Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Co jíst v létě podle čínské medicíny? Budete překvapeni

Pestrý hrnec
28. července 2014 | 06:00

Máte pocit, že ideální je v létě tělu odlehčit studenou stravou? Čínská medicína to vidí jinak. Vařte, a bude vám fajn. Jen musíte vědět, co. 

Jarní únava je definitivně pryč a s létem byste měli pociťovat příval energie, pozitivní nálady a chuť sportovat. Často se ale mnoha z nás zdravotní stav v období léta zhorší. Proč? Důvodem může být i špatný jídelníček.

Studená strava není řešení

Místo energie pociťujete zvýšenou únavu? Vracejí se vám například pocity nevolnosti, mravenčení končetin, křeče? Zkuste zapátrat, co jíte. Většina z nás se v létě vrhne na suchou a studenou stravu v podobě pečiva, uzenin, sýrů, k tomu trochu rajčat a okurek. Říkáme si, že v létě přece není potřeba tolik jíst – a už vůbec ne teplé pokrmy, myslíme si. Opak je ale pravdou, říká čínská medicína!

Je opravdu důležité večeřet před šestou?
Autor: shutterstock

Jídlo v létě nesmí vysoušet

Právě uvedená strava, a zvlášť v létě, vede k zahuštění krve a redukci tělních tekutin. Vyšší konzumace suché a zchlazující stravy, třeba mléčné výrobky, přispěje k výraznému oslabení zažívání a následně k trávicím potížím (nadýmání, plynatost, křeče v oblasti žaludku).

Vařte ty pravé letní pokrmy

Ti z vás, kteří chcete svému tělu udělat přes letní horké dny dobře, nezapomeňte vařit! Ale to správné. Zeleninové ratatouile polévky, zeleninová rizota, dušenou zeleninu, ovocné krátce dušené kompoty, to je ono! Tyhle pokrmy velmi výrazně přispívají k tvorbě kvalitních tělních tekutin, takže chrání před vysoušením! V létě musíme chránit srdce od přehřátí a právě zvlhčující pokrmy jsou v ochraně ty nejúčinnější.

Vsaďte na letní potraviny

Typickými letními obilninami jsou například pohanka, žito a stále populárnější quinoa. Ze zeleniny jsou to rajčata, cukety, papriky, lilek, okurky. Z ovoce hlavně bobulové ovoce. A patří sem všechny druhy bylinek, přidávejte je pokud možno do každého jídla.

 

Autor: zuz