Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hubněte s ananasem

Ananas
11. prosince 2008 | 09:19

Sladkému se při shazování nadváhy zpravidla vyhýbáme, ale sladký ananas je v tomto směru výjimkou. Je naopak přímo ideálním 'hubnoucím' ovocem, navíc velmi chutným a bohatým na živiny.

Ananas je tropická rostlina s mečovitými listy, která rostla původně v Jižní Americe. Tvarem připomíná šišku, která se španělsky řekne piňa, Z tohoto slova je odvozen i jeho anglický název pineapple (šiškové jablko).

Všestranný pomocník
Má vysoký obsah enzymů, hlavně bromelínu. Tyto látky pomáhají při uzdravování, zmírňují různé záněty a zlepšují trávení. Ananas urychluje spalování tuků a zabraňuje tvorbě tukové tkáně. Odvodňuje organismus a zmírňuje otoky. Odstraňuje stařecké skvrny. Zvyšuje hladinu bílkovin v celém organismu a ulevuje tělu i při svalových křečích. Každý kousek ananasu je nabitý šestnácti minerálními a stopovými prvky a také vitaminy A, E, C, B1 a B2.

 

Chutná sladce, a přitom je zdravý a nízkokalorický.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Bojovník proti tukům
Právě zmíněné enzymy obsažené v ananasu jsou zračným přínosem při hubnutí. Tuk za vás sice nespálí, ale zpomalují proces jeho ukládání. Až 80 procent ananasu tvoří voda, zbytek jsou převážně sacharidy. Ananas má vynikající detoxikační vlastnosti, odvádí přebytečnou vodu z těla, upravuje střevní mikroflóru. Během diety jezte půl ananasu denně, jeden plátek před každým jídlem.

Ananas
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Exotika na talíři
Dokonale se hodí k ovocným a zeleninovým salátům, grilovanému masu, na pizzu nebo i jako ozdoba koláčů a pudinků. Ananas si můžete připravit i na grilu, oblíbený je také flambovaný. Ananasová šťáva se výborně kombinuje s jinými šťávami, proto se často využívá při míchaných nápojích. Vyzkoušejte nápoj ze šťávy z hrušky a jablka, které rozmixujete s kousky ananasu. Tento nápoj vás osvěží a dodá energii i živiny.

Co možná nevíte

- Název ananas pochází z jazyka kmene Tupi, ze slova ananas, což znamená "vynikající ovoce". Plody ananasu dorůstají do délky až 30 cm a mohou vážit víc než 4 kila.

- V oblasti Karibiku, odkud pochází, ho považují za afrodiziakum.

- Nejvíc ananasů se vypěstuje v Thajsku a Číně.

- Čerstvě vymačkaná šťáva se používá při horečce i při mořské nemoci.

Aminokyselina v ananasu obsažená má téměř zázračnou schopnost vyvolat duševní uvolnění a odstranit citový chaos.
Autor: Michal Protivanský, Dušan Křístek

Autor: pod, vin