Revoluční hubnutí s keto dietou: Obelstěte tělo a spalujte tuky rychleji!

  • Revoluční hubnutí s keto dietou: Obelstěte tělo a spalujte tuky rychleji!
    7. srpna  2015 
     06:00

    Podlehly tomu i známé osobnosti, jako jsou Petra Janů, Martin Dejdar nebo Magda Malá. Své zkušenosti s keto dietou má ale mnohem více lidí, kterým se díky proteinové stravě podařilo zhubnout za tři měsíce o desítky kil. 

  • Maximum bílkovin, minimum sacharidů

    Ketonová dieta je založena na bílkovinách.
    Autor: Shutterstock.com
    Zvyšte příjem kvalitních bílkovin a tuků a maximálně uberte sacharidy! Cukry jsou zdrojem energie, která nám pomáhá normálně fungovat a vykonávat každodenní činnosti. Když člověk sacharidy nejí, tělo se dostane do stavu ketózy, kdy – protože nemá sacharidy – si bere energii z látek, které právě při ketóze vznikají, a k tomu  potřebuje spálit tuky. Proto je tak důležitý příjem bílkovin, bez nich by totiž nedocházelo ke spalování tuků, ale rovnou svalů – bílkovin.

     

    "V prvních několika dnech se mohou objevovat projevy nízké hladiny cukru v krvi. Těmi jsou třeba únava, bolest hlavy, náladovost, třes," varuje Jitka Lašťovičková, nutriční terapeutka a odborný garant iniciativy Vím,co jím a piju.

     

    Dieta je rozdělena do tří fází – hubnoucí, udržující a poslední je zaměřena na návrat k běžnému stravování tak, aby nedošlo k jojo efektu. První trvá čtyři týdny, druhá šest týdnů a poslední dva týdny.

  • Dostaňte se do ketózy

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Do stavu ketózy se člověk dostane ve chvíli, kdy tělo vyčerpá veškeré zásoby energie ze sacharidů a nemá odkud čerpat. V tu chvíli si začne vytvářet "ketolátky", které fungují jako náhradní zdroj energie. Aby stav mohl nastat, musí být snížen denní příjem sacharidů pod 50 gramů. Na začátku diety byste ale měli příjem snížit ještě na 20 gramů. Odborníci se shodují, že ketóza není pro zdravého člověka nebezpečná. "Ketolátky" navíc pomáhají k odvodňování těla a brání "mlsné" a hladu, které často diety provázejí, aby se rozvinuly. Tudíž předcházejí i špatné náladě. 
  • Proč jdou kila dolů?

    Díky vysokému přísunu bílkovin nebudete mít takový hlad.
    Autor: Shutterstock.com
    Ketogenní dieta funguje podobně jako mnohé další – omezením příjmu kilojoulů tělo spaluje více, než kolik se mu dostává, což se projeví úbytkem na váze. Akorát že "ketolátky" pomáhají spalovat rychleji tuky. A vzhledem k tomu, že tato dieta zatracuje téměř všechny sacharidy, pomůže to navíc ustálit hladinu cukru v krvi, ta přestane kolísat. Právě to, že je glukóza jak na horské dráze, může za to, že máte často hlad. Ketogenní dieta má navíc tu výhodu, že jíte plnohodnotná jídla, která vás zasytí na dlouhou dobu. 
  • Co bychom tedy měli jíst?

    Chutného lososa si při dietě rozhodně dopřát můžete. Ale bez přílohy.
    Autor: Shutterstock.com
    Jídelníček se ale neskládá pouze ze stravy bohaté na bílkoviny. V první fázi se naopak jí pouze proteinová instantní jídla, která nahradí ta normální. Tato jídla jsou různě ochucena, aby to nebylo tolik jednotvárné. K tomu si může člověk dát trochu zeleniny. Ve druhé fázi se kombinují instantní jídla s normální stravou bohatou na bílkoviny a tuky. V posledním tažení diety jsou instantní jídla pouze doplňkem.

     

    Pak je povoleny převážně libové maso, ryby, vejce, sýry, zelenina, mléčné výrobky, oříšky, tuky. A k tomu denně tři litry vody. Na černé listině jsou všechny přílohy, sladkosti, slazené nápoje, uzeniny, výrobky obsahující sacharidy a alkohol. 

  • Nevýhody

    Při keto dietě nesmíte podvádět. Jakmile jednou povolíte, budete muset začít znovu.
    Autor: Shutterstock.com
    Aby dieta měla smysl, je dobré držet ji tři měsíce. Po tuto dobu ji nesmíte porušit, jinak se budete muset vrátit zpátky na začátek. Ostatně jinak tomu není ani u ostatních diet. Navíc je to poměrně finančně náročné, protože na začátku se bez proteinových jídel, která jsou připravována v instantní formě, neobejdete. Navíc byste se rozhodně neměli pokoušet ji držet bez předchozí konzultace s odborníkem.

     

    Jídelníček je navíc poměrně jednotvárný a brzy se vám omrzí. "Dieta zakazuje konzumaci potravin obsahujících sacharidy. Vyřazeny jsou tak i celozrnné obiloviny a výrobky z nich, které jsou zdrojem vlákniny, některých vitaminů skupiny B a také řady minerálů. Vzhledem k nižšímu příjmu vlákniny hrozí zácpa, vysoký příjem bílkovin zatěžuje ledviny, příliš mnoho tuku pak přináší riziko vzestupu hladiny cholesterolu," upozorňuje Lašťovičková.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji