mluvit. Když však žijete stovky či tisíce kilometrů od sebe, společné téma se hledá hůř. Společné zájmy vám mohou pomoci v tom, že si budete mít o čem povídat pokaždé, když spolu budete telefonovat nebo se uvidíte osobně. Zapište se třeba do kurzů, které navštěvuje i on, začněte sportovat, malovat... Pokud má váš milý rád hokej, dívejte se na zápas doma v televizi i vy, abyste si pak měli o čem povídat.

telefon
Autor: Shutterstock.com
Tip 9: Připomeňte mu, jak skvělí jste

Povídejte si o příjemných věcech, o svém životě, ale při tom nezapomeňte svému milovanému stále připomínat, jak skvělá jste. Pokud nosíte své oblíbené oblečení o kterém víte, že jste se mu v něm líbila, řekněte mu, že jste ho měla na sobě a několik lidí vás pochválilo. Váš milý si pravděpodobně v tomhle outfitu vybaví a před očima živě uvidí váš úsměv, vaši tvář.

Tip 10: Naplánujte si návštěvu
Nic nemůže nahradit návštěvu partnera, který žije daleko. Naplánujte si společné chvíle, ujistěte se, že mu věnujete všechen svůj volný čas, který si zaslouží. Ujistěte se, že budete co nejvíc spolu, protože to je velká část toho, co bude udržovat váš vztah živý během několika dalších týdnů, měsíců nebo roků, kdy zase budete muset žít odděleně.

Ani s našimi tipy nemusí být váš vztah na dálku perfektní, ale určitě vám pomohou udržet ho stabilní do doby, než vy dva budete konečně bydlet spolu. Hodně štěstí!