Tři kila za dva týdny! Stačí hodina denně a tyhle maličkosti!

  • Tři kila za dva týdny! Stačí hodina denně a tyhle maličkosti!
    15. února  2018 
     06:00

    Znám jen málo lidí, kteří by byli ranními ptáčaty. Většina kamarádek vyspává, dokud to jde, a pak zpravidla nestíhá metro do práce. Vlastně to dělám i já! Když si ale uvědomím, co všechno bych mohla za pouhou hodinu navíc stihnout, nutí mě to přenastavit si budíček. Za pouhé tři dny si navíc tělo na nový režim zvykne a začne vstávat samo.

  • Nepodlehněte pokušení!

    ...
    Autor: istock.com

    Zahřátá peřinka je pokušení, kterému má po ránu problém odolat snad každý. Pokud se vám ale podaří vstát napoprvé, zvítězíte sami nad sebou hned dvakrát. Proč? První probuzení je doprovázeno poměrně silnou vlnou stresových hormonů vyplavenou do organismu. Využijte proto těchto hormonů a vstaňte okamžitě, protože jestli je zaspíte, za deset minut se vám bude vstávat ještě hůř než teď.

    Pokud se vám podaří vyhrát sami nad sebou už dnes, zítra to bude zase o něco snazší. Biorytmus člověka je nepopíratelná vnitřní lidská síla, která je navíc učenlivá. Pokud dáte tělu dostatek spánku, vstane v momentě, kdy se bude cítit odpočatě.

    Dospělý člověk by měl spát přibližně osm hodin denně. „Pokud se cítíte unaveně nebo nevyspale, existuje větší pravděpodobnost, že během dne budete doplňovat energii větší konzumací nezdravého jídla,“ říká výživová specialistka Brittany Kohnová. Večerní ponocování je tedy proti všem pravidlům! Jděte spát brzy, ať můžete vyskočit z postele ještě za rozbřesku!

  • Vychutnejte si pohodovou snídani!

    ...
    Autor: iStock

    Obyčejně nesnídáte nebo jen velmi rychle zakousnete krajíc chleba? Teď, když se vám podařilo vstát brzy, konečně pochopíte, jaké to je vychutnat si poklidnou snídani podle svých představ. Snídaně je totiž základ, a to platí dvojnásob při držení diety.

    "Základ snídaně by měly tvořit zdroje kvalitních bílkovin, sacharidů s nižším glykemickým indexem a vhodných tuků. Vše samozřejmě v přiměřeném množství," říká Iva Málková ze sdružení Stop obezitě. Ideální k snídani jsou tedy polotučné neslazené jogurty nebo sýry kromě velice tučného čedaru, goudy, nivy nebo mascarpone. Dále vařená vejce, celozrnné pečivo nebo neslazené celozrnné cereálie, menší porce ovoce a libovolné množství zeleniny.

    Nakonec si dopřejte sklenici vody s čerstvou citronovou šťávou. Ta podporuje trávení a krevní oběh, stimuluje metabolismus buněk, lymfatický tok a podporuje detoxikaci organismu.

    Co zdravého a dietního si dát k snídani?

    Video se připravuje ...
    Odborníci z Vím, co jím radí, jak správně snídat • VIDEO: Vím, co jím

  • Připravte se na přepadovku!

    Autor: Shutterstock.com

    Když už si děláte snídani, není nic jednoduššího než se rovnou připravit i na dopolední svačinku. Co může být horšího, než když vás uprostřed práce přepadne hlad? Svačina se může víceméně podobat snídani. „Důležité je mít ke svačině něco zdravého a dietního. Pokud nebudete svačit, je velká pravděpodobnost, že později sníte větší porci zbytečně kalorického a nezdravého jídla,“ říká Brittany Kohnová.

    Aby vás hlad nepřepadl nepřipravené, dejte si před obědovou pauzou lehkou svačinu. Vynechávání svačiny způsobuje kolísání hladiny cukru v krvi, to pak způsobuje únavu a nesoustředěnost v práci. „Vhodné je stravovat se přibližně po třech hodinách, to znamená, že tři hodiny po snídani by měla následovat dopolední svačina a po třech hodinách po obědě zase odpolední svačina,“ říká výživová poradkyně Věra Burešová.

  • Pozdravte slunce!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nemyslím doslova! A ani nemusíte nutně provádět stejnojmenný jogínský cvik. Zdravým pohybem po ránu však protáhnete tělo, spálíte část tukových zásob, zpevníte postavu, zlepšíte kondici, zrychlíte metabolismus, podpoříte krevní oběh a srdeční činnost. Nemluvě o tom, že fyzická aktivita produkuje hormony štěstí endorfiny. Díky tomu budete mít hned po ránu lepší náladu, budete pracovitější, produktivnější a pečlivější, a to až deset hodin po cvičení.

    "Zásadně nevhodná jsou po ránu silová cvičení se statickou zátěží, jako jsou například posilování s činkami nebo kliky," upozorňuje sportovní lékař Jiří Tuháček. "Jinak by si každý měl zvolit to, co mu nejlépe vyhovuje, a případně se poradit s lékařem, pokud má nějaké zdravotní problémy. Téměř všem lze doporučit strečink, lehčí gymnastiku nebo některá jógová cvičení."

    Sportu se po ránu navíc stačí věnovat pouhých 10 minut. Dobrý pocit se dostaví už jen z toho důvodu, že děláte něco zdravého pro své tělo.

    Přece jen chcete zkusit pozdrav slunci? Podívejte se jak:

    Video se připravuje ...
    Ranní pětiminutovka: Díky jedinému cviku zpevníte celou postavu! • VIDEO: Adam Balažovič

  • Vyrazte do práce… pěšky!

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Samozřejmě ne tehdy, pokud máte kancelář na druhé straně města. Ale i tak choďte, co nejvíce můžete! Třeba pěšky až na metro, přestože si obyčejně počkáte na tramvaj, nebo vystupte o zastávku dříve a zbytek cesty si užijte pěšky. Nepoužívejte výtah a pro jistotu vyšlápněte i eskalátory. Každý krok se totiž počítá!

    Svižná chůze je totiž nejzdravější způsob pohybu pro kohokoliv z nás. Vedle vysněné postavy pomůže také vaší kondici, vašemu srdci, dobré náladě a bystré paměti. „Odhalili jsme jasný a silný vztah mezi počtem kroků, které lidé konkrétní den udělali, a celkovou náladou a energií organismu,“ říká profesor Kalifornské univerzity Robert Thayer.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji