8 superpotravin, se kterými jde hubnutí rychleji

  • 8 superpotravin, se kterými jde hubnutí rychleji
    15. prosince  2016 
     06:00

    Pomáhají v prevenci proti chronickým onemocněním, zlepšují imunitu, chrání náš zrak, zpevňují kosti a udržují náš mozek v kondici. Sice za nás nezhubnou, ale pomohou nám v cestě za štíhlejší postavou. Díky těmto potravinám jí tak můžete dosáhnout rychleji. Které superpotraviny jsou tedy nejlepší na hubnutí? 

  • Černé fazole

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Je to téměř neuvěřitelné, ale šálek černých fazolí má 15 gramů bílkovin. A neobsahují žádné nasycené mastné kyseliny, které najdete v jiných zdrojích bílkovin, jako je třeba maso. Přitom proteiny pomáhají při hubnutí, protože vás zasytí na delší dobu, drží na uzdě krevní cukr, který se spolu s nimi rozpouští pomaleji, a také fungují jako stavební jednotka svalů. A čím více svalové hmoty máme, tím rychleji spaluje bazální metabolismus.

  • Ovesné vločky

    Dobré müsli poznáte podle ovesných vloček, které by měly být jeho základem.
    Autor: Shutterstock.com
    Jestliže snídáte ovesné vločky, například s bílým jogurtem, pak určitě víte, že vydržíte bez problémů celé dopoledne bez toho, že by vám kručelo v břiše. Poděkujte vláknině, která se uvolňuje postupně, a tak máte pocit sytosti delší dobu. Navíc v ovesných vločkách máte i sacharidy, které potřebujete k dodání energie. 

  • Avokádo

    Celozrnný toast s avokádem
    Autor: Shutterstock.com
    Není důvod bát se tuků, pokud jsou tedy zdravé. Jako třeba ty, které se ukrývají v avokádu. Kyselina olejová v těle navozuje pocit sytosti, čemuž sekundují bílkoviny a vláknina, kterých má toto zelené ovoce také dostatek. Jen to ale s jeho konzumací nepřehánějte. Denně je ideální porce čtvrt až půl avokáda

  • Borůvky

    Borůvky. I když v zimě není úplně jejich sezóna, klidně si je dejte i zmražené. Své super schopnosti, jako to, že jsou antioxidační, si přesto zachovají. Jejich konzumace snižuje chuť na sladké, nebude vás honit mlsná. Navíc jsou skvělé do ovesných vloček nebo smoothie.
    Autor: Shutterstock.com
    Borůvky fungují tak trochu jako stroj času. Antioxidanty, které obsahují, totiž pomáhají zpomalovat stárnutí pleti. Nicméně pro účely hubnutí se hodí stejně dobře. Jeden šálek má kolem 350 kJ a více než 4 gramy vlákniny. Takže kromě toho, že jejich energetická hodnota je skutečně nízká, vás ještě pořádně zasytí. A nemusíte být ani Maruška a v tomto ročním období hledat dvanáct bratrů měsíčků, aby vám je sehnali. Stejně dobře poslouží i mražené!

  • Brokolice

    Vitamín C najdete i v jiných potravinách, než jsou pomeranče a citróny. Třeba v brokolici.
    Autor: Shutterstock.com
    Tato brukvovitá zelenina je známá pro svůj pozitivní vliv na zdraví a prevenci proti rakovině. Nicméně i ona, ačkoliv se to nemusí na první pohled zdát, v sobě skrývá spousty vlákniny. A kromě toho: šálek této zeleniny, ať už vařené nebo syrové, má pouze kolem 120 kJ. Takže jezte, co hrdlo ráčí! Mimochodem – víte, že v brokolici je mnohem více vitaminu C než třeba v pomerančích? 

  • Mandle

    Mandlové mléko
    Autor: Shutterstock.com
    Zapomeňte na ty dobré pražené solené mandličky, ty by vám mohly způsobit více škody než užitku. Ale když si koupíte mandle, ideálně neloupané, zavřete si je v práci do šuplíku a sáhnete po nich vždy jako po první pomoci při hladu, špatně rozhodně neuděláte. Obsahují zdravé tuky, které tělo potřebuje – i kvůli tomu, aby rychleji pak spalovalo ty tuky, kterých se chceme zbavit. Navíc v jedné studii vyšlo najevo, že lidé, kteří svačili hrst mandlí, zhubli v průměru o více kilogramů než druzí, kteří měli stejný jídelníček, ale jinou svačinu. To stojí za zkoušku, ne? 

  • Zelený čaj

    Zelený čaj
    Autor: Shutterstock.com
    Při hubnutí je také velmi důležitý dostatečný přísun tekutin. Protože tělo musí být stále hydratované, jinak má tendence zadržovat vodu, což může vést k otokům a pár zbytečným kilům navíc. Kromě obyčejné vody do pitného režimu také zařaďte zelený čaj. Jeho antioxidanty, katechiny, totiž pomáhají spalovat tuky rychleji. Nečekejte ale zázraky, musíte to brát pouze jako součást celého hubnoucího rituálu. 

  • Vajíčka

    ...
    Autor: Shutterstock
    Vajíčka nemají dlouhodobě příliš dobrou reputaci, často se hovoří o spojitosti s vysokým cholesterolem. Nicméně mnohem více než vajec bychom se měli bát jídel, která obsahují nasycené mastné kyseliny. Protože vejce jsou bohatým zdrojem bílkovin a mnoha vitaminů, klidně si je dejte ke snídani, pokud si neuděláte volská oka, která plavou v oleji. Případně si do míchaných vajíček nepřidávejte slaninu. Vejce vás tak zasytí na celé dopoledne. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji