Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

5 jednoduchých způsobů, jak omezit cukry!

Cukry jsou velké lákadlo pro nás všechny. Naučte se je omezit!
25. února 2014 | 15:00

Poslední americké studie přišly s šokujícím zjištěním. Nikoliv tuk, ale především cukr může za obezitu a za celkový špatný zdravotní stav. Poradíme vám, jak šetrně omezit cukry, aniž by po nich vaše tělo prahlo.

1. Uberte ze lžičky

Začneme opravdu jednoduše. Pokud jste zvyklá každé ráno odstartovat šálkem slazené kávy nebo čaje, hned zítra si dejte jen polovinu porce cukru, než jste obvykle zvyklá. Zhruba za týden byste měla dávku snížit jen na necelou půlku čajové lžičky.

2. Dejte sbohem sladkému pití

Pokud jste fanouškem slazených minerálek a džusů, měla byste je co nejrychleji vymazat ze svého repertoáru. Nemusíte nutně ze dne na den začít pít jen obyčejnou vodu. Stačí, když postupně vyměníte slazené pití za přírodní šťávy ředěné vodou. Jen dávejte pozor, pokud si ovocnou šťávu budete kupovat, aby obsahovala 100% ovoce.

...
Autor: Shutterstock

3. Vykašlete se na zmrzlinu

Třetí bod může být pro mnohé téměř nepředstavitelný. Radíme v něm totiž, abyste se jednou provždy zbavila pojídaní zmrzlin z cukráren a supermarketů. Až na vás v letních měsících přijde "mlsná", dejte do formiček například rozmačkané jahody s trochou zakysané smetany a uvidíte, jak vám tenhle zdravý pamlsek zachutná.

4. Pořiďte si misku

Kupte si mističku velkou maximálně jako vaše dlaň. Ta bude sloužit k odměřování dobrot. Zkrátka, když vás ovládnou chutě na sladké, odměříte si velikost dezertu podle mističky a víc si dát nesmíte.

5. K pečení cukr nepotřebujete

Pokud si vy i vás partner potrpíte na víkendový zákusek ke kávě, nemusíte nutně k pečení dezertu používat cukr. Vyměňte ho za jablečné nebo švestkové pyré, které dodá vašemu "výtvoru" úplně jiný rozměr a vaše chuťové pohárky budou plesat.