Nejlepší posilovací stroj? Máte ho doma! Využijte své vlastní tělo

Nejlepší posilovací stroj? Máte ho doma! Využijte své vlastní tělo
22. října  2015 
 06:00

Ten, komu se hubnout nechce, si vždycky dokáže vymyslet výmluvu. Nemám na pohyb čas, zdravé jídlo je moc drahé a do posilovny na stroje mezi cizí lidi rozhodně chodit nebudu. Navíc bych byl namakaný jako kulturista. Na tom posledním něco málo pravdy je. Tedy ne že by z vás po pár cvičeních v posilovně byl hned kulturista, ale lepší než posilování na strojích může být práce s vlastním tělem.

Místnost, ve které se ozývá motivační hudba, jejíž rytmy vás nutí trochu zrychlit tempo. Do toho se občas ozvou údery železa dopadajícího na druhé železo, případně funění a odfukování všudypřítomných hroud svalů. Návštěvník má strach se pomalu nadechnout, nos mu totiž zaplaví štiplavý odér potu. Předobraz fitka, jak jej vidí zřejmě všichni, kteří v něm nikdy nebyli.

A tvrdí, že do něj nikdy ani nepůjdou. Při otázce, jak tedy chtějí hubnout, vlastně krčí rameny. Prý bude stačit úprava jídelníčku a občas nějaký ten pohyb. Každý, kdo touží po vytvarování postavy, musí myslet na to, že pohyb a jídlo jsou komplexní záležitosti. Pokud tyto dvě proměnné budete držet od sebe a přistupovat k nim jednotlivě, těžko se dočkáte viditelných výsledků.

 

Tělo Adonise? Nebojte se!

Při cvičení můžete používat pomůcky, jako jsou třeba medicimbal, činky nebo bosa.
Autor: Shutterstock.com
"Když upravíte svůj stravovací plán, ale nebudete cvičit, váha půjde dolů, ale ze všeho. Jak z tuku, tak i ze svalů a budete ztrácet i podíl vody ve svém těle. To samozřejmě není žádoucí," varuje Radek Pajič, osobní trenér a nutriční specialista Bomton Power Concept. Při úspěšném hubnutí je totiž důležité spalovat tuky, zatímco svaly je třeba si uchovat – nebo je trochu posílit. 

A toho bez cvičení – a dokonce i bez posilování – nedosáhnete. Dámy se nemusí bát, že budou mít vysochané tělo jako Adonis. Ženy mají totiž několikanásobně nižší podíl testosteronu v těle – takže z vás nabušenec s rameny tak velkými, že by se nevešel do dveří, nebude. Pokud po tom tedy nebudete toužit. "Naopak – tělo, aby fungovalo rychleji, spalovalo více, tak k tomu svalovou hmotu potřebuje," vysvětluje Radek Pajič. Cvičením a posilováním svalů se zvýší i bazální metabolismus, což znamená, že budete spalovat více i v klidovém režimu.

 

Zatěžujte se

Svaly ale posílíte jedině tak, že je zatížíte závažím. Pokud se právě ocitáte ve fázi, kdy si teprve vybíráte, jaký pohyb pro vaše hubnutí bude nejlepší, pak se ze začátku raději spolehněte na závaží v podobě vlastního těla. Cvičení s vlastní vahou má své opodstatnění a svá velká plus. "Nejprve byste se měly naučit cvičit samy se sebou, poznat své tělo, cítit své svaly, u jakého pohybu a cviku se zapojují, jestli je správně cítíte," radí Pajič.  

Než začnete chodit do posilovny, je dobré naučit se znát pořádně své tělo.
Autor: Shutterstock.com

Pokud vás ale cvičení sama se sebou příliš neuspokojuje a pocit zadostiučinění máte pouze tehdy, když zasednete k cvičicím strojům v posilovně, je dobré si uvědomit, že je to stále jen stroj, který vás vede. "Někdo je vyšší, někdo nižší a postavení vašich kloubů, svalů se už neřeší, a není tedy často úplně správné," varuje před bezmyšlenkovitým cvičením trenér. 

A i předtím, než se vydáte do posilovny, měli byste se vždy naučit posilovat pouze s vlastním tělem. Buďte ale i v tomto cvičení opatrní, nadělat paseku můžete i sami se sebou. Bohužel na to přijdete většinou až později, třeba při bolesti zad. Proto je dobré, když se rozhodnete začít cvičit, alespoň v začátcích svěřit své tělo do rukou odborníka, který vám poradí, jak na to.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji