Jezte těstoviny a zhubnete! Pozor ale na jejich přípravu. Jak to udělat, aby byly dietní?

  • Jezte těstoviny a zhubnete! Pozor ale na jejich přípravu. Jak to udělat, aby byly dietní?
    13. července  2016 
     06:00

    Dost divné tvrzení vzhledem k tomu, že jsou sacharidy posledních několik let tolik démonizovány, co? Podle poslední studie bychom si těstoviny do jídelníčku občas zařadit měli, pokud chceme zhubnout. Jsou totiž součástí vyvážené stravy, která je pro náš životní styl důležitá. 

  • Více těstovin, užší pas

    Autor: Shutterstock.com

    V časopise Nutrition and Diabetes byla zveřejněna studie, podle které konzumace těstovin může mít na obvod vašeho pasu pozitivní dopad, nikoliv negativní, jak se říká. Výzkumu se zúčastnilo dvacet tři tisíc lidí a výzkumníci pozorovali jejich BMI a pohyb váhy. Jedinci, kteří jedli pravidelně jako součást vyvážené stravy těstoviny, měli užší pas a lepší poměr boků a pasu. Nutno ale podotknout, že studie byla prováděna v zemi těstovinám zaslíbené – v Itálii.

  • Odborníci souhlasí

    Těstoviny je ideální kombinovat se zeleninou.
    Autor: Shutterstock.com
    I když tomu pořád možná nechcete příliš uvěřit, výsledek studie potvrzují i další výživoví odborníci, kteří s tím souhlasí. Neznamená to ale, že nyní budete jako kocour Garfield a budete jíst pouze lasagne, případně podlehnete chutím boloňských špaget. K ideální postavě vám pomohou pouze ve chvíli, kdy je budete kombinovat se zeleninou, jako jsou například květák, brokolice, lilek, cuketa, rajčata, chřest, nebo žampiony.
  • Doplňte vlákninu

    Špagety jsou skvělým jídlem, které potěší každého!
    Autor: Shutterstock.com
    Kouzlo tkví v tom, že pokud bude základem mísy něco jiného než samotné těstoviny, sníte toho mnohem méně. Důležité je totiž myslet na těstoviny pouze jako na přílohu, doplněk jídla, nikoliv jako jeho základ. Navíc vláknina, která je v zelenině obsažena, vás zasytí mnohem více než samotné těstoviny. No a jako bonus vám vláknina pomůže pohlídat hladinu krevního cukru, který vám ihned nevystartuje nahoru. V podstatě jde o základ tolik oblíbené středomořské diety! 
  • Vybírejte kvalitní

    Těstoviny vybírejte tak, aby byly vyrobeny ze semolinové mouky.
    Autor: Shutterstock.com
    Je ale nutné myslet na to, že ne všechny těstoviny jsou pro naše hubnutí tak skvělé. Musíte dodržet určitá pravidla. Třeba právě obsah vlákniny. Na každých 100 kJ těstovin by jí mělo být alespoň 1,3 gramu. Netrapte se přílišnou matematikou, u drtivé většiny najdete tuto informaci na obalu. Ve výsledku to vychází na zhruba 5 gramů vlákniny na 100 gramů nevařených těstovin. 
  • Připravte je správně

    Těstoviny doplňte o zeleninu.
    Autor: Shutterstock.com
    Velký vliv na to, co všechno si z těstovin naše tělo vezme, má i forma, v jaké je konzumujeme. Nejlepší jsou studené. Ačkoliv těstoviny obsahují sacharidy, ve chvíli, kdy vystydnou, se z jednoduchých cukrů, ze kterých jsou tvořeny, stanou komplexní, tedy škroby. Ty fungují jako vláknina, takže snižují glykemický index, a tělo si tak cukry nepřetransformuje do tuků. Takže zeleninový salát s těstovinami? Ideální dietní jídlo! 
  • Nemusíte sahat po celozrnných

    Video se připravuje ...
    Ani při hubnutí nemusíte jíst celozrnné těstoviny! Na co si dát pozor • VIDEO: Vím, co jím
    Spousta lidí také volí raději celozrnné, které se zdají mnohem dietnější než klasické. Jestliže vám nechutnají a nemáte k nim blízký vztah, není nutné se přemáhat. Důležité je, aby ty klasické byly vyrobeny z kvalitní semolinové mouky. Kromě toho si hlídejte, aby porce neměla více než 100 gramů ve vařené formě. Až budete v obchodě číst složení, také se zaměřte na obsah sodíku. "Ten by neměl být vyšší než sto miligramů na sto gramů. Takže obsah je téměř nulový," říká Karolína Hlavatá z iniciativy Vím, co jím. A to ještě navíc je sodík, který je přirozeně v pšenici obsažen. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji